Újraéled a görög bankrendszer

görög gazdasági válság
A woman passes by the Bank of Greece headquarters where 'Greece' was changed to 'Berlin' during a 24-hour general strike in Athens on February 7, 2012. A general strike gripped Greece in protest against new austerity measures demanded with increasing urgency by the European Union as part of a debt rescue deal with banks. AFP PHOTO /LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
A hétkezdet egyik legfontosabb híre, hogy három hétnyi zárvatartás után újra kinyithatnak a görög bankok, ugyanakkor a tőkekorlátozások érvényben maradnak, azokon csak kicsit enyhítettek. 
Vágólapra másolva!

A múlt héten normalizálódott a görög helyzet, és az eurózóna országai is felhatalmazták saját pénzügyminisztereiket, hogy kezdjék el a harmadik görög mentőcsomag részleteinek tárgyalását. Emiatt sikerült tető alá hozni azt a 7 milliárd eurós áthidaló kölcsönt is, amellyel Athén képes lesz törleszteni a ma lejáró 3,5 milliárd eurós tartozását az Európai Központi Bank felé, illetve szintén ki tudják fizetni a görögök a június 30. óta, az IMF felé fennálló 1,6 milliárd eurós kötelezettségét, ami azóta egy újabb tételnek köszönhetően már összesen 2 milliárd eurót tesz ki.

A fenti történéseknek köszönhetően ma újra kinyitnak a görögök pénzintézetek, bár a tőkekorlátozások így is érvényben maradnak, némi enyhítéssel. Az eddigi napi 60 eurós készpénzfelvételi limit helyett mostantól kezdve heti 420 eurós limit lesz érvényben, azaz egyben is felvehetik a betétesek pénzüket, nem kell minden nap sorban állni az ATM-eknél.

A bankok három hétig tartottak zárva, és becslések szerint 3 millárd eurós kára származik a görög bankrendszernek az eddigi zárvatartások miatt.