Bajban leszünk, ha kipukkan a buborék

nk20150316
Egy párizsi buborékbúvár
Vágólapra másolva!
Megismétlődhet a 2008-as pénzügyi válság, azzal a különbséggel, hogy a kötvénypiaci buborék kipukkanása indíthat el csődhullámot. Ezt Alan Greenspan, az amerikai jegybank korábbi legendás elnöke mondta egy interjúban.
Vágólapra másolva!

Hiába jók a munkaerőpiaci adatok, hiába nő a fogyasztás, a termelékenység viszont "látványosan alacsony" mértékben nő - mondta a CNBC amerikai hírtelevízió egyik műsorában Alan Greenspan, az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) volt elnöke. Szerinte ráadásul egy alakuló kötvénypiaci buborék is "rendkívül veszélyes" helyzetet teremt az amerikai gazdaságban.

A buborék nagyot szólhat

Arról beszélt, hogy a kamatok sosem látott mélységekben vannak, a kötvények viszont jól fialnak, ezért népszerűek. Mivel sokan veszik ezeket, az áraik is elég magasak, ennek ellenére rengetegen vásároltak az utóbbi időben ilyen papírokat.

A 10 éves amerikai állampapír árfolyamalakulása 1989 óta Forrás: Finviz.com

Greenspan amiatt aggódik, hogy amint a Fed emel az alapkamaton (ezt a lépést szeptemberre várja az elemzők többsége) mindenki meg akar majd szabadulni a kötvényeitől. Viszont itt találkozhat szembe a piac egy likviditási csapdával, azaz elégtelen lesz a kereslet az értékpapírok iránt, ami heves áresést okozhat a kötvények piacán, amire egyre több precedenst lehetett látni az elmúlt fél-egy évben.

- mondta Greenspan, aki szerint a helyzet ezzel együtt veszélyes.

Alan Greenspan Forrás: REUTERS/Lucas Jackson

Szerinte minden attól függ, hogy mennyire tudják majd megőrizni nyugalmukat a befektetők, ha a Fed kamatot emel. "Ez pszichológia. Többször előfordult már a gazdaságunk történetében, hogy hatalmasnak hitt likviditásról derült ki, hogy egy éjszaka alatt kimeríthető" - mondta a volt Fed-elnök.

Virtuális pénz

Az interjúban természetesen megemlítette a 2008-as hitelválság kirobbanásának pillanatát is, amikor szerinte kiderült, hogy mit is jelent a likviditás valójában. Akkor ugye az történt, hogy egy csődbe ment bankról szóló információ elég volt ahhoz, hogy mindenki egyszerre akarjon valójában is hozzájutni a virtuálisan létező pénzéhez.

Ez a hirtelen pánik pedig bebizonyította, hogy annyi pénz valójában nincs is jelen a piacokon, amennyiből mindenkit egyszerre ki lehet fizetni.

Innentől pedig beindult a lefelé tartó spirál, azok is megijedtek, akik addig nyugodtak voltak, ők is pénzzé akarták tenni részvényeiket, ki akarták venni a bankokból betéteiket.

- mondta Greenspan.

A volt Fed-elnök szerint a makrogazdasági mutatók sem állnak olyan jól, hogy az amerikai gazdaság állapota miatt mindenki nyugodtan alhatna. Greenspan konkrétan az amerikai államháztartás miatt aggódik. Szerinte az állami költekezés túl magas. A szociális célú kiadásokra (ez az a pénz, amiből például az egészségügyet működteti az amerikai kormány) a GDP 19,2 százalékát költötte az USA, míg mondjuk 2005-ben 15,5 százalék ment el ilyen kiadásokra. Bár érdemes hozzátenni, hogy ez még mindig alatta van az OECD-országok 21,6 százalékos átlagának