Kezd kimenni az arany a divatból

arany gold
Vágólapra másolva!
A nemesfém egyre inkább megy ki a divatból; ékszerként sem fogy úgy, de a befektetők is egyre nagyobb számban szabadulnak meg az aranyrúdjaiktól, illetve egyre mélyebb célárfolyamokat vizionálnak.
Vágólapra másolva!

Zuhanórepülés

A kibányászott nemesfémnek mindössze 60 százalékát használják fel az iparban vagy építik bele ékszerekbe, míg a fennmaradó 40 százalék aranytömbök vagy vert pénzek formájában befektetők között forognak, így ha alábbhagy a kereslet, akkor azt már fájdalmasan megérzik azok, akik a nemesfém árfolyam-emelkedésében érdekeltek – olvasható a Bloomberg írásában.

A jelenleg 1100 dollár alatt forgó arany árfolyamának további lemorzsolódása várható. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint még jövő január előtt 984 dolláros unciánkénti aranyár várható, ami további 10-11 százalékos esést jelentene. Ha a várakozások beigazolódnak, 2009 óta ez lenne a legalacsonyabb ár. Egyre több befektető szabadul meg a nemesfémtől, az elmúlt négy hónapban különösen megugrott az eladási kedv, a kereskedők között is egyre többen fogadnak a további árfolyamesésre short pozíciók kiépítésével.

Pár perc leforgása alatt esett nagyot az arany árfolyama Forrás: Richard Drew, AP

Kiment a divatból

– mondta Robin Bhar, a Societe Generale londoni elemzője. „Az árfolyam ugyan nem fog összeomlani, de vélhetően jóval alacsonyabb szinteket fogunk látni a közeljövőben” – tette hozzá a szakember.

Beszakadt az árfolyam

Ahogy az Investor korábban beszámolt róla, az arany árfolyama július 20-án hajnalban öt éves mélypontra zuhant. Egészen 1086 dollárig szakadt be az árfolyam a kezdeti 1130 dolláros szintről, ráadásul tette mindezt néhány perc leforgása alatt. A múlt heti összeomlás többek közt annak is köszönhető, hogy néhány perc leforgása alatt 55 tonna aranyat adtak a spekik a New York-i és a sanghaji tőzsdén, miután kiderült, a kínai jegybank kisebb mértékben növelte a devizatartalékai között az arany mennyiségét, mint amit a piac képzelt. A folyamat a tőzsdei határidős pozíciók változásában is tetten érhető, tudniillik a nettó longok száma 41 százalékkal esett vissza múlt héten, ami 2013 novembere óta a legnagyobb százalékos visszaesés - írja Ashraf Laidi piaci szakértő.

Az arany határidős pozícióinak alakulása 2013 óta és az arany heti bontású árfolyammozgása Forrás: Ashraf Laidi

A 2008-as pénzügyi válság után még az hajtotta felfelé az árfolyamot, hogy a világ jegybankjai akkora pénzpumpába kezdtek, hogy sokan úgy gondolták, inflációs sokk fog beköszönteni. De aztán megváltozott a helyzet, az amerikai gazdaság egyre jobban kezdett teljesíteni, az infláció viszont elmaradt, sőt inkább lefelé tartott. Így 2011 őszén tetőzött az arany árfolyama 1910 dollárnál, azóta pedig folyamatos áresés látható, sőt sok elemző úgy véli, egymás után harmadik évben fog negatív hozamot mutatni az arany árfolyama idén. Ez pedig 1998 óta a legrosszabb teljesítmény lenne.

Az arany árfolyamalakulása 2001 óta Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu

Egyre pesszimistább a piac

A célárfolyamok pedig egyre lejjebb kerülnek. Kicsit úgy tűnik, hogy kezdenek átesni a ló másik oldalára a piaci várakozások, egyre shortosabbá válik a piac, azaz további árfolyamesést várnak a szereplők. Ez pedig könnyen okozhat meglepetéseket közép távon, ahogy az Investor elemzése is úgy látja, a hosszú távú befektetők jó hozam/kockázat arány mellett vadászhatnak lehetőségek után az előttünk álló időszakban, kivárva a rövid távú árfolyamingadozásokat, illetve a lefelé tartó árnyomást.

Kína és az USA is ellene dolgozik

Az árfolyamát két hír is negatívan érintette az elmúlt időszakban. Egyrészt Kína nyilvánosságra hozta, hogy 53,31 millió uncia (1658 tonna) aranytartalékkal rendelkezik. Ahogy már az Investor is korábban beszámolt, bár legutóbb 2009 áprilisában azt közölte a kínai jegybank, hogy az aranytartaléka 33,89 millió uncia, vagyis

közel 600 tonna arannyal duzzasztotta fel a kincstárát Kína,

mégis a bejelentett mennyiség alulmúlta az elemzői várakozásokat.

Másrészt az amerikai jegybank küszöbön álló kamatemelése sem tesz jót a nemesfémnek, hisz ha növekednek a kamatok, akkor a kamatot nem fizető arany kevésbé versenyképes (a dollár pedig folyamatosan erősödik). Más kérdés, hogy vélhetően az infláció is meg fog jelenni a rendszerben, mivel a nem fognak a végtelenségig esni a nyersanyagárak sem, már pedig az egyre alacsonyabb bázisról meginduló árak már az infláción is nyomot fognak hagyni.

A kínaiak betáraztak. Forrás: Getty Images

A Grexit jót tenne

Frank Holmes, a U.S. Global Investors alapkezelője már 818 dolláros unciánként aranyárat pendített meg, aki a görög megegyezés életképességét is megkérdőjelezi. Annak ellenére, hogy megállapodás született Merkel német kancellár és Ciprasz görög miniszterelnök között, véleménye szerint az egyezség gyenge lábakon áll, így

nem vetné el, hogy Görögországnak el kell hagynia az eurózónát. A kilépés viszont támogatná az aranyárfolyamát,

hiszen többen keresnének alternatív befektetési lehetőséget.