Varga Mihály a szakképzett munkaerő hiánya miatt aggódik

Varga Mihály Varga Mihály
Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter
Vágólapra másolva!
Nem szabad eljutni odáig, hogy a gazdasági növekedés gátját képezze a szakképzett munkaerő hiánya, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Székesfehérváron, ahol a Gyere haza fiatal program keretében ünnepélyes munkaszerződés-kötésre is sor került.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály szerint a gazdasági növekedéssel arányosan jól érzékelhető, hogy bizonyos régiókban és szakmákban egyre inkább munkaerőhiány keletkezik.

A miniszter kiemelte, hogy a szeptembertől elinduló duális szakképzéssel a gazdaság igényeihez igazítják az oktatási rendszert, és a Gyere haza fiatal program is az elvándorlás megállítását segítheti.

Megigazítják az oktatási rendszert Fotó: Bielik István - Origo

Mint mondta, több csatornán keresztül érték el a külföldön dolgozó fiatalokat és számukra a megfelelő hazai munkahelyek megteremtését már 51 vállalat együttműködése garantálja. Szerinte a közeljövőben több cég is csatlakozhat a programhoz.

Egy fiatal már hazajött

A Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.-nél tartott sajtóeseményen Sie Gábor munkaszerződést írt alá a céggel. Az aláírást követően az MTI-nek elmondta: a közlekedésmérnök-műszaki logisztikus végzettség megszerzését követően 3-4 hónapig keresett állást itthon, aztán Angliában előbb egy cégnél szakmai gyakorlaton vett részt, majd egy étteremben dolgozott felszolgálóként. A székesfehérvári cégnél logisztikusként helyezkedik el és karriert építene, illetve családot alapítana Magyarországon.

Nem sokan lájkolják a kormányprogramot

Sok fiatal szeretne hazajönni külföldről, mondta május 20-án Czomba Sándor, az NGM államtitkára. A program szerinte sikeres, a Facebook-oldalán már 40 ezren regisztráltak, de az oldal akkori adatai szerint még csak 202 ember lájkolta. Június 12-én, dél körül még mindig csak 579 kedvelésnél tart a projekt.