Nem sokan lájkolják a kormányprogramot

Kelényi Kolos Szamos Marcipán cukrász cukrászda marcipán cukrászüzem
Kelényi Kolos Szamos Marcipán
Vágólapra másolva!
Sok fiatal szeretne hazajönni külföldről - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. A "Gyere haza, fiatal" elnevezésű program sikeres, Facebook-oldalán már negyvenezren regisztráltak, viszont az oldal adatai szerint még csak 202 ember like-olta.
Vágólapra másolva!

Az egy hónapja indult program célja, hogy segítse a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával – mondta az államtitkár az M1 aktuális csatornáján.

Most a Londonban dolgozó magyarokat csáíbtják haza Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Czomba Sándor közölte első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni. Mint mondta, a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nemcsak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni.

Most London a fontos

Pákozdi Szabolcs az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója korábban az Origónak megerősítette, hogy a program most kizárólag Londonra és az Egyesült Királyságra fókuszál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik) és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon. A megkérdezettek többsége szívesen hazatérne, amennyiben segítséget kap a lakhatásban és olyan munkáltatót talál, amely stabil, biztos anyagi hátteret biztosít számukra - közölte.

Tíz érv, amiért gyere haza!

10. A teljesítményt díjazó jövedelemadó

2011. január 1-től Magyarországon 16 százalék a személyi jövödelemadó kulcsa. Ez még európai uniós viszonylatban is alacsony adókulcs.

9. A „magyar álom” - szabad pálya azúj ötleteknek

Az „amerikai álom” korszaka véget ért. Nyugaton a piacok beteltek, és ritkán sikerül induló cégeknek betörni a nagyok közé. Ezzel szemben Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni.

8. Gyerekkorunk életérzései

Az az érzés, amit a balatoni strandon a naplemente jelent nekünk, a banális apróságok, az ízek, a lángos, a zsíros kenyér, a túró rudi.

7. Budapest - multikultibb, mint gondolnád

A hazatérők közül többen felfedezték már, hogy a nyugati országok szokásai, ételei (miegymás) kis keresés után mind megtalálhatók Magyarország fővárosában. Ugyanez nem mondható el fordítva.

6. Aranyat érő nyelvtudás

A magyarok sajnos nem gyakran beszélnek felsőfokon idegen nyelveket.
A te külföldön megszerzett nyelvtudásod ezért aranyat érhet, ha el szeretnél helyezkedni.

5. Olcsóbb egészségügyi ellátás

Valóban nincsenek luxus körülmények a kórházainkban, viszont az orvosok értenek a dolgukhoz, és egy vizsgálat nem kerül 100 dollárba.

4. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok

Magyarországot még nem érintette meg a nemeket összemosó filozófiák szele.
Egy baráti beszélgetés során is sokkal jobban megértesz valakit, akivel egy kultúrkörből jöttél.

3. Családbarát szociális rendszer

Magyarországon a GYES két év. Az USA-ban pár hét. Idehaza most megéri családosnak lenni: a többgyerekes családok jelentős adókedvezményt kapnak, a kismamák részmunkaidőben térhetnek vissza a munkaerőpiacra.

2. Magyarnak lenni...

…közös emlékeket jelent, olyan sajátos látásmódot és érzéseket, amelyeket egy külföldi soha sem fog teljesen átérezni.

1. A családod és a rokonaid azok akiket szeretsz, de nem vihettél magaddal.

…mert még a telefon és a Facebook sem pótolhatja a családi ünnepeket.


Hegesztők, cukrászok figyelem!

Belföldön mintegy százhatvanezer 25 év alatti fiatal nem tanul és nem dolgozik. Az ő munkához jutásukat segítheti, hogy az állam átvállalja az őket foglalkoztató munkaadók bérjárulékainak 70-90 százalékát fél-egy évre - mondta az államtitkár.

Czomba Sándor kiemelte: a legnagyobb gond, ha nincs szakképzettsége a munkát keresőnek. Szerinte ezeket a fiatalokat előbb a szakképzésbe kell bevonni, hogy javuljanak elhelyezkedési esélyeik.

A cukrászokat keresik itthon is Fotó: Bielik István - Origo

Jelenleg könnyen találhatnak munkát a hegesztők, cukrászok, vendéglátósok, de a kamionsofőri állásra is hatezer embert keresnek a cégek országszerte - mondta az államtitkár.

Kijelentette: aki akar tanulni az előbb-utóbb talál munkát, a területi egyenlőtlenségeken pedig segíthet a lakhatási támogatás.