Hatalmas csalás is lehet a Quaestor-ügy

a Quaestor értékpapír forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után.Kisbefektetői pánik a pesti belvárosi Báthori u. fióknál.
Vágólapra másolva!
Nem tudja kifizetni a kibocsátott kötvényeit a Quaestor Financial Hrurira. A céghez a Buda-Cash-botrány után annyi igény érkezhetett a kötvények visszaváltására, hogy ezeket már nem tudták teljesíteni. A Quaestor közleménye szerint a folyószámlákon lévő pénzek, értékpapírok, részvények és állampapírok rendelkezésre állnak. Ha ez igaz, akkor a vizsgálat után ezeket visszakapják az ügyfelek. Az MNB azonban több szabálytalanságot is észlelt, a felügyelet szerint a cég 150 milliárd fiktív kötvényt is kibocsátott.
Vágólapra másolva!
  • Csődöt jelentett a Quaestor kötvénykibocsátással foglalkozó cége
  • Az MNB részlegesen visszavonta a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét
  • Tömegek várakoznak az irodák előtt
  • Az MNB szerint 150 milliárd forint értékben bocsátott ki fiktív kötvényt a Quaestor

A Quaestornál kezelt értékpapírok többségével nem lehet gond, ha ezeket valóban elszámolták az ügyfelek számláján. Baj a cég által kibocsátott kötvényekkel van. Ezek fedezete nehezen pénzzé tehető befektetések. A cég közleménye szerint az okozott gondot, hogy a Buda-Cash-botrány után egyre többen váltották volna vissza a papírjukat. Az MNB vizsgálata szerint a 60 milliárdos engedélyezett kötvénykibocsátáson kívül azonban még volt 150 milliárd fiktív kibocsátás is. Így lehetséges, hogy egy hatalmas csalásról van szó.

"Be van fagyasztva minden" - mondja csalódottan a Quaestor Báthory utcai irodájából kilépő idősebb férfi. Az iroda előtt 30-35 fős tömeg várakozik az utcán, a biztonságiak egyszerre egy embert engednek be. "Nincs értelme itt állni" - válaszolja kérdésünkre az imént végzett ügyfél, mire a körülötte állók közül többen hazaindulnak. Mint mondja, kötvényeket bízott a Quaestor befektetési cégére, amiket ma már hiába próbált kivenni, annyit mondtak neki, hogy "majd értesítik".

A Quaestor értékpapír-forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Buda-Cash-botrány miatt kialakult pánikhelyzetre hivatkozva csődöt jelentett a Quaestor Csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira. Ezt még hétfőn jelentették be, kedden pedig az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost is kirendeltek.

Nem férnek a számlájukhoz

A felügyelet tegnap kezdte vizsgálni a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-t. A közleményben azt írják, hogy a vizsgálat során szabálytalanságokat észleltek. A vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. Az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság a felügyelet vizsgálata alatt szünetel.

Csak a kötvények kifizetése nem lehetséges a cég szerint

A Quaestor tájékoztatása szerint az ügyfelek pénze, értékpapírjai, részvények, állampapírok rendelkezésre állnak, csak a kötvények visszafizetése "jelenleg nem lehetséges". Ha ez igaz, akkor nagy valószínűséggel vissza fogják kapni a befektetésüket az ügyfelek a vizsgálat lezárása után.

A Quaestor irodái előtt kisebb tömeg alakult ki, de az emberek nem tudnak a pénzükhöz hozzáférni. A legtöbben az ott kezelt vagyonukat szeretnék visszaszerezni, de sokan csak válaszokat akarnak a cégcsoporttól. Az ügyfeleket megkérdezve kiderül, sokaknak milliós nagyságrendű részvényük, államkötvényük van a Quaestor brókercégénél.

Az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor engedélyét Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem veszik fel a telefont

Egy harmincas férfi úgy tudja, hogy bedőlt a teljes cég: "Tegnap láttam a hírekben. Most a munkahelyemről jöttem el, szerencsére ott megértették, hogy fontos dologról van szó, 4-5 millió forintomat kezelte a Quaestor értékpapírokban. Tegnap már nem lehetett az internetes felületeiken kereskedni, a közvetítő, akivel intéztük a befektetést, egy napja fel sem veszi a telefont, a cég központi száma sem érhető el."

Több ügyfél úgy tudja, a brókercég ügyfelei az értékpapírjaikat hiába próbálják kivenni, csak azoknak érdemes bemenniük az irodába, akik készpénzt tartanak a Quaestor valamelyik cégénél: ezeket a betéteket fedezi az Országos Betétbiztosítási Alap, 30 millió alatti értékben visszaigényelhetők.

Sorok a Quaestor fiókja előtt a Duna Plazában Forrás: KZ

Rámehet a lakásuk

A tömegben több olyan ügyféllel is találkoztunk, akik Quaestor-kötvényekbe fektették a pénzüket, amiktől most szeretnének megszabadulni. "Ha lehet, szeretnénk kivenni a Quaestor-kötvényekből a pénzünket" - mondja egy, a testvérével együtt érkező nő. "Ha nem sikerül? Nem tudom, mi lesz, lehet, hogy nem lesz lakásunk."

Egy szintén kötvénytulajdonos, huszonéves fiatalember azt mondja, biztos benne, nem tudja majd eladni a kötvényeit, hiszen a Quaestor termékeivel már tegnap nem lehetett kereskedni. "Csak a saját lelkiismeretemet szeretném megnyugtatni azzal, hogy idejöttem megpróbálni" - mondta.

Miből lehetett a baj?

"A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit" - írta közleményében a cég. Zsiday Viktor blogján magyarázza el, hogy mi történhetett. Ahogy írja, a Quaestor Csoport nem bankhitelekből, hanem kötvények kibocsátásából finanszírozta magát. Ezeket adta el ügyfeleinek.

A kibocsátott kötvények bármikor visszaválthatóak, és ez okozta a cég vesztét is, hiszen a jelek szerint akkora hévvel akartak megszabadulni a papírjaiktól a befektetők, hogy azt a cég már nem bírta kifizetni. A kötvénykibocsátásból befolyt pénzt nehezen értékesíthető eszközökbe fektette, így nem tud annyi pénzt előteremteni, ami a Buda-Cash-botrány után elég lenne a kifizetésekre.

Az MNB tegnap kezdődött vizsgálata azonban több szabálytalanságot is megállapított. Az MNB feltárása azt mondja, hogy ezen a 60 milliárdos vállalati kötvénykibocsátáson felül volt még 150 milliárd fiktív forintkötvény is. Ezt a felügyelet tudta nélkül, illegálisan dobtak piacra.

Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

A Buda-Cash rántotta magával

A Báthory utcában várakozók szintén úgy tudják, hogy a Buda-Cash döntötte be a Quaestort. "Nyilvánvaló, hogy a Buda-Cash rántja magával a mi számláinkat is" - mondja beletörődően egy kint várakozó férfi. Mint mondja, neki is vannak bent értékpapírjai, de már tisztában van vele, hogy nem fogja őket visszakapni, ezért csak válaszokat szeretne kapni a pénzintézettől. Nem sokkal később a Quaestor munkatársai a cégcsoport közleményét kinyomtatva osztják szét a várakozók között: ebben azt írják, a Buda-Cash Brókerházban történt visszaélések pánikot okoztak az értékpapírpiacon, ezért zárolniuk kell az ügyfelek értékpapírjait.

A Quaestor-tulajdonosa

Jó politikai kapcsolatokat ápolt a jelenlegi és a korábbi kormánnyal Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport tulajdonosa, aki egyben a Győri ETO elnöke is. A cég vezetőjének portréját itt olvashatja.

A cég szerint csak idő kell

A cég a csődeljárás alatt szeretne új befektetőket bevonni, hogy a mostaniakat ki tudja fizetni. Arra is hivatkoznak, hogy a kötvényekből befolyt tőkét ingatlanfejlesztésekre és más, innovatív projektekre költötték. Sokáig tart, mire ezek termőre fordulnak, de végső soron fedezetet nyújtanak az ügyfelek követeléseire - állítja a Quaestor Csoport.

A Quaestor az állam segítségét is kéri.

A keleti nyitásban is benne voltak

A Quaestor szerpet játszott a keleti nyitásban is, de kedden reggel aKülgazdasági és Külügyminisztérium felbontotta a Quaestornak a moszkvai és az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetéséről szóló szerződéseit - írta a 444.hu.

Szijjártó Péter Tarsoly Csabával avat Moszkvában Forrás: Fidesz.hu

Az Origo is beszámolt arról, hogy a Quaestor Csoport tulajdonában működik a moszkvai kereskedőház. Olyannyira, hogy 2013 tavaszán Szijjártó Péter, akkor még a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosként személyesen nyitotta meg Moszkvában a magyar kereskedőházat, "amelyet a magyar állam a Quaestor Csoporttal együttműködve hozott létre".