Ha vidéki, még várjon a lakáseladással

lakástámogatási rendszer, lakáshitel, ingatlanpiac, szocpol, szociális bérlakás, építkezés
Vágólapra másolva!
Nem lassul le a lakáspiac élénkülése 2016-ban sem. Az idei több mint 30 százalékos növekedés után jövőre könnyen elérheti a 180 ezres adásvételi számot is a piac, bár az árak jelentős, éves 10-15 százalékos növekedési üteme 5-10 százalékra mérséklődhet.
Vágólapra másolva!

Jövőre még inkább előtérbe kerülhetnek a saját célú vásárlások, a befektetők okozta keresleti nyomás valamelyest enyhülhet. Az év végére tartogatott szabályozói változások – az újlakás-áfa csökkentése és az állami támogatások óriási mértékű növelésének terve – jelentősen felbolygatja az új építésű lakások piacát, kihatva a használtlakás-piacra is - írja az Otthon Centrum.

Így alakultak a lakásárak Forrás: Origo

Már látszik, hogy a 2014-ben tapasztalt fellendülés nemcsak rövid fellángolás volt a lakáspiacon, hanem egy stabil, többéves növekedési ciklus kezdete. „Az adásvételek száma idén már elérheti a 2008-as év szintjét, 2016-ban pedig már jócskán meghaladva azt, a 180 000 tranzakciót is átlépheti. ”

– mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Tavaly és idén is a befektetési vásárlások húzták piacot, jövőre nagyobb teret kaphatnak a saját célú vásárlások, hiszen a válság éveiben százezres nagyságrendben voltak elhalasztott vásárlások, melyek megvalósulása az előttünk álló években várható.

Most a vidéki árak nőhetnek

A használtlakás-árak országos szinten a mélypontot jelentő 2013 év végi szintről 15-20 százalékkal nőttek 2015 végére. A fővárosban az egy év alatt elért áremelkedés volt ekkora, 15-20 százalék, ami jól jelzi, hogy az egyes régiók, de még inkább az egyes településtípusok között jelentős eltérések láthatóak. Amíg a fővárosban az árszint már a 2007-es szinten áll, addig a községekben és kisebb városokban csak 5 százalék körüli a növekedés 2013 és 2015 között.

A vidéki ingatlanárak nem nőttek úgy, mint a fővárosiak Forrás: Northfoto

A jövőben a fővárosi növekedési ütem csökkenhet, míg a kisebb településeken némileg emelkedhet az árak növekedési üteme, ezzel valamelyest zárva a településtípusok között kinyílt ollót – írja elemzésében az OC.

Új áfaszabályok

A használtlakás-szegmens növekedése 2016-ban is folytatódik, de az idei év végén kihirdetett új áfaszabályoknak, illetve a támogatási rendszer tervezett változásának köszönhetően az új lakások piaca is berobbanhat jövőre.

Forrás: Origo

Az új lakások áfakulcsának 5 százalékra történő csökkenése azt jelenti, hogy a jelenleginél jóval több lakóingatlan-fejlesztés indulhat el, hiszen a beruházók megtérülési számításai a pozitív tartományba billenhetnek át.

Mindez 2016-ban 5-8 százalékos árcsökkenést jelenthet az új lakások piacán,

2017-ben azonban ismét nőhetnek az árak.

Az átadott lakások száma pedig megduplázódhat, az értékesítésre épített lakások száma a 8-9 ezret is elérheti, az újlakás-eladások pedig a 10 ezres határt is átléphetik.