Évente ötezer új bérlakásra lenne szükség

lakástámogatási rendszer, lakáshitel, ingatlanpiac, szocpol, szociális bérlakás, építkezés
Vágólapra másolva!
Hosszú távú lakáspolitikára és legalább egy kormányzati, a lakásügyért felelős, számon kérhető személyre lenne szükség - fejtette ki Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület elnöke és Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke.
Vágólapra másolva!

A szakemberek elmondták, hogy egy-egy évben tízezernél kevesebb lakás épül Magyarországon, ami az állam mérsékelt szerepvállalására és a családok forráshiányára, bizonytalan jövőképére vezethető vissza. Maráczi Zsolt szerint ki kell dolgozni a kormányzati lakásépítési koncepciót, amely kitűzi az éves célszámot, és ehhez kell rendelni a támogatási eszközöket.

Kifejtette, eddig a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) célkitűzése az volt, hogy a támogatásokkal legalább a lakások árában megjelenő 27 százalékos áfa megtérüljön a vásárlóknak. Úgy vélte, azzal, hogy a kormány a jövő év elejétől 5 százalékra csökkentette az új lakások forgalmi adóját, figyelembe véve az egyéb támogatásokat is, ez megtörtént.

Évente ötezer új bérlakásra lenne szükség Forrás: Northfoto

Borsi László szerint az alacsony áfakulcs miatti adókiesés néhány ezer plusz lakás megépítésével már kompenzálódik, és akkor még nem esett szó a járulékos előnyökről, a jobb lakáskörülmények miatt a társadalmi elégedettség növekedéséről, és a kapcsolódó ágazatokban létrejövő új munkahelyekről.

Maráczi Zsolt kifejtette: egyebek mellett a lakásépítések, lakásfelújítások és bérlakásépítések száma a mindenkori kormány teljesítményének egyik alapvető fokmérője, mert ez mutatja a jövő iránti elkötelezettségét. Hozzátette, az állami támogatás mellett

a lakásépítés további ösztönzője az alacsony kamatozású, 2-3 százalékos hitel lehet,

a kettő együtt sem tud azonban mindenkit lakáshoz juttatni, ezért szükséges az állami bérlakásépítés elindítása. Ebből évente legalább ötezerre lenne szükség - mondta a TLE elnöke, aki szerint a fiatalok alapvetően azért mennek külföldre, mert az ottani keresetükből jobb életet és lakhatást tudnak biztosítani maguknak.

Mindkét szakértő hangsúlyozta, hogy

a lakásépítések, felújítások, bérlakásépítések kezelésére a kormányban egy erős pozícióval bíró személyre lenne szükség.

Az ideális egy miniszter lenne, de már előrelépés lenne egy kormánybiztos kinevezése is. Borsi László kiemelte, hogy a bő 4 milliós lakásállomány 6-7 százaléka végtelenül elavult, ezeket nem érdemes felújítani, viszont szükséges a folyamatos bontásuk és a helyükre történő újak építése.

Valakinek fel kell karolni a kormányon belül a lakásépítési- és a bérlakás-programot Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Magyarországon ugyanis nem mennyiségi lakáshiány van, átlagosan 2,5 ember jut 1 lakásra, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.

Viszont sok a rossz minőségű lakás, és csupán 8-9 százalék a bérlakások aránya

- mondta. Ahhoz, hogy javuljon a lakásállomány minősége, évi 40 ezer új lakást kellene építeni.
Borsi László elmondta: ha az 5 százalékos áfa és a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás - amit három gyerek vállalása esetén kapnak a családok - továbbá a 2-3 százalékos kamatozású hitel beindítja az építési piacot, az új projektek lakásai előértékesítésben már megjelenhetnek a jövő évi lakásvásár kiállítás kínálatában is.