Vágólapra másolva!
A futárcégek decemberben teljes kapacitással dolgoznak, az internetes vásárlás egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően. Az iparág teljes árbevételén közel 1000 cég osztozik, és bár számuk valamelyest csökkent az elmúlt 3 évben, egy cégre jutó árbevételük még így is több mint 8 százalékkal nőtt 2013-ról 2014-re - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő adataiból.
Vágólapra másolva!

Az országos átlaghoz hasonlóan az elmúlt néhány évben csökkent a szektor cégeinek száma, idén december elején már csak 916 hazai vállalkozás folytatott futárpostai tevékenységet. Két évvel ezelőtt ez a szám még 14 százalékkal magasabb volt.

Alig szűnik meg cég

A csökkenő cégszám azonban szerencsére nem a magas bedőlési aránynak köszönhető, ugyanis az iparág cégei a maguk 1,8 százalékos értékével az országos átlag alatt van. Az elmúlt 12 hónapban ráadásul kiemelkedően kevés céget számoltak fel:

a hitelezők által indított eljárások száma csupán 17 volt, míg 2014-ben 42 cég ellen indult felszámolási eljárás.

A kényszertörlések száma is csökkent valamelyest az elmúlt időszakban, mivel tavaly december óta 78 ilyen eljárást kezdeményeztek, 2014-ben pedig még 90-et. A végelszámolások száma alacsony szinten van a szektorban, évente mindössze 10-15 cég szűnik meg ezzel az eljárástípussal - derül ki a Bisnode adataiból.

63 milliárdos piac

A pénzügyi adatokat megvizsgálva láthatjuk, hogy a csökkenő cégszám ellenére az elmúlt években nőtt a szektor összesített árbevétele és adózás előtti eredménye is. Jelenleg az iparág 63 milliárd forintnyi bevételt termel.

Az összesített adózás előtti eredmény is pozitív, ráadásul 2013-hoz képest a 2014-es eredmény gyakorlatilag megduplázódott.

A jó eredmények ellenére azonban érdemes megjegyezni, hogy minimális új cég alakult idén a szektorban.

Érdemes mérlegelni

A legnagyobb vállalkozások igen jól teljesítenek, a 10 legnagyobb cég árbevétele teszi ki az iparág 68 százalékát. Ezeknek a vállalkozásoknak mindegyike nyereséges volt, és két kivételtől eltekintve bőven 10 százalék felett növelték árbevételüket 2014-re. Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere alapos tájékozódást és piacfelmérést javasol a cégalapítás előtt állóknak, mivel egy kívülről

jövedelmezőnek tűnő ágazatban is lehetnek olyan piaci sajátosságok, melyeket még a cégalapítás előtt célszerű alaposan mérlegelni.

A futárpostai tevékenység piacán például jól látszik, hogy míg a nagyok teljesítménye dübörög, és nem ritka egy év alatt az akár 30-40 százalékos árbevétel-növekedés sem, addig a kisebb vállalkozások esetében gyakran hasonló arányú bevételkieséssel kell szembesülnünk.

Nehéz a belépés

A Bisnode adatai alapján látható, hogy a futárpostai tevékenység, különösen a nagy és stabil cégek számára jövedelmező vállalkozás. A koncentrálódó piac megnehezíti a piacra való belépést is, előfordulhat azonban, hogy új kihívóval kell szembenézniük az iparág szereplőinek.