Gigantikus vegyipari összeolvadás jöhet

gyógyszeripar
Vágólapra másolva!
A Dow Chemical előrehaladott szakaszban lévő egyeztetéseket folytat a DuPonttal az összeolvadásról – számol be a Bloomberg az megbeszéléseket ismerők információi alapján. Amennyiben megvalósul, ez lehet az eddigi legnagyobb vegyipari üzlet.
Vágólapra másolva!

A világ második legnagyobb vegyipari vállalata jöhet létre

A megegyezést akár már a héten bejelenthetik – mondták a források.

Az összeolvadás után a vállalat két vagy három részre válhat szét szabályozói és egyéb okok miatt.

Mindenesetre még nincs garancia arra, hogy az üzletet valóban nyélbe ütik – tették hozzá.

Egy megvalósuló tranzakció mindenesetre két legendás amerikai vegyipari társaság összefonódását jelentené, aminek következtében a világ második legnagyobb vegyipari vállalata jönne létre a BASF után. Mi több, a vetőmag- és növényvédelem területén ez lenne a legnagyobb, megelőzve a Monsantót. A két cég képviselője nem kommentálták a híreket, melyekről korábban a The Wall Street Journal számolt be.

Mindenki mindenkivel

A Dow Chemical és DuPont egyébként 58,4 és 59 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bír, és az elmúlt hónapokban mindkét vállalat jelezte, hogy nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a mezőgazdasági vegyszerek területére – mindkettő állít elő genetikailag módosított vetőmagokat. Ráadásul a szektorban amúgy komoly mozgások vannak, ahogy az alacsony terményárak visszafogják a gazdák kiadásait. A Monsanto például a Syngentának tett ajánlatot korábban, melyet aztán augusztusban visszavontak. Éppen a Monsanto vezérigazgatója, Hugh Grant nyilatkozta azonban, hogy „mindenki tárgyal mindenkivel" az iparban.

Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Christian Hager

Amennyiben a Dow-DuPont összeolvadás létrejön, valószínűleg megalkotnak egy vállalatot, amely a mezőgazdasági termékekre – mint a magok és a növényvédő szerek – fókuszál majd, egy másikat a speciális vegyszerekre, valamint egy harmadikat, amely műanyagban és egyéb nyersanyagokban utazik – mondja Hassan Ahmed, a New York-i Alembic Global Advisors elemzője.

Egyebek mellett a várható költségmegtakarítás miatt Ahmed úgy véli „zseniális lépés” lenne az üzlet. Egyetlen húzással ugyanis három kiemelkedő vállalat jöhetne létre.

Költséghatékony megoldás

A teljes költségmegtakarítás elérné a 3 milliárd dollárt – mondták meg nem nevezett források a CNBC-nek.

Az olaj és más nyersanyagok árának csökkenése feltornászta a petrolkémiai gyártók profitjait – hangsúlyozza Anu Agarwal, a szingapúri Argus Media alelnöke. A két vállalat összekapcsolódásának eredményeként pedig a vegyi anyagok igen széles köre összpontosulhatna a globális piacon, ami jelentős értékkel bírna tette hozzá.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a Dow vezérigazgatója, Andrew Liveris lehet az egyesült társaság ügyvezető elnöke, míg a DuPont vezérigazgatója, Ed Breen megtartaná a titulusát.

Miközben pedig az összeolvadások és a felvásárlások 2015-ben már így is rekord szinthez közelednek, a Bloomberg adatai szerint a Dow-DuPont üzlet a piaci értékek alapján bekerülne az év öt legnagyobbja közé.

A részvénypiac örül a híreknek

A megjelent összeolvadási hírek hatására a Dow Chemical részvények 5,5 százalékos pluszban állnak a szerdai tengerentúli nyitás előtti kereskedésben, ráadásul így újabb csúcstámadás közeli pozícióba került a részvény.

A Dow Chemical heti bontású árfolyamgrafikonja 2009 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

A DuPont papírjai szintén nagy ugrásra készülnek, jelenleg plusz 6,2 százalékos nyitást áraz a piac, aminek köszönhetően akár réssel ugorhatja át az előtte tátongó rést, és akár célbe veheti az év eleji 80 dollár környéki csúcsokat is.

A DuPont heti bontású árfolyamgrafikonja 2009 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu