Csúcsokat döntenek a vállalati felvásárlások

ugrás leküzd átrepül legyőz hangulat száll tőzsde magasság
Vágólapra másolva!
A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) összesített értéke idén már elérte a 4 ezer milliárd dollárt, és egyenes úton halad az éves rekordszint felé. Az üzletek legnagyobb nyertese eddig egyértelműen a Goldman Sachs.
Vágólapra másolva!

Miután a Visa 23,3 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett a Visa Europe-ra ezen a héten, a bejelentett üzletek 2015-ös értéke elérte a 4,06 ezer milliárdos (az éves magyar GDP 30-szorosa!) szintet – írja a CNBC a Dealogic adatai alapján. Az előző csúcsot a válság előtt, 2007-ben mérték, amikor is az év azonos szakaszában 3,93 ezer milliárdot tett ki az üzletek összértéke.

Emelkedő láz

A UBS elemzői ezzel párhuzamosan arra hívták fel a figyelmet múlt héten, hogy

az M&A aktivitás immáron „lázasnak” minősíthető, és a jelenlegi pörgést akár a 2007 utánihoz hasonló hidegzuhany is követheti.

Emlékeztetnek rá, hogy a Pfizer és az Allergan közti tárgyalások bejelentése (ha létrejöb az ügylet, akkor a közös cég a világ legnagyobb gyógyszervállalatává válhat közel 330 milliárd dolláros piaci értékkel) hasonlít a 2000-es és 2007-es gigaüzletekhez, melyeket aztán a tőzsdék tetőzése követett. Vagyis a UBS szerint talán már közeleg a bikapiac vége.

Vajon a megnövekedett M&A aktivitás tényleg a tőzsdék árfolyamcsúcsait jelöli ki? Forrás: 123rf.com

A jelenlegi pörgés hátterében egyrészt a vezető jegybankok által fűtött nagy mennyiségű olcsó hitel áll, de nem elhanyagolható az adótervezés sem, valamint az, hogy megnövekedett a globális gazdaság egyes területeibe vetett bizalom. Az egészségügy és a technológia például két olyan terület, melynek megvoltak a saját problémái az elmúlt években, mégis idén messze itt születtek a legnagyobb üzletek.

A Goldman a nagy üzletek királya

Érdekes mindazonáltal, hogy

2007-tel ellentétben most kevesebb üzletet kötnek, azonban sokkal nagyobb értékben.

A 10 milliárd dollár fölötti üzletek száma például 40 százalékkal magasabb, mint 2007-ben volt ugyanezen időszakban.

Jó üzlet a felvásárlási tanácsadás Forrás: 123rf.com

Amennyiben azt nézzük, hogy az üzleti tanácsadásokkal kik jártak a legjobban a M&A területén, akkor a Goldman Sachs az abszolút nyertes. Összesen 1,39 ezer milliárd értékű üzletet segítettek lebonyolítani a befektetési bank emberei, de szorosan követi őket a J.P. Morgan és a Morgan Stanley.

A jelenlegi trend egyébként tovább folytatódhat jövőre is, mivel az Ernst & Young szerint a globális vállalatok 59 százaléka készül felvásárlásra. Mivel azonban az M&A ciklusok általában hároméves tömbökben jelentkeznek, és a jelenlegi bumm 2014-ben indult, ezért elképzelhető, hogy a 2016-os lesz az utolsó jó év a zuhanás előtt.