Esnek a piacok a milliárdos eltűnése miatt

tőzsde, címlapi 2:1
Investors look at stock prices at a securities exchange in Shanghai on September 12, 2014. Chinese inflation eased to a four-month low of 2.0 percent in August, official data showed on September 11, with analysts saying the data could allow leaders to further ease monetary policy in the world's number-two economy. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Idegesen reagáltak a kínai értékpapírpiacok pénteken arra a hírre, hogy nem elérhető az ország egyik leggazdagabb és legígéretesebb befektetési nagyvállalata, a Fosun alapító elnöke. A cég kérésére a hongkongi tőzsdén felfüggesztették a Fosun-részvények  kereskedését - jelentette számos kínai hírportál.
Vágólapra másolva!

A cég amerikai, tőzsdén kívüli piacon forgó részvényeinek árfolyama a hírre 6,6 százalékot esett, a sanghaji tőzsde pedig kéthetes mélyponton zárt.

A Fosun International központjában

Kuo Kuan-csang "eltűnését" megerősítették,

Kuo esetleges hollétéről azonban nem nyilatkoztak. Mindössze annyit közöltek, hogy munkájuk a normális mederben folyik.

A Cajhszin pénzügyi, gazdasági magazin internetes oldalán helyi idő szerint csütörtökön este tette közzé, hogy képtelen elérni a Fosun Group fejét. A média spekulációi szerint feltételezhető, hogy Kuót is elérte az országban folyó korrupcióellenes kampány.

Esnek a kínai piacok a milliárdos eltűnése miatt Forrás: AFP/Johannes Eisele

A dúsgazdag üzletember már évekkel ezelőtt vesztegetési gyanúba keveredett, amikor sajtóhírek szerint befolyásos tisztségviselőket környékezett meg, haszon, szívesség reményében. Kuo tagja a kínai népfront országos bizottságának.

Egy egyetemre jártak az Fosun alapítói

A Fosunt agresszív nemzetközi terjeszkedéssel jellemzik, számos külföldi befektetése van. Legutóbb a Club Med üdülési csoport részvényeinek megvásárlásával került a nemzetközi sajtóba, arra 939 millió eurót költött.

A Forbes magazin márciusi jelentése szerint

a Fosun International már négy dollármilliárdost adott Kínának.

Közülük is a legtehetősebb a 48 éves Kuo Kuan-csang, akinek akkori vagyonát 5,9 milliárd dollárra tették, míg ügyvezető alapítótársa, Liang Hszin-csün 2,2 milliárddal követte. A többiek épphogy átlépték a milliárdos küszöböt. Mind a négyen a sanghaji Fudan Egyetemen végeztek és 1992-ben alapították a Fosunt.