Dinamittal teli hordón ülnek a befektetők

dinamit robban időzített bomba
Vágólapra másolva!
A híres aktivista befektető, Carl Icahn újra azon aggodalmának adott hangot, hogy a magas hozamú kötvények piacán óriási veszélyek leslelkednek a befektetőkre, sőt komoly problémák előtt állhatunk. 
Vágólapra másolva!

Fokozódó bajok

Egyre több rosszt hírt hallani a magas hozamú kötvények piacával kapcsolatban, amely

az elmúlt években a kockázatot kedvelő befektetők egyik legforróbb játszótere volt a hozamvadászat során.

Ugyanakkor már egy ideje látszódnak a buborék kipukkanásának jelei, hisz egyre hevesebb eladói hullám söpör végig az ilyen típusú befektetések piacán, egyre magasabb szintre tornázva a kötvények utáni hozamszinteket, ami ebben az esetben a növekvő kockázatokat jelenti.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a hét során a Third Avenue Management alapkezelő azon bejelentésével sokkolta a piacot, hogy felfüggeszti a pénzkivételt a közel 1 milliárd dollárt kezelő, bóvli kötvényekbe fektető alapjából. Mindezt azzal magyarázzák, hogy csökken a likviditás a piacon, és csak jelentős veszteségek árán lehetne megválni az eszközöktől. A bejelentés egyáltalán nem tekinthető szokványosnak, hisz az ilyen típusú alapoknak is kellene megfelelő likvid eszközzel rendelkezni a befektetői pénzkivétek fedezetére. Ettől sokkal fontosabb, hogy egyre inkább jelentkeznek a buborék kipukkanásának tovagyűrűző hatásai, és egyáltalán nem lenne meglepő, ha más szereplők is nehézségekkel néznének szembe.

Az SPDR Barclays High Yield Bond árfolyammozgása az elmúlt 2 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Óriási bajok jöhetnek a befektetési guru szerint

Carl Icahn már nem először figyelmeztet a bóvli kötvények piacán uralkodó kockázatokra, a legújabb CNBC-nek adott interjúban

egy dinamittal teli hordóhoz hasonlította a magas hozamú kötvények piacát, ami bármikor felrobbanhat.

Szerinte egyáltalán nincs likviditás ezen a piacon.

Véleménye pedig teljesen jól illik a fent említett példába is, és vélhetően az aggodalmak tovább harapózhatnak a Fed várható jövő heti kamatemelésével. Persze jó ideje árazza már a piac ezt a lépést, így többek közt ez is fűti ennek a lufinak a leeresztődését.

- hangoztatja Icahn.

A híres befektető szerinte a magas hozamú eszközökbe fektető alapok pénzügyi támogatása ingatagnak mondható, és a befektetőknek is sokkal jobban tisztában kellene lenniük a kockázatokkal. Emellett azt is megjegyezte, hogy bár ő nem támogat még több kormányzati beavatkozást, azonban a szabályozóknak jobban oda kellene figyelniük a bóvli kötvények piacán felmerülő kockázatokra.

Carl Icahn Forrás: AFP/2015 Getty Images/Neilson Barnard

Egyre durvább a helyzet

A jegybankok által zéróra vágott kamatok időszakában a kevésbé jó, illetve magas kockázatú vállalatok is olcsón jutottak forráshoz alacsony kamat mellett kibocsátott kötvények formájában, de mivel a piac már a Fed szigorítási ciklusára készül, így a kamatok is szépen elkeztek feljebb kúszni, megnehezítve majd a jövőbeni visszafizetést (pont ezért nevezik ezt a piacot bóvli kötvények piacának is). Ráadásul sok olyan vállalat is érintett, amelyek az energiaszektor területén tevékenykednek, és az árupiaci szuperciklus kifutása után lejtőre került nyersanyagárak egyre több céget sodortak a csőd szélére.

A Bank of America Merrill Lynch legújabb elemzése szerint

az amerikai bóvli kötvények átlag 17 százalékos szinten forognak, amely 2009 óta a legmagasabb,

sőt már a 2011-12-es eurózóna periféria országainak válsága fölötti szinteket is meghaladja - derül ki a Business Insider írásából.

Az amerikai magas hozamú (bóvli) kötvények hozama 17 százalékra emelkedett, ami 2009 óta a legmagasabb, és már felette van az eurózónás válságkor mért szintnek is Forrás: Business Insider, BAML

Ráadásul még csak másfél év telt el azóta, hogy a magas kockázatú kötvények hozamszintje a válság utáni idők legalacsonyabb szintjét érte el. Azóta pedig duplázódtak az értékek.

A Bank of America Merrill Lynch elemzése arra is kitér, hogy idén nettó tőkekiáramlás zajlik ebből a szegmensből, ráadásul év vége felé a folyamat még gyorsul is. Az elmúlt héten is 3,4 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki az amerikai magas hozamú kötvényalapokból, mely 2014 augusztusa óta a legnagyobb. A pénzkiáramlás nyilván azzal is magyarázható, hogy a befektetők egyre frusztráltabbak a negatív teljesítmények láttán (november eleje óta 3,61 százalékos veszteséget mutatnak ezek az alapok), ugyanakkor az is szerepet játszik, hogy az év vége közeledtével a befektetők adózási okok miatt inkább eladják azon eszközöket, amelyek veszteséget termeltek.