Fájni fog a január, de vállaljuk

Kényszeres spórolás - te is a fogadhoz vered a garast? dr. life
Vágólapra másolva!
Nem csak az ajándékok, de a karácsonyi menü, a két ünnep közötti családlátogatások és a szilveszteri buli is nyomot hagy a családi költségvetésben – derül ki a Cofidis decemberben végzett, saját kutatásából.
Vágólapra másolva!

Az év vége nagyon megterhelő anyagilag, ezt januárban spórolással kompenzáljuk. A legtöbb megkérdezett számára viszont ez egyértelműen jó csere, megéri a költekezőbb decembert szűkebb januárra váltani.

Spórolós január

A Cofidis kutatásában megkérdezettek kétharmada a megszokottnál többet költ decemberben. Egynegyedüknek ez nem jelent különösebb anyagi problémát, 40 százaléknak azonban januártól oda kell figyelni, hogy mire mennyi jut, és van, akinek az ünnepek leteltével a hitelek miatt fáj majd a feje. A válaszokból kiderül, hogy

az ajándékok kerülnek a legtöbbe,

ezt követik az ünnepi étkezések, majd a karácsonyfa, a díszek és a dekoráció, valamint a szórakozás. Tízből négy embernél (44 százalék) a január az év legnehezebb hónapja, amelyben mindig mínuszból indul a családi kassza. A jelentős kiadásokat és az ünnepi időszak után várható anyagi nehézségeket az érintettek egy része az élet természetes velejárójának tartja,

a válaszolók 45 százaléka szerint azonban az ünnepek érnek ennyit.

A megkérdezettek 15 százaléka említette kellemetlen utóhatásként az ajándékok körüli ügyintézést.

Inkább állunk fél lábon januárban, csak szóljon nagyot a december Forrás: Thinkstock

Ne csak az ajándékokra gondoljunk

A válaszadók alig több mint fele állít karácsonyfát. Közel 25 százalék egyáltalán

nem tervezi karácsonyi hangulatba öltöztetni otthonát, például mert ebben az időszakban nem lesz otthon.

A megkérdezettek 14 százaléka azonban nem engedheti meg magának a dekorációt. Aki díszít, átlagosan 7343 forinttal számol.

Ünnepi vacsora 16 ezerből?

A szenteste és a karácsonyi készülődés másik

elmaradhatatlan eleme az ünnepi lakoma.

Ezt a legtöbben (69 százalék) szűk családi körben fogyasztják el, de sokan vannak azok, akik a tágabb család társaságát élvezik, és 3 százaléknyian azok is, akik magukban költik el ezt az ünnepi ebédet vagy vacsorát. Aki mégis sütésre-főzésre adja a fejét, átlagosan közel 16 ezer forintot szán élelmiszer-vásárlásra.

Inkább munka, mint utazás

A karácsony és a szilveszter közötti időszakot sokan sokféleképpen töltik. A válaszolók kicsivel több mint harmada családtagjaival lesz ezeken a napokon, de másik harmaduk dolgozni (is) fog a két ünnep között.

Általában nem szeretünk kimozdulni a két ünnep között,

igyekszünk szeretteinkkel, barátainkkal tölteni a pihenést. A válaszolók kétharmada szervez valamilyen vendégséget erre az időszakra, amire átlagosan 14 042 forintot szán. A megkérdezettek közel egytizede vidékre, 1 százaléka pedig külföldre utazik rokonlátogatóba, összesen átlagosan kicsivel több mint 21 ezer forintot szánva az utazási költségekre.

A fiatalok nagy buliban gondolkoznak

A kérdőívet kitöltők 48 százaléka úgy tervezi, otthon, egyedül vagy szűk családi körben tölti a szilvesztert, míg

a válaszolók harmada nagyobb társasággal fog ünnepelni,

otthon, ismerősnél vagy szórakozóhelyen. Akár evidenciának is tekinthetnénk, de a kutatás igazolja, a szilveszteri szórakozás nagy társaságban a fiatalok körében igazán népszerű. A megkérdezettek harmada 10-11 ezer forintból vereti az évben utoljára.