Tovább szedi áldozatait a nyersanyagpiac vesszőfutása

befektetés szakadék veszély kockázat zuhanás kapaszkodás
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, még a legnagyobbaknak is kemény csapást jelent a nyersanyagárak jelenlegi zuhanása. Kora ősszel a Glencore rendült meg, és kezdett gyors tűzoltásba, most pedig a majdnem fél évszázadon keresztül szinte megállás nélkül bővülő Anglo American került egyre durvább gödörbe, ráadásul az osztalékfizetést is felfüggesztette, és brutális költségcsökkentésre és karcsúsításra kényszerül. Az egykori óriás már csak árnyéka egykori önmagának.
Vágólapra másolva!

Szerdán közel 13 százalékos esés után új mindenkor mélypontra süllyedt a világ ötödik legnagyobb bányavállalatának árfolyama, és onnan is csak alig tudott korrigálni. Ráadásul az esés egyre csak gyorsul az elmúlt hónapokban, rohamosan csökkentve a vállalat értékét.

Az elmúlt 5 évben több mint 90 százalékkal zuhantak a vállalatóriás részvényei,

ma már csak 6,7 milliárd dollárt ér a társaság. A korábbi nyersanyagpiaci szuperciklus kifutása egy újabb nagy ikon szenvedését hozta el, hasonlóan a Glencore vesszőfutásához. A sztori itt is ugyanaz, és ezért folyamatosan zajlik a tűzoltás.

A bányabezárások és az elbocsátások mellett jelentős eszközeladásba kezd ugyanis az Anglo American konglomerátum, amely szinte mindenben utazik, a kiadó tevékenységtől az aranybányákig – jelentette be Mark Cutifani, a vállalat vezérigazgatója kedden.

A lehetséges áldozatok között van a Minas Rio brazíliai vasércbánya is. A 14 milliárd dolláros projekt esetében az elszaladó költségek és az összeomló árak pedig megtestesítik a vállalat egészének helyzetét – írja a Bloomberg. A mélypont után a papír pozitív korrekcióba kezdett.

Az Anglo American vállalat havi bontású árfolyamgrafikonja 2004 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Tipikus hiba

A Minas Rio a kiváló példája a társaság hibáinak – mondta Jeremy Wrathall, az Investec globális nyersanyagpiaci részlegének vezetője. Egy sor stratégiai hiba állt a háttérben, illetve a szuperciklus által kiváltott kollektív őrület, amelyben mindenki tévedett.

Nagyjából hasonló a helyzet, mint a bankoknál volt a pénzügyi válság előtt, vagy az energiacégek esetében az olajár összeomlását megelőzően. Az Anglo American a tökéletes példáját adta a jó időkben történő túlzott növekedésnek,

majd amikor a piac fordult, nem maradt más, csak hatalmas adósság és kevés pénz.

Durva vágások

Jelenleg úgy áll, hogy a brit vállalat végül 50 ezer embert foglalkoztat majd a jövőben, amely 85 ezerrel kevesebb, mint jelenleg – közölte a vezérigazgató. Emellett maximum 25 eszközt irányítanak majd a jelenlegi 55 helyett. Minden bánya, amely nem termel pénzt, egyszerűen eladásra vagy bezárásra kerül.

A helyzet drámaiságát jól mutatja, hogy 2007-ben, a vállalat pénzügyi csúcsán, amikor a platina és a nikkel árfolyama rekord szintek közelében állt, az Anglo American éves profitja 7,3 milliárd dollár volt, részvénypiaci értéke pedig meghaladta a 80 milliárd dollárt.

Az elemzők ma úgy számolnak, hogy a cég idén 2,8 milliárd dollárt veszíthet, miközben Cutifani bejelentette, hogy legalább 2017-ig felfüggesztik az osztalékfizetést. A vállalat részvénypiaci értéke jelenleg 6,7 milliárd dollár 11,9 milliárdos adósság mellett.

Egyre több bányabezárással vagy eszközeladással kell szembenézni Forrás: AFP/Ariel Marinkovic

A vasérc csapása

Mindazonáltal az elemzők úgy vélik, hogy noha az egész szektor komoly kihívásokkal néz szembe, egyes óriások még így is szép nyereséget könyvelhetnek el. Ebből adódóan az alacsonyabb költségtartományban mozgó vállalatok, mint a Rio Tinto vagy a BHP Billiton még a vasérc 39 dolláros tonnánkénti árfolyama mellett is nagyjából 40 százalékos profitmarzsot csinálhatnak. Eközben a nagyobb költségekkel működők, mint a Fortescue Metals csoport (FMG) vagy a Vale rövidtávon nagyobb nyomás alá kerülhetnek.

Az olaj mellett a világ egyik leginkább kereskedett nyersanyagának számító vasérc kedden 38,80 dolláros árfolyamot ütött meg, amely a legalacsonyabb szint mióta a The Steel Index 2008 óta adatokat gyűjt. A Goldman Sachs adatai alapján a

Összehasonlító táblázat: az Anglo American (fehér), az angol FTSE 100 index (kék) és a Bloomberg bányászati indexének (lila) elmúlt egy éves tőzsdei teljesítménye Forrás: Bloomberg

korábbi, spot alapú rendszert megelőző szisztéma szerint ez 2005 óta nem látott mélypont.

Ráadásul egyes elemzők szerint még további jelentős zuhanások következhetnek be a vasérc árfolyamában. Az Axiom Capital Management ugyanis arra számít, hogy jövőre 30 dolláros mélységig ereszkedhet az árfolyam, 2017-re pedig akár a 20 dollárt is elérheti – írja a Bloomberg. A vállalat elemzője azonban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az exportpiaci többlet továbbra is bővül, azon sem lepődnének meg, ha ezt a szintet még 2017 előtt elérné a nyersanyag.