A piaci ár kevesebb, mint feléért juthatnak lakáshoz a nagycsaládosok

Család, Miért vállalunk gyereket?, szülő, gyerek, boldog család
Vágólapra másolva!
A mákos és a diós bejgli közé csúsztatta be a kormányzat a karácsony előtti utolsó pillanatokban az új lakástámogatási koncepcióját: 10 + 10 millió forintot kaphatnak a 3 gyereket vállalók. A Bankmonitor szakértői utána számoltak mit is jelent mindez. Az eredmény nem kevéssé meglepő: a piaci ár kevesebb, mint feléért élhetnek majd a 3 gyerekesek egy új lakásban. A konkrét pénzügyi nyereség a támogatást igénybe vevők oldalán sokkal nagyobb, mint elsőre gondolnánk: 16,8 millió forint.
Vágólapra másolva!

10 + 10 millió forint

A támogatás lényege csak tömören, hiszen mára vélhetően már mindenki olvasott, vagy halott róla: 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és további 10 millió forint kedvezményes hitelt (maximum 3 százalékos kamatozású kölcsön 25 évre) kaphatnak a 3 gyerekesek, vagy 3 gyereket vállalók új lakás vásárlása, vagy építése esetén.

Mire elég a támogatás?

Számításaikat két konkrét példán keresztül végezték el a Bankmonitor.hu szakértői. Megnézték Budapesten és Debrecenben is az átlagos új építésű lakóingatlanok árait és ezekkel kalkuláltak. Példáikban azt feltételezték, hogy 75 négyzetméteres lakást vásárolnak a családok (a szabályozás szerint a minimum 60 négyzetméter lesz). Debrecenben az átlagos kínálati árak alapján a 75 négyzetméteres új lakást 28,7 millió forintért, Budapesten 40,3 millió forintért lehet megvásárolni.

A 10+10 millió forintos támogatás így a teljes vételárból Budapesten 50, Debrecenben közel 70 százalék kifizetésére elegendő.

Érdemes kiemelni, hogy saját családi ház építésénél a 20 millió forint támogatás elegendő lesz egy 90 négyzetméteres ingatlan megépítésére (házak esetében ennyi a minimum 3 gyereknél), hiszen 222 ezer forintból négyzetméterenként szerényebb kivitelezést feltételezve megvalósítható a beruházás. Ez utóbbi esetben saját zsebből (vagy többlet hitelből) a telket kell finanszírozni.

Lehet kapaszkodni

A vissza nem térítendő 10 millió forintos támogatással kapcsolatban túl sok számolgatni való nincs. A támogatott hitelnél azonban érdemes összevetni, hogy mit jelent a bankok piaci kínálatával szemben.

Három gyerek vállalása esetén jár a 10+10 milliós támogatás Forrás: Thinkstock

Az állam 25 évre maximum 3 százalékon nyújtja a hitelt a 3 gyerekeseknek. Ezzel összehasonlítani csak a hosszú távon fix kamatozású piaci hitelt lehet. A banki kínálatban jelenleg a leghosszabb fix törlesztésű hitel 20 évre érhető el 6,9 százalékos kamattal. Azzal a nagyvonalú feltételezéssel élve, hogy a 20 éves fix hitellel megegyező kondíciókkal tudja nyújtani a bank 25 évre is a fix hitelt a következőket kapjuk:

  • 10 millió forint piaci alapú hitel 25 évre 6,9 százalék kamattal: 70 041 forint havi törlesztő
  • 10 millió forint támogatott hitel 25 évre 3 százalék kamattal: 47 421 forint havi törlesztő
  • a különbözet a futamidő egésze alatt összesen 6,8 millió forintot tesz ki

A vissza nem térítendő támogatás és a kedvezményes hitel együttesen tehát

16,8 millió forint anyagi segítséget jelent az állam részéről...

Vélhetően a világ legbőkezűbb támogatása a 3. gyermek vállalása érdekében...

Fenntartható lesz? Nem tudjuk, de érdemes sietni, mert nagy a tét...

Ha csak két gyerek van a családban...

A két gyermekeseknek nem nyílik ilyen szélesre az állami támogatások kapuja, számukra új ingatlan vásárlásnál 2,6 millió forint lesz a vissza nem térítendő állami támogatás, a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) maximuma és nem részesedhetnek a támogatott hitelből.

Számukra továbbra is a bankok normál lakáshitelei lesznek a meghatározók, melyek a jelenleg alacsonyabban vannak mint a pénzügyi válság előtt a svájci frank hitelek.

Lakhatás a piaci ár 37-42 százalékáért

A legtöbb fiatal 3 gyermekes család eddig nem tudta megfizetni az új építésű lakások árát. Az alternatíva természetesen az albérlet. Annak érdekében, hogy almát az almával hasonlítsunk össze, megvizsgálták az új építésű (75 négyzetméteres) lakások átlagos bérleti díját a két városban. Ez Budapesten 255 ezer forint, Debrecenben 163 ezer forint havonta. Ez az az összeg, melyet a vásárlás esetén felvett hitel törlesztésével érdemes összevetni.

Tekintettel arra azonban, hogy a fentebb említett 10 millió forintos kedvezményes hitel 47 ezer forintos törlesztő részlete nem lesz elegendő a teljes vételárra, arányosan megnövelték a havi törlesztőrészletet a hiányzó vételár kiegészítésére (részletek a fenti táblázatban). A végeredmény több mint meglepő:

  • Budapesten az albérlethez viszonyítva 63 százalékkal olcsóbban, azaz a piaci ár 37 százalékán juthatunk az állami támogatással lakhatáshoz
  • Debrecenben az albérlethez viszonyítva 58 százalékkal olcsóbban, azaz a piaci ár 42 százalékán juthatunk az állami támogatással lakhatáshoz