A kormány támogatja a házasságon kívüli gyerekvállalást

Család, A varázslatos első karácsony: cuki babaajándákok apróságoknak
Vágólapra másolva!
A kormány még 2015-ben kidolgozza az új otthonteremtési támogatás részletszabályait. A kabinet azt szeretné, ha házastársak igényelnék a támogatást, de egyedülállók is kérhetik majd a 10 + 10 milliót, ha vállalnak 3 gyereket. Aki nem tudja teljesíteni a vállalást, annak valószínűleg a pénz egy részét vissza kell majd fizetnie, de más megítélés alá esnek majd azok, akik önhibájukon kívül nem tudnak teljesíteni.
Vágólapra másolva!

Még december végéig megszületnek az új otthonteremtési támogatás részletszabályai – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a TV2 Mokka című műsorában december 22-én, kedd reggel. Balog Zoltán jelezte: a konstrukció még nem végleges, de "az alapirányok megvannak", és még ebben az évben ismertetik a részleteket is.

Nem kell házastárs a gyerekhez

Mint mondta, a három gyermeket vállaló vagy három gyermeket nevelő családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, valamint további 10 millió forint garantált 3 százalék alatti hitelt és – amennyiben ők építkeznek – még 5 millió forint áfa-visszaigénylést vehetnek igénybe. Szavai szerint gyakorlatilag ajándékba ad egy lakást a magyar kormány ebben a konstrukcióban.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta:

egyedülállókra is vonatkozik a konstrukció.

A kormány azt szeretné, ha házastársak igényelnék az otthonteremtési kedvezményt, de igényelheti egyedülálló is – fűzte hozzá.

Házassághoz kötik a támogatást

„A házasságon kívüli gyerekvállalást nem támogatja a rendszer" – mondta Tuzson Bence az Origónak. Ha valaki gyermeket vállalna, és igénybe venné az új otthonteremtési kedvezményt, akkor meg kell állapodnia.

Az más, ha valakinek nem megy

Arra a felvetésre, hogy mi történik akkor, ha valakinek már van két gyermeke, és vállal egy harmadikat, azonban nem tudja teljesíteni a vállalást, Balog Zoltán elmondta, ez például egy olyan kérdés, amelyet még pontosítani kell. Hozzátette: "úgy korrekt", ha valamiféle visszafizetés történik, például a két gyermekre járó családi otthonteremtési kedvezményt az állampolgár "megtarthatja", és ennek, valamint a három gyerekért járó támogatásnak "a különbségét" kellene visszafizetnie.

Jelezte:

nem esik majd azonos megítélés alá, ha valaki önhibájából vagy önhibáján kívül nem teljesíti a vállalást,

azokban az esetekben, ha valaki "bemondta", és mégsem vállal gyermeket, büntetőkamattal kell visszafizetnie a pénzt.