Jöhet a feltörekvő piaci megkönnyebbülés

tőzsde pánik Kína
Vágólapra másolva!
Felemelkedhetnek a mélypontról a fejlődő országok eszközei az elmúlt három év deviza- és részvénypiaci csökkenései után – vélik a Bank of America és a Goldman Sachs elemzői. Ráadásul a magyar kötvények kapcsán is optimisták az elemzők.
Vágólapra másolva!

Jóllehet nagy ralira még nem kell számítani, mivel a befektetők hangulata erősen nyomott, a gazdasági kilátások szerény javulása is elég lehet a kereskedői légkör megváltozásához. Ez pedig felhajthatja az olyan eszközöket, mint a mexikói peso, az orosz rubelkötvények vagy az indiai részvények – írja a Bloomberg az elemzői vélemények alapján.

Tekintve, hogy jövőre enyhe emelkedés jöhet a feltörekvő piacok általános gazdasági növekedésében, Geoffrey Dennis, a UBS Securities vezető globális részvénypiaci stratégája hangsúlyozta,

az idei évhez képest némileg optimistábbak 2016-tal kapcsolatban.

Az elemző egyébként a kínai, indiai és orosz részvényeket preferálja.

Kinyílik a tér

A háttérben az áll, hogy a fejlődő országok elmúlt 5 éves visszavonulása után Mexikótól Lengyelországig a talpra állás jelei látszódnak, ahogy az amerikai és az európai gazdaság bővül. Ráadásul bár 2012 óta majdnem 30 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a feltörekvő piaci devizák piacán, ami a befektetőknek komoly csapást jelenthetett, egyes gazdaságoknak ez segített. Brazília, Törökország és India például könnyebben küzdöttek meg a gazdasági sebezhetőségeikkel, miközben csökkenteni tudták fizetési mérleg hiányukat, valamint felpörgették a versenyképességüket.

A feltörekvő piaci MSCI index és devizák %-os teljesítménye 2011 óta Forrás: Bloomberg

Nem mellékesen a feltörekvő piacok historikusan nem is számítanak drágának. Az MSCI feltörekvő piaci indexe a 2011-es csúcsa óta 30 százalékot süllyedt, és jelenleg a becsült nyereségek 12-szeresén folyik a kereskedés, ami majdnem egyharmadával kevesebb, mint az amerikai részvények benchmarkjának számító S&P 500 index esetében.

Általánosságban pedig elmondható, hogy a feltörekvő piaci devizák 16 százalékkal állnak a fair árazásuk alatt a dollárral szemben, ahogy a brazil real és a török líra rekord alacsony szintekre süllyedt idén – derül ki a Bank of Amerika modelljéből. A bank elemzői úgy is optimista hangvételt ütnek meg középtávon, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelgő kamatemelése miatt az árak továbbra is volatilisek maradhatnak.

A magyar kötvények is pöröghetnek

Az eszközök erősen alulértékeltek, és van tér az exportok, valamint a közvetlen befektetések felfutására – hangsúlyozta a bank elemzője, Alberto Ades. Kiemelte, hogy a mexikói pesót és a lengyel zlotyt ajánlják az ügyfeleiknek az euróval szemben, valamint a hazai fizetőeszközben kibocsátott kötvényeket favorizálják Magyarországon és Indiában.

A kedvenc eszközök között van a forintban kibocsátott magyar állampapír is Forrás: 123rf.com

Miközben elismerik, hogy a bővülés a hosszú távú trend alatt maradhat, a Goldman Sachs elemzői szerint a fejlődő gazdaságok jövőre 4,9 százalékkal növekedhetnek, szemben a becsült 4,4 százalékkal 2015-re. Ez lehet az első általános erősödés 2010 óta.

A jövő év lehet az, amikor a feltörekvő piaci eszközök elérik a mélypontot, és összeszedhetik magukat

– írták a pénzintézet londoni stratégái. A kilátások szerint javulhat a növekedés, és a hozamok is szebbek lehetnek, noha nem annyira, mint a dübörgő 2000-es években – jelezték.

A Goldman a mexikói pesót és az orosz rubelt javasolja az ügyfeleinek a dél-afrikai rand és a chilei peso ellenében, valamint arra számítanak, hogy az orosz hazai kötvények ralizhatnak, ahogy az infláció lassul.

Kockázatok és óvatosság

Mindazonáltal vannak súlyos kockázatok is a képben. Amennyiben például az amerikai jegybank agresszív kamatemelési ciklusba kezd, úgy a feltörekvő piaci vállalatok nehezebben tudják majd kifizetni az 1 400 milliárd dolláros adósságukat. A Barclays becslése szerint a bóvli minősítésű feltörekvő piaci cégek esetében a bedőlési ráta 7 százalékra emelkedhet jövőre a 2015-ös 3,8 százalékról, miközben a 20 éves átlag 4 százalék körül mozog.

Újabb jüan leértékelés jöhet? Forrás: Getty Images/Ulrich Baumgarten

Kína mindemellett erősen megszédült a túltermeléstől és az adósságállománytól, illetve a kereskedelmi partnereihez képest rekord magas jüan egyre nagyobb ellentmondásba kerül a lassuló gazdasággal. Ez pedig nyomást helyezhet a kormányra, hogy gyengítse a fizetőeszközét, jóllehet ezzel azt is kockáztatja, hogy leértékelési hullámot indít el a régióban. Nem mellesleg a kínai részvénypiac idei beszakadása már arra is rámutatott, hogy

a vezetés elég nehezen tud manőverezni a gazdasági növekedés élénkítése és a szükséges reformok között.

Számos lehetőség nyílik majd meg, ahogy a feltörekvő piacok növekedése stabilizálódik, de a kulcs a differenciálás – hangsúlyozza Ruchir Sharma, a Morgan Stanley Investment Management feltörekvő piaci részlegének vezetője.

A megelőző évtizedben ugyanis általános felfutás volt megfigyelhető a feltörekvő piacokon, de most visszatérünk az országspecifikus befektetésekhez – tette hozzá Sharma. Kiemelve, az egész csoport számára elég nehéz egy általános felívelés, de bizonyos piacokon megvan a lehetőség arra, hogy legalább is újra pozitív hozamokat produkáljanak.