Meglepő húzás a kínai jegybanktól

Kína jüan yuan deviza
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknote at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 11 August 2015. China has started a payment system for cross-border yuan transactions, part of the nation's plan to bolster the currency's global usage and win reserve status from the International Monetary Fund. The People's Bank of China on Thursday (8 October 2015) initiated the first phase of the China International Payment System, which provides clearing and settlement services, it said in a statement on its website. Some 19 lenders including Industrial & Commercial Bank of China Ltd. and HSBC Holdings Plc's subsidiary in China are directly participating, the PBOC said. China wants to make the yuan more "freely usable" in global trade and finance to support its bid to be included in the IMF's Special Drawing Rights basket along with the dollar, euro, yen and pound. The yuan overtook the yen to become the world's fourth most-used global payments currency in August, shrugging off a surprise devaluation that month.
Vágólapra másolva!
A kínai jegybank legutóbbi döntése, miszerint csökkentették a bankok számára rövid távú hitelköltségeket, nem egyszerűen arról szól, hogy élénkítsék a gazdaságot. Sokkal inkább egyfajta alternatívakeresésről van szó az alapkamattal szemben egy rendszerszintű átalakítás során.
Vágólapra másolva!

A PBoC csütörtökön csökkentette a rövid távú likviditási hiteleinek (Standing Landing Facility, SLF) kamatait, amely lépés a közgazdászok szerint arra utal, hogy a jegybank érzékelte, az alapkamat hatékonyságát már évek óta visszafogja az árnyékbankrendszer. Emellett pedig az elemzők úgy látják, a PBoC igyekszik lazítani a kereskedelmi bankok alapkamathoz kötöttségét is.

A központi bank a hétnapos rátát 5,5 százalékról 3,25-re, míg az egynapos (overnight) kamatot 4,5-ről 2,75 százalékra süllyesztette, további likviditást biztosítva ezzel a bankoknak – írja a CNBC.

Új vizeken eveznek

Tipikusan a kínai monetáris politika az alapkamat csökkentésével vagy a tartalékolási kötelezettség visszafogásával szokta stimulálni a gazdaságot. Éppen ezért az SLF kamatok módosítása jóval kevésbé közismert lehetőség, és általában csak olyan időszakokban – például ünnepek idején – alkalmazták, amikor szűk likviditás volt várható. Az SLF-hez egyébként március óta nem is nyúlt a PBoC.

A PBoC pekingi központja Forrás: Imaginechina/Wang zichuang - Imaginechina/Wang Zichuang

A csütörtöki döntés ennek következtében azt mutatja, hogy a kínai jegybank számára, a korábbi időszakoktól eltérően, nem volt feltétlenül szükséges a gazdaság élénkítése. A PBoC közleménye szerint a csütörtöki vágás az SLF mint plafon funkciójának felfedezését jelentette a kamatfolyosó vonatkozásában.

A világ jegybankjai az úgynevezett kamatfolyosó rendszert használják, hogy a piaci kamatokat az alapkamat felé tereljék. Amikor monetáris kondíciók szorosak, a rövid távú pénzpiaci kamatok a folyosó felső vége felé tendálnak, ahogy a kereskedelmi bankok hitelt vesznek fel a központi bankoktól. Megfordítva pedig, amikor a piacok bővelkednek a likviditásban, a folyosó alsó vége lesz az irányadó.

Látni kell, hogy Peking számára a kamatfolyosó kiemelt jelentőséggel bír, ahogy a világ második legnagyobb gazdasága egyre inkább egy piacok által vezérelt ökoszisztéma felé igyekszik nyitni.

Sminkelik a zombikat?

Az intézkedés – a továbbra is gyenge októberi gazdasági adatok tükrében – inkább tűnik rohamléptekben kivitelezett vészmegoldásnak,

mintsem jól átgondolt, előkészített, a következő 5 éves tervbe illeszkedő döntésnek - derül ki Sarkadi-Szabó Kornél legújabb blogbejegyzéséből. Egyre több pletyka kering a fizetési nehézségekbe keveredő zombi vállalatokról, önkormányzatokról és bankokról. Ebből a szempontból a 28,2 ezer milliárd dolláros kínai adósságnak (2014-es McKinsey becslés) úgy hiányzott a gazdasági visszaesés, mint paksi mókusnak a brüsszeli mogyorózás.

Az amúgy kibogozhatatlan tulajdonosi hátterű cégeknek, gazdasági entitásoknak (a félig magán-félig állami) egyszerre kell szembenézni:

  • Az árak és a volumen eséséből fakadó alacsonyabb megtérülésű vagy veszteséges beruházásokkal, amelyeknek elenyésző részét írták eddig le.
  • A hatalmasra duzzadt adósságállomány növekvő igényű újrafinanszírozásával, ahol a készpénztermelés egyre nagyobb hányadát kell erre a célra fordítani (a kamatfizetés mértéke 2009-től négyszereződött.)
  • A korrupciós rangsorban (Transparency International) 100-ik helyen elhelyezkedő ország gazdasági, vállalati vezetőinek adott esetben teljesen inkompetens és dilettáns, kizárólag a saját bőrüket mentő döntéseivel.
Forrás: SharkVision.hu, John Shakespeare

Egyensúly és likviditás

A legnagyobb jelentősége az SLF kamatok csökkentésének, hogy Kína egy új monetáris politikai eszköztárral kísérletezik – hangsúlyozta Mark Williams, a Capital Economics vezető ázsiai közgazdásza. Az elemző kiemelte, hogy

a csütörtöki döntést nem tekinti a monetáris lazítás egy formájának.

Mindemellett mások úgy látják, hogy a jegybank jelenlegi lépése egy megelőző intézkedést is jelent az elsődleges nyilvános forgalomba hozatalok (IPO-k) újbóli beindítása előtt. A hírek szerint 28 IPO-t (és ezzel együtt tőzsdére lépést) engedélyezhetnek az év végéig, miután a részvénypiaci stabilizációs program keretében idén beszüntették az elsődleges kibocsátásokat. Mivel ráadásul jövőre enyhülnek az IPO-piacon a befektetőknek előírt tőkeszabályozások, így a PBoC célja, hogy elkerülje a likviditási ínséget – hangsúlyozta Bernard Aw, az IG piaci stratégája.

Jóllehet a kínai jegybank már eddig is tesztelt különböző monetáris politikai eszközöket, a rendszeres és esetleges nyíltpiaci műveletektől a tartalékolási kötelezettségek módosításáig, az elemző szerint a mostani a leginkább érdemi elmozdulás egy új keretrendszer irányába.

Látszatintézkedések?

A legnagyobb kockázat talán éppen az, hogy az erőn felüli intézkedésekkel sikerült elhitetni a globális szereplők egyre nagyobb részével, hogy megússzák a földbe csapódást, a gazdaság lassulása és a fogyasztó központú gazdasági szerkezetre való átállás fokozatos lesz és gördülékeny - vélekedik Sarkadi-Szabó a SharkVision.hu hasábjain.