Egy fejlett gazdaság, ahonnan menekül a pénz

Kanadai zászló
Vágólapra másolva!
A fejlett világ leggyorsabb ütemű tőkemenekülését éli át Kanada, ahogy az ország évtizedes, olaj által támogatott felívelése kezd a végéhez érni, és nem látszik, hogy melyik szektor tudná helyettesíteni a fekete arany szerepét gazdasági motorként.
Vágólapra másolva!

Kanada egyenlege, amelybe minden beletartozik a kereskedelemtől a pénzügyi piaci tőkemozgásokig, GDP-arányosan 7,9 százalékos deficitre zuhant a júniusban véget ért 12 hónapban, mégpedig 4,2 százalékos többletről – mondta a Bloombergnek Kamal Sharma, a Bank of America Merrill Lynch elemzője. Ez pedig a leggyorsabb ütemű szakadás a 10 legfontosabb fejlett gazdaság körében.

Olaj és kivonulás

Szintén vészjóslóak azok az adatok, melyek azt mutatják, hogy a kanadai vállalatok és befektetők egyre nagyobb arányban külföldön keresnek üzleti lehetőségeket. Ez pedig arra utal, hogy a kanadai dollár és a hazai eszközök iránti kereslet folyamatosan süllyed, miután szeptemberben már 11 éves mélypontot is elért a kanadai fizetőeszköz az amerikai dollárral szemben.

Miután a kanadai politika az elmúlt 10 évben erősen favorizálta az energiaszektorba történő befektetéseket, az olajár esésének következtében számos beruházás elveszítette a nyereségességét – mondta Alvise Marino, a Credit Suisse Group stratégája.

Az USDCAD árfolyamának alakulása az elmúlt 20 évben Forrás: Investing.com

Annak következtében, hogy az egyik legnagyobb kanadai exportcikknek számító olaj ára a 2014. júniusi tetőpont után megfeleződött, számos olajipari projektet kisiklatott.

A Royal Dutch Shell éppen nemrégiben emelte 18-ra ezek számát, miután bejelentette, hogy jegeli az egyik fúrási projektjét.

A kanadai vállalatok mindeközben egyre inkább külföldön keresnek növekedési lehetőségeket. Az ország benchmark részvényindexének 10 legjobban teljesítő társaságából 9 a külföldi bővülést preferálta az elmúlt 2 évben.

Hasonló pályán mozognak az egyéni befektetők is. A befektetési alapok esetében ugyanis az látszik, hogy az elmúlt 6 hónapban folyamatosan helyezték át a tőkét a hazaiból a külföldi fókuszú alapokba a befektetők.

Homályos jövő

Mindez pedig azt jelenti, hogy a kanadai dollárnak gyengülnie kellene ahhoz, hogy az olajszektoron kívüli üzletágak elég versenyképesek lehessenek a külföldi társaikkal szemben – hangsúlyozta Benjamin Reitzes, a Bank of Montreal közgazdásza. A Bloomberg által megkérdezett stratégák válaszainak mediánja szerint a kanadai dollár a jövő éve első három hónapjáig az 1,34-es szintig gyengülhet az amerikai dollárral szemben a jelenlegi 1,31 körüli szintekről.

Az ország gazdasága mindazonáltal várhatóan elmarad majd az USA-tól a következő két évben,

– vélték a Bloomberg által megkérdezett elemzők. Miközben ugyanis a feldolgozóipar és a szolgáltatói szektor exportja javult a kanadai dollár gyengülésének köszönhetően, még mindig a válság alatti szinteken áll – jelezte a Royal Bank of Canada stratégája, Elsa Lignos.

Mindez pedig arra utal, hogy a következő időszak egyik nagy kérdése lehet, hogy Kanada miként tudja fenntartani (vagy visszaszerezni) a belé vetett gazdasági bizalmat.