Van, amiből nem engednek a nagy olajcégek

siker befektetés pénz teljesítmény
Vágólapra másolva!
Rájár a rúd az olaj- és energiaszektorban tevékenykedő cégekre az árupiaci termékek jelentős áresése miatt: nagy leépítéseket jelentenek be, óriásberuházásokat halasztanak el, számos eszköztől válnak meg. De egy dolog állandó: az osztalékot mindenáron kifizetik a részvény tulajdonosoknak, sőt akár még emelnek is rajta. 
Vágólapra másolva!

Valami megváltozott

Sokszor lehet arról olvasni akár az Investor hasábjain is, hogy a 2000-es évek első évtizedében igazi aranykorát élte a nyersanyagpiac, az árak az egekbe emelkedtek, az energiaszektor cégei óriási profitokat tettek zsebre, sőt bőven költöttek pénzt új beruházásokra. Aztán a 2008-2009-es válság hozott egy gyors megtorpanást, de abból még talpra tudtak állni az árak, de például az olaj esetében sem láthattuk már a 2008-as buborék során kialakult csillagászati árszintet. Aztán 2011-es árupiaci mánia másodlagos csúcsa után újra lefelé vették az árak az irányt, egyértelművé téve, hogy véget ért az egy évtizedig tartó szuperciklus, és jó eséllyel egy hosszú lemorzsolódás következhet, tartósan alacsonyabb átlagos árakkal. Ez pedig egyértelműen rosszul fogja érinteni az energiaszektor vállalatait, mivel a kiépült túlkapacitások óriás költséget fognak jelenteni, emiatt bánya- és üzembezárások, eszközeladások jöhetnek, a profitok pedig egyre karcsúbbak lesznek. Jelenleg pont ennek vagyunk szemtanúi.

A WTI típusú olaj árfolyammozgása 1985 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Persze a lakosság ebből az ördögi spirálból egyetlen dolgot tud a saját maga javára fordítani, például a csökkenő benzinárakon keresztül több pénz marad a zsebünkben, amit vagy megtakarítunk, vagy elköltünk fogyasztásra.

De van, amiből nem lehet engedni

Minden negatívum ellenére sem kell félteni a nagy olajcégeket, pláne nem a részvényeseket. A világ legnagyobb olajkitermelője, az Exxon Mobil a héten jelentette be, hogy

újfent megemeli a cég papírjaiba fektető részvényesek számára kifizetendő osztalék nagyságát.

Ráadásul 33 éve folyamatosan ezt teszi.

Az Exxon Mobile osztalékfizetésének alakulása az elmúlt 30 évben Forrás: Bloomberg

De nem csak ő az egyetlen behemót, amely ezt teszi. Ugyanígy jár el (vagy legalább fenntartja az eddigi szintet) a BP, a norvég Statoil, a ConocoPhillips és az Occidental Petroleum is. A vállalatok kiszolgálják a hozamra éhes befektetők igényeit, akik többek közt azért is tartanak ilyen részvényeket a portfóliójukban, mert

éves szinten előre kiszámítható osztalékjövedelemre akarnak szert tenni.

Persze emiatt egyáltalán nem kell hőzöngeni, ez teljesen normális, hisz a nagy befektetési vagy nyugdíjalapok is ugyanígy járnak el, azért vesznek ilyen részvényeket (is), hogy jól kalkulálható hozamra tegyenek szert, ezáltal is növelve a rájuk bízott vagyon értékét.

Mert ezekre a cégekre már nem úgy tekint a piac, mint a nagy növekedési sztorit kínáló cégekre (például IT-szektor), hanem mint a fejőstehénekre, azaz akik folyamatos jövedelmet biztosítanak a részvénytulajdonosoknak. Mihelyst úgy döntenének, hogy csökkentik a kifizetendő osztalék nagyságát, akkor a részvények ára lejtőre kerülne, jól tükrözve a befektetők csalódottságát.

A részvényeseknek fontos a jól kiszámítható osztalékfizetés Forrás: AFP/Adek Berry

Lesz még jobb is

A mostani csökkenő nyersanyagpiaci árak és a kapacitások leépítése amúgy is hozzá fog járulni a túlkínálat megszűnéséhez, ami aztán újra felfelé hajthatja az árakat.

Az Exxon és a Chevron péntek délután fogják közzétenni a harmadik negyedéves gyorsjelentésüket, melytől a piac az elmúlt évtized leggyengébb eredményét várja. Már korábban bejelentettek nagy költségcsökkentő intézkedéseket, de az osztalék az szent: az Exxon 2,88 dolláros részvényenkénti osztalékfizetése 12 milliárd dollárjába kerül a cégnek, a Chevron 4,28 dolláros osztaléka pedig 8,1 milliárd dollárba.

De a legnagyobb norvég olajcég, a Statoil menedzsmentje is erősen elkötelezett a cég eddigi osztalékpolitikája mellett, mégha idén 1 milliárd dollárral csökkentették a 2015-re vonatkozó beruházásokra fordítandó összeget, illetve két olajmező feltárását is elhalasztották az eddigi 2017-ről 2018 második felére.

Mi a tanulság ebből?

Aki szeretne olyan befektetéseket választani, amelyekkel nagyban nő a tervezhetőség, sőt rendszeres jövedelmet biztosít a tulajdonosa számára, illetve nem utolsó sorban fontos a hosszú távú elköteleződés, annak kiváló lehetőséget nyújthatnak az osztalékfizető vállalatok. Persze így még túl nagy lenne a merítés lehetősége, éppen ezért azok a vállalatok élveznek előnyt az osztalék fókuszú befektetés szempontjából, melyek régóta, megszakítás nélkül, rendszeres időközönként megemelt osztalékot fizetnek tulajdonosaiknak, mint ahogy az olajcégek is teszik. Így hiába ingadozik a részvények árfolyama, az osztalék mindig meg fog jelenni a számlánkon. Sőt, a hosszú táv miatt a részvényárfolyam felértékelődéséből is ugyanúgy hozamra tudunk szert tenni.

Az Exxon Mobile részvény árfolyammozgása 1985 óta Forrás: Investing.com