A csalás és a meggazdagodás legújabb eszköze

Bitcoin, illusztráció
Bitcoins, computer artwork.
Vágólapra másolva!
A Bitcoin kapott hideget és meleget is az elmúlt időszakban. Az árfolyama szárnyal, főleg a kínaiak kedvelik, akik nem tudják másképp kimenekíteni a pénzüket az országból. Azonban a bűnözők is előszeretettel fektetnek a lenyomozhatatlan digitális valutába.
Vágólapra másolva!

Augusztus vége óta óriási emelkedésen van túl a Bitcoin árfolyama, 200 dollárról egészen 500-ig száguldott november 4-én, ami több mint 1 éves rekordnak felel meg, de aztán már aznap be is zúgott 378 dollárig. Pénteken pedig 382 dolláron fejezte be az eheti kereskedést. Mintha újraéledne a digitális szörny, hisz 2013 végén már átélt egy brutális Bitcoin árfolyamemelkedést a világ, amikor is néhány hét leforgása alatt 100 dollárról egészen 1200 dollár közelébe rángatták az árfolyamot. Így bármennyire.

A Bitcoin árfolyammozgása 2013 óta Forrás: Bitcoincharts.com, Investor.hu

A kínaiak felhajtották az árát

A mostani árfolyamemelkedéshez köze lehet a kínai befektetők két hónappal ezelőtti felbukkanásához, akik már 230 dolláros jegyzés mellett elkezdték vásárolni a virtuális valutát.

A szigorú pénzmozgási ellenőrzések és tőkekorlátozások miatt az ázsia országban egyre többen menekítik a pénzüket Bitcoinba.

Eddig szinte íratlan szabály volt, hogy aranyba fektetik megtakarításaikat a befektetők, ha azt biztos helyen akarják tudni. A nemesfém árfolyama azonban már évek óta lejtmenetben van, és amíg nem találja meg a mélypontját, addig elmarad a bikapiac.

Elfordultak az aranytól

Az arany árának vergődése miatt egyre többen kacsingatnak a nagyobb hozammal kecsegtető Bitcoin felé. Amíg tartott a Fed eszközvásárlási programja, addig az arany és a Bitcoin árfolyama viszonylag szoros korrelációt (együttmozgást) mutatott, de a QE3-program tavaly őszi befejezése után megváltozott a helyzet, felbomlott a nagy együttmozgás - pláne az elmúlt 1-2 hétben.

Ezen az ábrán jól nyomonkövethető az arany és a Bitcoin korrelációja, illetve annak felbomlása Forrás: ZeroHedge

A bűnözők is kedvelik

A digitális valuta azonban a lekövethetetlensége miatt a bűnözőknek is kedvelt pénzmosási módszere. Az egyik legnagyobb csalási botrány 2014 februárjában robbant ki, amikor Mt.Gox Bitcoin-tőzdséről hackerek dollár milliárdokat loptak el. Az eset után 75 százalékot zuhant az árfolyama.

De már hazánkban sem ismeretlen a jelenség.

Az Origo nemrég beszámolt a bankkártya adatok ellopásáról, amivel játszi könnyedséggel hozzáférhetnek a bűnözők a számlán tartott pénzünkhöz. Bevett gyakorlat, hogy az ellopott összegből lenyomozhatatlan Bitcoint vásárolnak.

A bűnözők is előszeretettel vásárolnak Bitcoint. Forrás: AFP/Imaginechina/Benjamin Gz

A blockchain technológia már a bankok figyelmét is felkeltette. A rendszer - amin keresztül a digitális valuta kereskedelme történik – biztonságosabb, mint amit jelenleg a pénzintézetek használnak. A NASDAQ amerikai részvénytőzsde jelenleg a Bitcoin infrastruktúráját teszteli, mint jövőbeni lehetséges kereskedési platformot.