Még mindig sok optimista van az arany piacán

arany gold
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy újabb és újabb mélységeket jár meg az arany árfolyama, a nemesfémpárti befektetők mégis minden szalmaszálba belekapaszkodnak, ha áremelkedést látnak. Nyár óta erre volt is lehetőségük, de azóta megint változott a széljárás. 
Vágólapra másolva!

A nemesfém sorozatos lejtmenete sem józanította ki még az aranyban bízó befektetőket. Immár negyedik éve a medve az úr az arany piacán, a 2011-es 1900 dollár fölötti csúcshoz képest 40 százalékkal van lejjebb az nemesfém ára – írja a MarketWatch. A július vége óta tartó intenzív emelkedés az 1070 dolláros szintről úgy tűnik, megint falba ütközött, így jó időre búcsút lehet inteni az 1200 dolláros árnak is.

Hiú ábrándok

Mark Hulbert tőzsdei szakértő és publicista által követett 'aranytudorok' között számos szereplő vált újra bizakodóvá az arannyal kapcsolatban nyár óta, abban bízva, hogy most aztán tényleg itt az idő, és vége lehet a 4 éve tartó esésnek. De akik ismerik az úgynevezett kontráriánus-szemléletet (ez a kereskedési vagy befektetési stratégia kvázi szembe megy az uralkodó tőzsdei hangulattal), azok jól tudják, hogy

addig nem igen alakul ki tartós mélypont a piacon, amíg a legnagyobb arany-bullok (azaz optimisták) meg nem adják magukat.

Persze a szeptember végén megindult nagyobb emelkedő hullámban az átlag befektető újra nagyon optimistává vált a korábbi negatív álláspont után, így nem csoda, hogy a nagy rali megint dugába dőlt. Persze ebben szerepet játszik az is, hogy az elmúlt időszakban egyre jobban felerősödtek az amerikai jegybank decemberi kamatemelésével kapcsolatos várakozások, ami inkább negatívan hat az arany árfolyamára.

Nem hagyják

A Hulbert által létrehozott HGNSI index azt nézi, hogy az aranytudorok milyen arany kitettséget javasolnak a befektetőknek. Jelenleg ez az érték mínusz 7 százalékon áll, ami még mindig 23 százalékkal magasabb szint, mint a szeptember közepi „mélypont”. Az akkori pesszimizmus jó indikátora volt a kibontakozó fordulatnak, viszont azóta megint sokan kiábrándultak a történetből.

Az arany árfolyamának (kék) és HGNSI szentiment index (piros) alakulása 2013 óta Forrás:MarketWatch, Hulbert Financial Digest

Még nincs itt a mélypont

Jól látható, hogy elég hektikusan váltakozik az arany alakulásával kapcsolatos hangulat, és a lelkesedés most is gyorsan elhalt. Addig jó eséllyel nem fogunk mélypontot látni, amíg jóval nagyobb nem lesz a pesszimisták aránya. Sok esetben ehhez az is elég, hogy egyre több olyan elemzést olvassunk a stratégák és befektetési bankok anyagaiban, amelyekben csökkentik az arany jövőbeli árfolyamaival kapcsolatos várakozásokat. Persze emellett az sem árt, ha magára az ármozgást bemutató grafikonra is vetünk egy pillantást. Mert az alapján bizony eléggé úgy tűnik, hogy újra célba veheti a nemesfém ára az 1070 dolláros szintet, akár még mélyebbre is csúszva.

Az arany árfolyammozgása 2014 óta Forrás: Investor.hu