Gyorsan terjedő veszélyforrásra bukkantak a klímakutatók

klímaváltozás globális felmelegedés árvíz
MIAMI BEACH, FL - SEPTEMBER 29: Yana Kibyakova walks through a flooded street that was caused by the combination of the lunar orbit which caused seasonal high tides and what many believe is the rising sea levels due to climate change on September 29, 2015 in Miami Beach, Florida. The City of Miami Beach is in the middle of a five-year, $400 million storm water pump program and other projects that city officials hope will keep the ocean waters from inundating the city as the oceans rise even more in the future. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A dubaji Klímaváltozás Konferencián a meghívottak arra próbálnak megoldást találni, miként lehetne megszabadulni a globális felmelegedést gyorsító gáztól. A HFC-gáz olyan mindennapi használati eszközökben megtalálható, mint a légkondicionáló berendezések, a hűtőszekrények, vagy a tűzoltó készülékek, amelyek iránt az igény robbanászerűen nő világszerte.
Vágólapra másolva!

A HFC-ről (halogénezett fluorozott szénhidrogén) eddig jóval kevesebbet lehetett hallani, mint az üvegházhatást erősítő faktorról, azonban a légkondicionálók rohamos terjedésével - különösen a feltörekvő országokban – egyre jobban hozzájárulnak a felmelegedéshez - írja a Bloomberg.

Ég a lábunk alatt a talaj

A hétvégén a Perzsa-öböl menti városban erre a problémára igyekeznek megoldást találni a világ minden tájáról érkező szakemberek. A hűtőszekrényekben és a tűzoltó készülékben ugyancsak fellelhető a gáz. Mindegyikük lassan már alapfelszerelésnek számít az otthonokban vagy a munkahelyeken, így az elterjedtsége miatt ezerszer veszélyesebb, mint a szén-dioxid vagy a metán.

HFC-gázok, nitrogén-oxid és metán légkörbe került mennyisége Forrás: Bloomberg, Environmental Protection Agency

Most még nem késő

A találkozót az ENSZ trombitálta össze, mielőtt még késő lenne megakadályozni a további szélsőséges időjárást és a vízszint emelkedését előidéző globális felmelegedést, és tűnnének el olyan tengerparti városok a Föld színéről, mint Miami.

A globális felmelegedés ellen tenni akarók terve, hogy 2050-ig közel 100 milliárd tonna HFC-vel kevesebb kerüljön be a légkörbe, aminek eredményeként fél fokkal lehetne csökkenteni az évszázad végéig a Föld fokozatosan feljebb kúszó átlaghőmérsékletét.

– mondta Durwood Zaelke, a fenntartható fejlődésért felelős szervezet (Governance & Sustainable Development) elnöke.

A légkondicionálók és hűtőszekrények rohamos terjedése miatt a szegényebb országokban egyre nagyobb mennyiségben kerülnek HFC-gázok a légkörbe. Forrás: Bloomberg, Environmental Protection Agency

Pénzt tolnak bele

A légkondicionálók és hűtőszekrények rohamos terjedése a szegényebb országokban azért is aggasztja az ENSZ-t, mert pont ezek az országok azok, amik nem engedhetik meg maguknak a környezetbarátabb berendezések beszerzését. Az Egyesült Államok és más iparosodottabb országok pénzügyi támogatásokkal igyekeznek előmozdítani a környezetre kevésbé káros megoldások kutatási tevékenységeit a feltörekvő államokban.