3 trend, ami radikálisan átalakítja az energiapiacot

széntüzelésű erőmű energia áram
The power plant "Weisweiler" run by brown coal from an open cast mine is pictured on October 2, 2015 in Weisweiler, western Germany. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
A nyersanyagpiacok gyengélkedésével és az egyre égetőbb klímaváltozással kapcsolatban rendre felmerül a kérdés, mi határozza meg a közeljövőben a világ energiapiacát. Michael Liebreich, a Bloomberg New Energy Finance alapítója három alapvető trendet nevezett meg, és meglátása szerint közeleg a „bőség kora”.
Vágólapra másolva!

Az olcsó fosszilis tüzelőanyagok továbbra is velünk maradnak, mivel a kitermelési költségek csökkennek - állapítja meg első fő trendként Liebreich.

Másodszor az időszakos megújuló energiák fogják dominálni az áramszolgáltatást 2040-re.

A harmadik fő trend szerint pedig a villamosenergia-kereslet csökkenni fog, és elveszíti kapcsolatát a gazdasági növekedéssel.

A bőség kora

Mindebből adódóan az elkövetkező években bőséges energiamennyiség áll majd rendelkezésre – írja a Bloomberg Liebreich prezentációja alapján. Az olaj hordónkénti 90 dollár helyett sokkal inkább az 50 dolláros ár közelében mozog majd, miközben a megújuló energiák egyre nagyobb piaci részesedre tesznek szert.

Ráadásul hatalmas mértékben zajlanak innovációk a nem hagyományos gáziparban, ahol a költségcsökkenés hasonló, mint a napenergia esetében – jelzi az elemzés. Ezt igazolja, hogy a Bloomberg New Energy Finance adatai szerint a palagáz fúrási költségei 2011 és 2015 között 71 százalékkal csökkentek, miközben a kitermelés rohamosan emelkedik.

A palagáz kitermeléssel kapcsolatos költségek folyamatosan csökkennek Forrás: Bloomberg
Egyre nagyobb mennyiségben tudnak kitermelni palagázt Forrás: Bloomberg

Ezzel együtt a megújulók költségei egyre inkább megközelítik a fosszilis tüzelőanyagokéit. Az erőművek építési és fenntartási költségei az egyes technológiák esetében ugyanis folyamatosan közelednek majd egymáshoz a következő évtizedekben. Miközben a szénerőművek működtetése drágul, a napelemek ára csökken. Ennek következtében pedig a következő 10 évben a fotovoltaikus energia komoly vetélytársa lehet a fosszilis tüzelőanyagoknak.

A megújuló forrásokból nyert energia költsége már a fosszilis tüzelőanyagokéval vetekszik Forrás: Bloomberg

Nő a verseny

A megújuló energiák 2040-re igen nagy részesedéssel bírhatnak a globális energia-előállításban. A szél- és a napenergia országos részesedése Németországban például 77 százalék lehet, míg az Egyesült Királyságban 63, Franciaországban pedig 30 százalékos. Komoly arányt jelent az 52 százalékos részesedés Ausztráliában, miközben Kínában 37, Indiában 32 százalék a becslés. Ezzel szemben az Egyesült Államokban 24 százalékot tehet ki a két megújuló energiaforrás.

A megújuló energia felhasználása egyre nagyobb részt hasít ki a teljes ellátásban Forrás: Bloomberg

Nem mellékesen a LED-izzók szintén megteszik a hatásukat. A különböző energiahatékony technológiák ugyanis összenyomják a villamosenergia-igényt.

Mindezek a trendek pedig elsősorban a szénnek adhatnak jelentős pofont, mivel a szennyezés visszafogásával egyre költségesebb lesz a felhasználás. „Bőséges a kínálat és gyenge a kereslet” – mondja Liebreich. Hozzátéve, a szén ára egy olyan pályán halad, amely egyre inkább jelentős mértékű kapacitáscsökkentés irányába hat.