Új kedvence van Szilícium-völgynek

öröm jókedv hangulat USA Amerika
Vágólapra másolva!
A technológiai befektetőkre alapvetően nem jellemző, hogy vonzónak találnának bármit, amelynek köze van a fosszilis üzemanyagokhoz. A Szilícium-völgyben sokkal divatosabbak a megújuló energiák, mindazonáltal az idei év érdekes számokat produkált. Az olaj- és a gázipar startupjai ugyanis 115 millió dolláros tőkét vonzottak.
Vágólapra másolva!

Az egyik legismertebb befektetőnek számító Peter Thiel, aki a Facebook egyik első támogatója is volt, nemrégiben például 7 millió dollárt fektetett az olajiparhoz kapcsolódó RunTitle startupba. Ráadásul a RunTitle csak az utolsó lépése volt egy olaj-és gáztársaságokba való befektetési sorozatnak, melyet Thiel alapja bonyolított. A vállalat lényegében egy keresési motor, amely többek között kitermelési jogokról és földtulajdonokról szolgáltat értékes információkat cégeknek – írja a Bloomberg.

Virágzó optimizmus

Noha az olajár éppen erősen gyengélkedik, sokan úgy látják, nem kell még temetni a szektort. Geoff Lewis, a RunTitle befektetést levezető Founders Fund partnere például úgy nyilatkozott, hogy a fosszilis üzemanyagok még évekig meghatározók lesznek, miközben igen kevés innováció valósul meg a kitermelésben.

Forrás: 123rf.com

A Thiel által vezetett kockázati tőke társaság emellett olyan cégekbe is fektetett, mint a Tachyus, amely az olajkitermelés optimalizálását segítő adatelemzéshez árul eszközöket, a RigUp, amely olajkitermelő szolgáltatásoknak biztosít piacteret. A Founders Fund egyébként nem aprózza el, mert ott áll nukleáris technológiában és a tiszta energiában érdekelt vállalatok mögött is.

Küszöbön a változás?

Miközben 2015-ben a kockázati tőke vállalatok 115 millió dollárt (32 milliárd forint) tettek eddig a szektorba 20 üzleten keresztül, a számok évről évre jelentősen is változnak. Tavaly például összesen 246 milliót vonzottak az érdekelt társaságok, míg 2013-ban csak 125 milliót.

Idén a legnagyobb befektetést 20 millió dollárral (5,6 milliárd forint) a Seven Lakes Technologies kapta – a vállalat olajmezőkhöz gyárt analitikus eszközöket. A befektetés élén a Carrick Capital Partners állt.

A Thielék által támogatott RunTitle egyébként igen optimista, és további 1 millió dollárt terveznek bevonni. Reid Calhoon, a vállalat vezérigazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy az olaj- és a gázszektor az utolsó olyan óriások, melyek esetében még várat magára a fundamentális átalakulás.