Parfümmel a csatornaszag ellen

parfüm
Visitors look at perfume bottles created by French glass maker Rene Lalique at the Lalique museum in Wingen-sur-Moder, eastern France, on June 23, 2011. The museum dedicated to Rene Lalique (1860-1945), will be inaugurated by French minister of Culture, Frederic Mitterrand, on July 1st. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG
Vágólapra másolva!
Az energiaszektortól a pénzügyi óriásokig és a technológiai sztárcégekig mindenhol érezni a kínai lassulás és az erős dollár kedvezőtlen hatásait. Csak úgy hömpölyögnek a csalódást keltő amerikai vállalati jelentések: a június 30-a óta 4 százalékponttal csökkentett profitvárakozásokat is alig hozzák a cégek. Az éves prognózist pedig vágják, mint futballedzők a közhelyeket. Közben a pesszimisták is szontyolodnak, mert nem jön a logikusnak tűnő piaci reakció: de lehet még ebből fekete karácsony? Hasadni fog a puttony?
Vágólapra másolva!

Az alábbiakban Sarkadi-Szabó Kornél, a Shark Vision ügyvezetőjének és piaci szakértőjének legfrissebb blogbejegyzését olvashatja.

Beindult a tengerentúli vállalatok gyorsjelentési szezonja, és egyáltalán nem látni kirobbanóan jó teljesítményeket, sőt egyre több csalódást keltő eredmény lát napvilágot. Csak néhány név a rosszul teljesítő vállalatok táborából:

Alcoa, Walmart, Johnson&Johnson, Netflix, Goldman Sachs, Morgan Stanley vagy legutóbb az IBM (kínai bevételei éves szinten 17 százalékkal estek vissza.)

Az árbevétel alakulása számít igazán

Mivel a negyedéves eredmények operatív és technikai befolyásolására (értsd kozmetikázásra) a cégeknek nagyobb terük van, így fordulhatott elő, hogy amíg

az eddig jelentő vállalatok 70 százaléka felülmúlta a profit várakozásokat, 60 százalékuk elmaradt a bevételi várakozásoktól.

Márpedig ez utóbbi az, ami a működés dinamikáját vagy épp annak hiányát jelzi. Ráadásul ebben a 0 százalékos kamatkörnyezetben felborultak az árazások, és a “sztori” számít, a növekedés, maga az eredmény vajmi keveset. (Ha nő egy cég árbevétele, vonzó befektetés, ha csökken, szabadulni kell tőle, függetlenül a saját tőke értékétől. Legalábbis a piac így gondolta eleddig.)

Az S&P500 index árfolyam alakulása és az indexet alkotó vállalatok egy részvényre eső árbevételének alakulása Forrás: S&P, short side of long

Az amerikai bevételek mellett a profitok is hullámvölgyben, igaz a 2009-es összeomlás még messze és a profithányad is javul hivatalosan:

Az S&P500 indexet alkotó vállalatok nettó profit margin és a gördülő EPS alakulása negyedéves szinten Forrás: FT, Deutsche Bank

A mesterséges bizalomerősítő hírek közé tartozik a 6,9 százalékos hivatalos kínai GDP-növekedési szám a harmadik negyedévben, amely valószínűleg rég nem látott ellentmondásban van a feltörekvő térség üzleti szférájának vállalati eredményeivel, illetve a várakozások és prognózisok folyamatos csökkentésével:

Forrás: MSCI, short side of long

A feltörekvő országok kereskedelmi adatai és a tőzsdeindexek szintén füstölnek a behúzott kéziféktől:

A feltörekvő piacok tőzsdeindexeinek és exportjának alakulása Forrás: MSCI, short side of long

Mindenki bizonytalan

Az amerikai árak is persze egy ideje cipelik magukkal a világvége pesszimizmusát, ám a piacok másfél hónapja tartó emelkedése elbizonytalanította az esésre fogadókat. Ellenkező oldalon a vevők sem lehetnek teljesen elégedettek, hiszen az árak egyelőre nem tértek vissza a tavaszi-nyári szintekre. Támasztja az amerikai piacokat az a várakozás is, miszerint a Fed ebben az évben már nem emel kamatot, sőt egy újabb körös pénznyomdáról, a QE4-ről is elindult a susmus. (A kamatemelés esélye a FED határidős indexeiből számolva 40 százalék közelébe csökkent.)

Világok harcát nézhetjük végig a páholyból

- véli Sarkadi-Szabó Kornél. Először azt, hogyan bizonytalanodik majd el mind a pesszimista, mind az optimista hadsereg. Valószínűleg a piac csak ezek után mutat érdemi irányt. Rohad a funda, de mindez kívülről egyre illatosabb. Drága parfümmel a csatornaszag ellen.

Innentől azonban a képlet ismét egyre bonyolultabb lesz, és nem minden rossz hír lesz jó hír a piacoknak (eddig a rossz hír egyenlő volt a további stimulus esélyének növekedésével). Bár az is reakció, ha nincs reakció. Egyelőre. De kasszarobbantáshoz felkészülni! Kár, hogy a premier időpontja bizonytalan, így a többség lemarad az eseményről. Ahogy az a Nagykönyvben meg van írva.