Akár negatív kamatot is bevethet a Fed

Fed Chair Janet Yellen Holds News Conference Following Federal Reserve Policy Meetings GettyImageRank3 Business FINANCE HORIZONTAL Following Feeding USA Washington DC MEETING POLITICS PRESS CONFERENCE Hold Federal Open Market Committee 2015 Janet Yellen E
WASHINGTON, DC - JUNE 17: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference following a meeting of the the Federal Open Market Committee at the Fed June 17, 2015 in Washington, DC. The FOMC, the policy-making arm of the Federal Reserve, decided to hold interest rates at zero and gave no information about when it might raise rates for the first time in nine years. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A korábban tabunak számító negatív kamatszint bevezetését is megfontolhatja egy következő recesszió idején az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Néhány jegybankár, köztük a korábbi elnök Ben Bernanke szerint a nemzetközi példák eloszlathatják a korábbi félelmeket.
Vágólapra másolva!

Miközben a legutóbbi válság mélypontján, 2009-ben és 2010-ben a Fed döntéshozói még elvetették, hogy negatívba vágják az irányadó kamatrátát, mára egyre többen gondolják úgy, hogy ezt a lehetőséget sem kellene kizárni egy újabb válság idején – írja a MarketWatch.

Néhány példa (elsősorban Európában) arra utal, hogy használható eszköz a negatív kamatszint, és az ezért fizetett ár nem is olyan hatalmas, mint az korábban gondoltuk volna – mondta egy pénteki interjúban William Dudley, a New York-i Fed vezetője.

Régi félelmek

Az amerikai jegybank egyébként már Bernanke vezetése alatt is fontolgatta a negatív ráta bevezetését, de akkor a döntéshozók elvetették azt. Dudley hangsúlyozta, bár akkor az amerikai gazdaság a válság alatti legsötétebb napokat élte át, mégis úgy döntöttek, hogy nem alkalmazzák ezt az eszközt, mivel úgy látták, a hátrányok túlsúlyban lennének az előnyökkel szemben.

Ben Bernanke korábbi FED-elnök nem mert a negatív kamatok eszközével élni. Talán Yellenre hárul eme feladat? Forrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

Bernanke nemrég úgy nyilatkozott, hogy a szakmai stáb akkor úgy vélte, a negatív kamatszint nem járna jelentős előnyökkel, ráadásul attól is féltek, hogy annak kedvezőtlen hatásai lennének például a pénzpiaci alapokra nézve.

Új remények

Az elmúlt évek európai tapasztalatai azonban a volt elnök véleményét is megváltoztatták. Az Európai Központi Bank, a svájci, a dán és még a svéd jegybank is egyaránt bevezették a nulla alatti kamatszintet (Dániában például -0,75 százalékon áll a ráta).

„Azt látjuk, hogy az elmúlt néhány évben ez működött néhány európai országban” – mondta Bernanke. Kiemelte, meglátása szerint a Fednek a jövőben érdemes megfontolnia ezt az opciót is, hozzátéve, hogy

bár a negatív kamat nem csodaszer, mégis működhet kiegészítő támogatásként.

Az amerikai jegybank szeptemberi tanácskozásán egyébként a minneapolisi Fed elnöke, Narayana Kocherlakota negatív kamatszinteket vetített előre a következő időszakra. Kocherlakota azt mondta, hajlandó lenne lejjebb nyomni a kamatszintet, hogy felpörgessék a munkaerőpiacot, amely meglátása szerint stagnált az erős 2014-es év óta.

Az amerikai alapkamat alakulása 1972 óta Forrás: Tradingeconomics.com

A negatív kamatszint előnyei bizalomkeltőek lehetnek, különösen, ha az Egyesült Államoknak alacsony termelékenység növekedési pályával kell szembenéznie – mondta Miles Kimball, a Michigani Egyetem közgazdászprofesszora. Meglátása szerint negatív kamatok mellett az aggregált kereslet szűkössége is megszűnne.