Sokkal drágább lesz jövőre a kávé és a kakaó

Matinyani, 2015. március 23.
Kiszáradt kukoricaföldön egy lány a Kenya délkeleti részén fekvő Matinyani közelében a víz világnapján, 2015. március 22-én. A kenyai kormány szerint az országban 1,6 millió embert fenyeget éhínség az aszályos időjárás miatt.
Matinyani, 2015. március 23. Kiszáradt kukoricaföldön egy lány a Kenya délkeleti részén fekvő Matinyani közelében a víz világnapján, 2015. március 22-én. A kenyai kormány szerint az országban 1,6 millió embert fenyeget éhínség az aszályos időjárás miatt. (MTI/EPA/Kurokava Dai)
Vágólapra másolva!
Az egekbe emelkedhet jövőre a kávé és a csokoládé ára: klímakutatók a következő években rég nem látott erősségű El Nino jelenségre számítanak, ami tönkreteheti a kávé- és kakaótermést Dél-Kelet-Ázsiában. A szárazság miatt pusztuló afrikai teatermés viszont megmenekülhet az El Nino okozta esőzések miatt.
Vágólapra másolva!

Az El Nino (a spanyol szó jelentése „a gyermek”, a kisded Jézusra utalva) a tengeráramlatokkal összefüggő éghajlati jelenség, időről időre, általában karácsony tájékán kezdődik, és a Föld több pontján is érezteti a hatását. Az El Nino kiváltó oka a Csendes-óceánban egy nyugat-keleti irányú meleg tengeráramlás, ez általában akkor jelenik meg, amikor az óceán egyenlítő környéki vizei a szokásosnál jobban felmelegszenek. Ez az áramlat elnyomja az Antarktisz felől érkező hideg Humboldt- és Perui-áramlást.

Kezdődik az aszály

A jelenség

a világ különböző tájain eltérő időjárási rendellenességeket okoz:

Dél-Kelet-Ázsiában és Ausztráliában aszályt, Afrikában, az Egyesült Államok keleti partvidékén és a Karib-szigeteken viszont esőzéseket, sőt, hurrikánokat hoz. Bár az El-Nino természetes jelenség, az utóbbi évtizedekben sűrűbben jelentkezett, ami a szakértők szerint a klímaváltozással van összefüggésben.

Már most megkezdődött az aszály Dél-kelet-Ázsiában (illusztráció) Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A Bloomberg csütörtökön arról írt, hogy kutatók szerint

az idén évtizedek óta nem látott erősségű El Nino-szezon kezdődik.

Ennek a hatásai már most érezhetőek: az indonéziai Szumátra szigetét októberben súlyos aszály sújtotta, ami sok helyen erdőtüzekhez vezetett.

30 ezren meghaltak

A közelmúltban a legsúlyosabb El Nino-szezon 1997-98 fordulóján érte a Földet, a jelenségnek ekkor rendkívüli következményei lettek. Az aszályok nyomán fellépő

tüzek, szárazság, valamint az Atlanti-óceán vidékét sújtó viharok összesen mintegy 30 ezer emberéletet követeltek,

és 100 milliárd dolláros nagyságrendű károkat okoztak. A szakértők szerint az idei télen hasonló mértékű időjárás-változás várható.

Októberben a Csendes-óceán egyenlítői szakaszán 2,4 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést mértek az év ezen szakában szokásos átlaghőmérséklethez képest. Bár ez nem tűnik soknak, az eddigi tapasztalatok szerint már egy 0,8 fokos kilengés is képes beindítani az El Ninót.

Learatott kávé Indiában Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

A várható természeti katasztrófákból az európai lakosság leginkább a déli égövi termények, főként a kávé, a tea és a csokoládé árának megugrását fogja érzékelni. A Bloombergnek nyilatkozó termesztők szerint

a szárazság már most pusztítani kezdte az ültetvényeket.

Attól tartok, nem lesz elég vizünk a következő vetéshez” – mondta Mai Ky Van, a vietnámi állami kávé- és kakaótermelő vállalat igazgatóhelyettese. Elmondása szerint a termés már most több öntözést igényel, az ilyenkor általában csurig töltött víztárazók telítettsége most csak 67 százalékos.

A kávétermés negyede

Szintén veszélybe kerülhetnek az indonéziai és új-guineai kávé- és kakaóültetvények is. Itt a termést nemcsak a szárazság fenyegeti, hanem a romló levegőminőség is. A szárazság miatt égő erdőtüzek füstje a köddel összekeveredve szmogot képez, így

az ültetvények nem jutnak elegendő napfényhez sem.

A szmoghelyzet egyes indonéz szigeteken olyan súlyos, hogy csak idén 125 ezer ember szorult kórházi kezelésre a szmog okozta légzőszervi megbetegedések miatt.

Korábbi számítások szerint az indonéziai kávétermés jövőre legalább 10 százalékkal lesz kevesebb. Ez azonban az optimista forgatókönyv, a termés mennyisége nagyban függ attól, mennyi eső esik majd a következő napokban: ha október végéig kitart a szárazság, akár a termés 25 százaléka is elveszhet.

Az indonéz erdőtüzek okozta füst műholdfelvételen Forrás: NASA Goddard Institute for Space Studies

A kávé ára egyébként is évről évre emelkedik, a termelés egyre nehezebben tudja kiszolgálni a globális keresletet. 2013-14-ben a termelés csak 7 millió zsákkal haladta meg a keresletet, ami a legalacsonyabb különbség volt 2005-2006 óta. Bár a tavalyi év végére valamivel nőtt a termelés, a brazil kávétermelő vidékeken aszályhullám söpört végig. Ez főleg az ott termelt Arabica kávék árát vitte fel, ezek tavaly 83 százalékkal drágultak.

Túl sok csokoládét eszünk

A kakaó a kávénál is érzékenyebb lehet az El Nino hatásaira:

tavaly a szárazságok miatt közel 40 százalékkal emelkedett a kakaóbab ára.

Akkor elsősorban a nyugat-afrikai termőterületeket sújtotta aszály, ezt tetézte egy gombás járvány is, ami miatt a termés mintegy 40 százaléka elpusztult.Tavaly indonézia, a világ harmadik legnagyobb termelője is importra kényszerült, hogy elláthassa saját kakaófeldogozó üzemeit.

A világpiacon ráadásul folyamatosan növekszik a kereslet a kakaóra, amely főként csokoládé formájában fogy. A világ legnagyobb csokigyártója, a Barry Callebaut kimutatása szerint, ha a mostani trendek folytatódnak, 2020-ra a kakaótermelést egymilliárd tonnával is meghaladja majd a kereslet.

Túl sok kakaót fogyasztunk, Afrikában egyes helyeken rabszolgamunkával elégítik ki a keresletet Forrás: AFP/Kambou Sia

Az afrikai kakaótermés jelentős részét embertelen körülmények között, gyakran rabszolgamunkára kényszerített, sokszor gyerekkorú munkások takarítják be. A fejlett világ felvásárlói az elmúlt években többször a rabszolgamunkával termelt kakaóból készült termékeket dobtak piacra, erre a sajtó is felfigyelt. A botrányok miatt több gyár bejelentette, fellép a hasonló gyakorlatok ellen.

Több tea, kevesebb narancs

Az El Nino más területeken heves esőzéseket okoz, és van, ahol ez jó hír: Kaliforniában az esők enyhíthetnek a most már rendszeresnek mondható aszályon. Kenyában jelenleg szintén szárazság tombol, emiatt a teatermés idén 10 százalékkal csökkent, jövőre azonban az El Nino okozta esők pótolhatják a veszteséget.

Kevésbé örülhetnek viszont az esőnek a floridai gazdák: az egyébként is elég nedves államban a szokásosnál is több eső ideális a narancsfákon és más citrusféléken élősködő levéltetveknek. Az esőzések már az elmúlt hónapokban rendkívül hevesek voltak Floridában, a narancstermés pedig 52 éve nem volt ennyire gyér. Az atlanti partvidék lakóinak emellett hurrikánokra is fel kell készülniük, bár a térséget egyelőre elkerülték a nagyobb viharok.