Előrehozott meglepetés az SAP-tól

SAP technológia cloud felhő hasít
Vágólapra másolva!
Jelentős meglepetéssel szolgált az SAP német szoftveróriás, derült ki a cég előzetes harmadik negyedéves számaiból. A várt pozitív hatás sem maradt el, közel 5 százalékos pluszban kezdték a vállalat részvényei a kedd reggeli kereskedést Frankfurtban.
Vágólapra másolva!

A vállalat a harmadik negyedév során minden üzletágában növekvő bevételt tudott elérni, különösen a felhőalapú támogató szektorban. Az IFRS alapú, nem auditált eredménykimutatás alapján az SAP 116 százalékkal tudta növelni bevételét az említett ágazatban, továbbá az új felhőalapú megrendelések száma 102 százalékkal erősödött, ezzel pedig minden várakozást felülmúlt a vállalat - derül ki az Equilor reggeli hírleveléből. A növekedést a gyenge euró is segítette.

A vállalat S/4 HANA platformja iránt erős kereslet mutatkozott, a vállalat szerint az idén tavasszal bemutatott új verzió frissítése is megfelelő ütemben halad.

Elsősorban a fejlett piacokon értek el növekedést,

mely ellensúlyozni tudta a feltörekvő piacon tapaszalt keresletingadozást.

A hagyományos szoftver szegmens 11 százalékos bevétel növekedést mutatott, míg a felhő- és szoftverszegmens 19 százalékos javulást.

Felhő alapú szolgáltatási központ Forrás: Reuters/Donna Carson

A növekedésnek vannak árnyoldalai is

Az SAP felhőalapú rendszerének erősítése a költségoldalon jelent negatív hatást. Az üzemi eredmény csupán 5 százalékkal tudott emelkedni, míg az eredményhányad majdnem 3 százalékkal romlott. Ez pedig a felhőalapú szolgáltatások hátulütőjeként könyvelhető el, ugyanis a termékből befolyó árbevétel a teljes életciklus alatt kerül elszámolásra, továbbá nem tartalmaz előre fizetett licenszdíjat sem, mint amely a hagyományos szoftverértékesítésekkor lép fel. Emellett

a felhőalapú termékekre jutó egységköltség magasabb, mint a telepített szoftverek esetében

- mutat rá elemzésében az Equilor.

Az SAP még januárban jelezte, hogy a következő években nem tudja tartani a korábban megszokott marzsokat. Az éves kilátásokat ugyanakkor megerősítette a cég, mely szerint az üzemi eredmény 5,6 és 5,9 milliárd euró körül alakulhat. A költségek csökkentése érdekében az SAP idén már több, mint 2000 dolgozót bocsátott el.

A társaság részletes beszámolója október 20-án érkezik.

Az SAP részvények teljesítménye év eleje óta Forrás: Investing.com, Investor.hu