Félve nézik a jegybankárok ezt a trendet

befektetés tőzsde jövő kilátás távcső
Vágólapra másolva!
A világ befektetési piacainak egyik meghatározó trendje az olajár elmúlt másfél évben tapasztalt összeomlása. Ez nagyban meghatározza a különféle országok gazdaságpolitikáját, de sok esetben a jegybankok kezét is gúzsba köti az alig mérhető infláció keresztül. A piac egyre inkább próbálja megbecsülni, hogy vajon láttuk-e már az áresés alját, vagy további lejtmenet következhet. A mostani elemzés erre próbál válaszokat adni.
Vágólapra másolva!

Sokféle elemzést olvasni arról, hogy milyen folyamatok zajlanak az olajpiacon, mi alakítja a keresleti és kínálati viszonyokat, mennyire szenved az energiaszektor az árak trendszerű esésétől. Ami biztos, hogy a 2000-es évek elejétől tapasztalt nagy árupiaci szuperciklusnak egyértelműen vége, és hosszabb, ingadozó, de inkább lemorzsolódó árakra érdemes berendezkedni. Persze egy ilyen folyamatban is nagyon sok érdekes és látványos mozgásnak lehetünk szemtanúi.

Vajon tényleg a végéhez közelít a nagy esés?

A 2000-es évek közepétől tapasztalt árupiaci hiszti és lufifújás 2008-ban tetőzött, utána pedig egy óriási pofonon keresztül érkezett a józanodás. A WTI típusú olaj a 147 dolláros csúcsról fél év leforgása alatt zuhant egészen 35 dollár alá, majd a feltörekvő és nyersanyag kapcsolt országok talpra állásának köszönhetően, na meg a kínai beruházási boom miatt újra felfelé szárnyalt az olaj árfolyama. A 2011-2014 közötti időszak ármozgása egy hosszú konszolidációs szakasz, melyet a 2009-es mélyponttól nézve egy nagyobb, komplex mozgásnak tekinthetünk. E szerint elég nagy esély mutatkozhat arra, hogy 2009 utáni évtizedben az olaj nagyobb ármozgások közepette jól bejárja a 30 és 120 dollár közötti zónát, azaz egyáltalán nem zárható ki, hogy a következő 1-2 évben újra 70-100 dollár közé emelkedjen a fekete arany árfolyama.

Az alábbi ábra szerint a 2013 őszén indult eső trend befejező szakaszába ért az olaj kurzusa, melyből előttünk állhat még egy nagyobb eladói nyomás, kivéve az augusztusi 37,75 dolláros mélypontot, sőt akár a 2009 eleji pánikmélypontot is 33 dollárnál. Ezzel fejeződhetne be az évek óta tartó komplex mozgás, ami után újra egy hosszabb felívelő szakasz következne, célba véve a 70-100 dollár közötti vagy azt is meghaladó régiót.

A WTI olaj ármozgása 2008 óta Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

De jelenleg nem érdemes ennyire előre szaladni, inkább jobb górcső alá venni a 2015-ös év eddigi mozgását, illetve az előző hetek árfolyamalakulását. Az augusztusi 37,75 dolláros mélypont utáni gyors emelkedés vélhetően a május óta tartó, trendirányú lefelé mozgás 4. hulláma (ebben az esetben korrektív), ami jó eséllyel az október 9-ei fordulós gyertyával fordult le az 50-54 dollár közötti ellenállás zóna aljáról, megkezdve az 5. hullámot, az esés befejező szakaszát. Ha beigazolódik ez a számozás, akkor hamarosan 37 dollár alá is becsúszhat az árfolyam.

A WTI olaj ármozgása 2015-ben Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

Ugyanakkor tőzsdei ármozgásokról és lehetőségekről beszélünk, így nem lehet biztosat állítani, ahogy ez az elemzési is inkább csak egy kockázati térképet kíván felvázolni. Tehát ha a WTI olaj ára mégsem tudna érdemi esést produkálni, és inkább felfelé venné az irányt az 56,50-es árfolyam fölé emelkedve, akkor egyből megváltozik a helyzet. Ebben az esetben befejezettnek tekinthetnénk a nagy olajáresést, és inkább már a felfelé mozgásnak adhatnánk nagyobb teret a kockázatok megfelelő felmérése mellett. Persze ebben az esetben is érdemes megvárni az emelkedő trend kialakulásának megerősítő jeleit.

Az elemzésről szóló Gazdaság Tv által készített videót itt lehet megtekinteni: