Fokozódhat a megosztottság péntek délután

Janet Yellen FED elnök jegybank
Janet Yellen, az amerikai jegybank (FED) elnöke
Vágólapra másolva!
A péntek délután fél 3-kor kerül nyilvánosságra a szokásos amerikai havi átfogó munkaerőpiaci adat, amelynek kiemelt jelentőséget tulajdonít a Fed is monetáris politikája alakításánál. Az alábbi tényezőket érdemes figyelembe venni a mostani publikálásnál. 
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottsági jelentéseknél az augusztus egy megbízhatatlan hónap, hiszen sokan ilyenkor töltik jól megérdemelt szabadságukat, így a legtöbb amerikait el sem érték a közvélemény-kutatók – közölte a MarketWatch. Ennek megfelelően könnyen előállhat az a helyzet, hogy csak később fogjuk megtudni a pontos adatokat. Az elmúlt 5 év során az amerikai kormányzat utólagosan állandón felfelé módosította az NFP adatokat - átlagosan 77 ezer fővel. Például a tavaly augusztusi adatközlés első száma 142 ezer fő volt (azaz ennyi álláshely jött létre a mezőgazdaságon kívüli szektorokban), amit aztán 213 ezerre módosítottak.

A foglalkoztatási jelentést mégis azért várják annyira az elemzők, mivel

az infláció mellett e mutató alakulásától tette függővé az amerikai jegybank az őszi, illetve a decemberi kamatemelést.

Mennyi az annyi?

A MarketWatch által megkérdezett elemzők szerint 213 ezer új munkahely létrehozását jelezheti a pénteki NFP (non-farm payroll) adat, így ez a júliusi adatközlés megismétlődését vetítené előre, valamint jól illeszkedne az idén megjelent havi adatok 211 ezer fős átlagába. Ha most is 200 ezer fölött lenne az érték, akkor a Fed közel biztos lehetne magában az idei kamatemelést illetően, habár a szeptemberi szigorítás esélye csökkent a piaci várakozások szerint.

Egy átlagos amerikai bére évi 2 százalékkal emelkedett 2010 óta, holott amikor a gazdaság nagyon jól teljesít, akkor 3-4 százalék ez az érték. Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

A munkanélküliek száma

Több éven keresztül drasztikusan csökkent az állástalanok száma a tengerentúlon, idén viszont az ígéretes tempó megtorpanni látszik. A munkanélküliek száma 2015 első felében 5,3 és 5,5 százalék között inog. Az elemzők ennek ellenére nem látnak okot az aggodalomra, további csökkenést prognosztizálnak.

Augusztusra 5,2 százalékos munkanélküliségi rátát vetítenek előre.

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk, érdemes egy pillantást vetni az úgynevezett U6 indexre is. A speciális munkaerőpiaci ráta azokat is magában foglalja, akik nem szándékoznak visszatérni a munkaerőpiacra. Az amerikai munkaerőpiacon emellett 17 millió részmunkaidőben dolgozóval is számolni kell, akik nem tudnak teljes állásban elhelyezkedni. A mutató jelenleg 10,6 százalékon áll, ami hat éves negatív rekord a tengerentúlon.

Az úgynevezett U6 ráta, ami azokat is magában foglalja, akik részmunkaidőben dolgoznak, vagy nem is szándékoznak visszatérni a munkaerőpiacra. Forrás: Bureau of Labor Statistics

Béremelés ímmel-ámmal

Egy átlagos amerikai bére évi 2 százalékkal emelkedett 2010 óta, holott amikor a gazdaság nagyon jól teljesít, akkor 3-4 százalék ez az érték. Az elemzők már korábban is arra számítottak, hogy a béremelések üteme növekedni fog a munkanélküliségi ráta csökkenésével párhuzamosan, és ahogy a vállalatok is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek munkaerőtoborzás, illetve az értékes munkavállalók megtartása terén. Viszont ezidéig nem történt meg az ilyen mértékű alkalmazkodás, a bérnövekedési ütem beragadt a 2 százalékos szinten, és vélhetően hasonló folyamatot láthatunk majd az augusztusi adatokban is.

Akik bővítenek

A gazdaság szinte minden szegmense képes volt a munkaerő bővítésre 2014-ig bezárólag, egyedül néhány szektorban - például feldolgozóipar - kellett leépítésekkel szembenézni idén. A szektoronkénti bővítést is nyomon követik egy másik munkaerőpiaci indexszel, ennek értéke idén 60,5 és 64,4 százalék között mozgott. Ez az eredmény jóval alatta van a tavaly novemberi 75,3 százalékos szintnek, de amíg a ráta 60 százalék fölött mozog, addig az megnyugtató visszacsatolás az amerikai gazdaságnak is.