A Fed alelnökétől várja a mannát a pénzvilág

Stanley Fischer, az amerikai jegybank alelnöke
Stanley Fischer is sworn-in before testifying before the Banking, Housing, and Urban Affairs Committee on his nomination to be the Vice Chairman of the Board of Governors of the Federal Reserve System on March 13, 2014 on Capitol Hill in Washington, DC. AFP PHOTO/Mandel NGAN
Vágólapra másolva!
Ritkán látott várakozás és sok találgatás előzte meg a csütörtök este kezdődő, a világ jegybankelnökeit felsorakoztató Jackson Hole-i konferenciát. Bőven van most téma terítéken: infláció, Fed kamatemelés, devizaháború, vagy mindezek kombója. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank kamatdöntő üléséig már csak 3 hét (szeptember 16.) van hátra. A pénzpiac szereplői árgus szemekkel figyelik a már megszokott augusztusi jegybanki banzájt, melyet a Wyoming állambeli Jackson Hole-ban tartanak a jegybankelnökök és egyéb prominens monetáris döntéshozók. A mostani összejövetelre még több tekintet szegeződik, hisz az ott elhangzó véleményekből, megnyilvánulásokból próbál valamit kiszűrni a befektetési világ a Fed kamatpolitikájáról – írja a CNBC.

Sorra mondták vissza

A Sziklás-hegység lábainál elterülő településen a Fed igazgatótanácsának tagjai és a szövetségi államok jegybankelnökei mellett olyan befolyásos pénzpiaci szereplők is tiszteletüket teszik, mint az Európai Központi Bank vagy a japán jegybank elnöke. A befektetők viszont csalódhattak, hogy

a meghatározó eseményt épp Janet Yellen, az amerikai jegybank elnöke mondta vissza,

de a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) több tagja is visszakozott. Daniel Tarullo, igazgatótanácsi tag, Charles Evan, a chicagói Fed és John Williams, a san francisco-i Fed vezetőinek távolmaradása aggasztja a befektetőket, hiszen Yellennel egyetemben ők is szavazati joggal bírnak a tíztagú amerikai jegybank monetáris testületében.

Stanley Fischer, az amerikai jegybank alelnöke Forrás: Brendan McDermid | Reuters

Fischeren a világ szeme

Szinte borítékolható, hogy a konferencia csúcspontja Stanley Fischer, a Fed alelnökének szombati beszéde lesz. A felszólalástól remélheti a pénzügyi világ, hogy az alelnök legalább információmorzsákkal szolgál, lesz-e szeptemberben kamatemelés vagy sem.

– véli Ryan Sweet, a Moody’s senior közgazdásza.

Még a hónap elején a Bloomberg Tv-nek adott interjúban Fisher azt mondta, hogy az alacsony infláció aggodalommal tölti el a Fedet. Akkor a piac meglepődve hallgatta a jegybankár nyilatkozatát, többen is azt olvasták ki belőle, hogy szeptemberben még nem fog hozzányúlni a kamatokhoz az amerikai jegybank.

A Wyoming államban található Jackson Hole, az amerikaiak kedvelt síparadicsoma Forrás: Flickr

Inog a léc

Az amerikai jegybank eddigi szándékáról eddig annyi tudható, hogy a szeptemberi kamatdöntést a munkaerőpiac javulástól és a két százalékos inflációs cél elérésétől tette függővé – közölte a MarketWatch. Míg az első feltétel teljesült, addig a második gyenge lábakon áll. A képet az olajárak mélybe zuhanása, a vészesen lassuló kínai gazdaság és a jüan sorozatos leértékelése tovább árnyalhatja, de a hétvégére már többet tudhatunk.

Mindenesetre az biztos, hogy a mostani összejövetel középpontjában az inflációs dinamika és a monetáris politika közötti kapcsolat lesz. Ebből is kitűnik, hogy jelenleg ez az egyik fontos kérdés a világban. Tavaly a munkaerőpiaci folyamatok kerültek kitárgyalásra, akkor még ennek alakulása jelentette az egyik fő csapásirányt a monetáris politika egén.