Mindenki Iránban akar üzletet csinálni

Irán Hasszán Roháni elnök
Members of Iran's Assembly of Experts, President Hassan Rouhani (R) and former president and head of Expediency Council, Akbar Hashemi Rafsanjani (L), attend a session in Tehran on September 1, 2015. Iran's Assembly of Experts, its top clerical body in charge of appointing, supervising and dismissing the supreme leader, kicks off a two-day meeting. AFP PHOTO / ATTA KENARE
Vágólapra másolva!
Az AccorHotels francia csoport az első nemzetközi szállodalánc, amely megkezdi működését Iránban. Európa vezető szállodaipari cége két szállodát nyit a közeljövőben Teheránban, az erről szóló megállapodást kedden írják alá az iráni Aria ­Ziggurat céggel, az épületek tulajdonosával - írta a Le Figaro című napilap.
Vágólapra másolva!

A bejelentésre alig négy nappal azután került sor, hogy az amerikai szenátus jóváhagyta a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán által július 14-én Bécsben megkötött atomalkut, amely az Iránnal szembeni szankciók fokozatos feloldását írja elő.

Az AccorHotels szerződése értelmében egy Novotel és egy Ibis nyílik a teheráni nemzetközi repülőtér közelében, 45 percre a belvárostól.

A szerződést kedden írja alá Sébastien Bazin, a francia vállalat elnök-vezérigazgatója az iráni Aria Ziggurat céggel, amely az épületek tulajdonosa, és a teheráni tőzsdén jegyzett Semega leányvállalata.

A Novotel Ikia (296 szobával) és az Ibis Ikia (196 szobával) nevű szállodák hivatalosan október 15-én nyílnak meg, és elsősorban nemzetközi és iráni üzletemberek érkezésére számítanak. Az Ibist egyébként egy helyi márka neve alatt az Aria ­Ziggurat már néhány hónapja működteti.

Az AccorHotels lép be elsőként az iráni piacra Forrás: AFP/Atta Kenare

A szállodalánc a térség tíz országában jelenleg 73 hotelt működtet. Az AccorHotels közlése szerint jelenleg 900 hotel működik Iránban, többségük 20-30 szobás kis helyi szálloda. A 7 millió lakosú Teheránban alig száz található belőlük.

Mindenki Teheránban akar üzletet csinálni

Christophe Landais szerint a turizmus jelentős fejlesztésekre vár Iránban, de nehéz előrejelzésekbe bocsátkozni, miután a 80 millió iráni 70 százaléka 30 év alatti. Pénz lesz bőven, hisz Irán a térség legnagyobb kőolajtartalékaival rendelkezik, most is napi 2,6 millió hordó olajat hoz felszínre, és ezt a szankciók teljes feloldása után további 1 millióval kívánja növelni.

A Le Figaro szerint a júliusi bécsi megállapodás óta özönlenek az üzletemberek Teheránba az ország gazdasági potenciálja miatt. A múlt héten több mint 120 francia cég képviselője látogatott el a perzsa országba a francia munkáltatói szövetség (MEDEF) szervezésében, új üzletek reményében.

Teheráni bevásárlóközpont - pénz van bőven. Forrás: REUTERS

Áramlanak vissza a nyugati multik

Azt már korábban megírtuk, hogy a nagy olajcégek hónapok óta készülődnek a visszatérésre, aminek alacsony olajár és orosz piacvesztés lehet a vége.

Az országban viszont nemcsak olaj van, hanem 80 millió ember is. Hatalmas piac, a fogyasztási javakat termelő cégek is alig várják, hogy visszatérhessenek.

A Bloomberg össze is szedett néhányat. A hírügynökség összefoglalójából kiderül, hogy a legnagyobb nyertesek között olyan cégek lehetnek, mint a Danone, a Nestlé, a Peugeot, az Airbus, a Louis Vuitton, de a British American Tobacco is. De hasonlóan bevetésre készen állnak az európai tejiparban működő cégek, hisz Irán nagyon sok feta sajtot importált korábban Észak-Európából. Ha az európai élelmiszeripari cégek gyorsan visszatalálnak erre a hatalmas piacra, fellélegezhetnek: az Ororszország ukrajnai szerepvállalása miatt bevezetett embargó miatt főleg ezek a vállalatok kerültek eddig bajba.

A két nagy repülőgépgyártó óriás, az Airbus és a Boeing is tekintélyes megrendelésekre számíthat Iránból. A flottafelújítás első fázisában az ország éves szinten 80-90 új repülőgépre adta le az igényét, így a következő öt évben összesen 300 új gép érkezhet Teheránba.