Erre nem kellett sokat várni

Airbus A380
An A380 aircraft from airline company Lufthansa looks as if it is flying close to the waxing moon above Frankfurt (Oder), Germany, 24 May 2015. The airplane is on its way to Beijing, China. According to the current calender, the moon is 40 percent visible and 402,701 km from the earth. Photo: PATRICK PLEUL/dpa
Vágólapra másolva!
Amint a szankciókat feloldják az iszlám köztársasággal szemben, az ország máris nagybevásárlást tartana repülőgépekből, hiszen szeretnék felturbózni kissé elavult flottájukat.  
Vágólapra másolva!

Nagy üzlet

Úgy tűnik, nemcsak az olajmágnások fenhetik a fogukat jövedelmező üzletekre, hiszen a két nagy repülőgépgyártó óriás, az Airbus és a Boeing is tekintélyes megrendelésekre számíthat Iránból. A flottafelújítás első fázisában az ország éves szinten 80-90 új repülőgépre adta le az igényét, így a következő öt évben összesen 300 új gép érkezhet Teheránba, ráadásul a megrendeléseket egyenlő mértékben kívánják elosztani az amerikai Boeing és az európai Airbus között – közölte a Reuters.

Az Airbus A350XWB: a polgári légiközlekedési új sztárja a Boeing 787-es mellett. Forrás: airliners.net

Még több kéne

Az iráni légi flotta átlagos életkora 23 év, ami a nemzetközi átlag duplája. Az ügylet finanszírozása a tervek szerint három módon történik: lízingszerződések útján, állami támogatásokból és nemzetközi kölcsönökből. Az ország 80 milliós lakosságának utazási igényeinek kielégítésére 400 repülőgépből álló flottára lenne szükség. A fennmaradó 100 darab beszerzése is kilátásban van, ha a Nyugat és Irán viszony hosszú távon rendeződik.

Amúgy lesz igény az utazásra és a luxusra is, hisz Iránban van fizetőképes kereslet. Ráadásul a fogyasztás felpörgetésére például onnan is lesz pénze az olajnagyhatalomnak, hogy 120 milliárd dollárnyi (azaz kb. 33 ezer milliárd forint) zárolt olajvagyon kezdhet visszaszivárogni az államkasszába hamarosan - nyilatkozta korábban Jan Dehn, a feltörekvő piacokon aktív Ashmore Group alapkezelő kutatási igazgatója.

Megköttetett

Ahogy arról korábban az Investor beszámolt, július közepén született meg a megegyezés Irán és a nyugati hatalmak között az ország nukleáris programjának korlátozásáról, amelynek következtében az országot sújtó nemzetközi gazdasági büntetőintézkedések enyhítése várható. A szankciók teljes feloldása vélhetően év végén következhet be.