Majdnem egymilliárd forintot fordíthattak szakmai tanácsadásra

Vágólapra másolva!
A hazai kkv-knak szüksége van szakmai tanácsadáson alapuló vállalkozásfejlesztésre. Ezt támasztja alá, hogy az ilyen célra indított uniós pályázati pénzekre Közép-Magyarországon a 994,4 millió forintos keret három és félszeresére érkezett pályázói igény az elmúlt 5 évben - hangzott el a Vállalati Tanácsadás Program Közép-Magyarországon projektzáróján.
Vágólapra másolva!

A régiós adatok összesítése alapján a legnépszerűbb tanácsadási témakör a vállalati stratégia volt, a pályázók 23 százaléka igényelt szakmai segítséget. A nyertes vállalkozások között legnagyobb számban a kiskereskedelmi vállalkozások találhatók.Budapest után a Dumakeszin működő vállalkozások voltak a legaktívabbak, de a budaörsiek nyerték el a legtöbb pénzt.

A tanácsadói díjak felét az Unió fedezte, a szolgáltatásokat pedig kizárólag előzetesen akkreditált tanácsadószervezetek nyújthatták, összesen 12 tématerületen. Ilyen volt például a vállalati stratégiaalkotás, a teljes jogi átviládítás és helyzetelemzés, az online megjelenés, vagy akár építési tervdokumentáció elkészítése.

A program keretein belül a pályázatok 69 százaléka mikro-, 25 százaléka kis, és 6 százaléka középvállalatoktól érkezett. A régióban 1530 cég regisztrált, 1080 adott be pályázatot, 514 nyert, és a tényleges kifizetés 476 vállalkozásnál valósult meg.