Elmarad a gazdasági csoda, nem számítanak jelentős fejlődésre

Vágólapra másolva!
A tavalyi év összességében kedvező gazdasági folyamatai nem ismétlődnek meg, ezt jelzik is a vállalati szféra körében végzett konjunktúra felvételek. A vállalkozások a kedvezően alakuló monetáris környezet, a makrogazdaság tavalyi érezhető növekedése ellenére sem számolnak még jelentősebb fejlődéssel.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedés fékeződik

A Policy Agenda Gazdasági Fejlődés Indexe (GFI) az elmúlt negyedév kedvezőbb alakulása után enyhén csökken. Ez az alacsony beruházási hajlandóságnak, a korábbi erőteljes ipari termelés lassulásának, és a külföldi tőke kivonulásának tudható be. A szakemberek úgy látják, hogy

a következő néhány évben sem a gazdaság szereplői, sem pedig a háztartások nem látnak gyors és érezhetően pozitív fordulatot a magyar munkaerő elvándorlásában.

A 25 éven aluliak munkanélküliségi aránya változatlanul magas, 17,8 százalék, bár egy év alatt 2,2 százalékponttal mérséklődött. Súlyos gond a tartós munkanélküliség: az álláskeresők 46,5 százaléka legalább egy éve reménytelenül keresett munkát. A munkanélküliség átlagos időtartama meghaladja a másfél évet.

Különbségek a háztartások helyzetében

A lakosság felső és alsó ötödeiben élők jövedelmei és fogyasztása a 2015-ös adórendszer változtatásaival sem javultak. A felmérés eredményei nem mutatnak olyan egyértelmű javulást, amely a foglalkoztatottságban, a jövedelmi helyzetben komoly pozitívumot eredményezhet.

A vállalati hitelfelvétel még alacsony

A felmérés szerint a vállalkozói szférában mért eredmények nem jeleznek javuló helyzetet 2015 második félévére.

A romló hangulatot a gazdálkodás bizonytalansága, a beruházási lehetőségek hiánya, a külföldi tőke érdektelensége alapozza meg.

Ezen kedvezőtlen folyamatok mutatkoznak meg az ipari termelés lassulásában, az exportpiaci teljesítés lanyhulásában és természetesen a cégek hitelfelvételi hajlandóságának alacsony szintjében is. A hitelek törlesztése vállalati (és lakossági) körben meghaladta az új folyósítások nagyságát. A leépülés üteme ráadásul gyorsult, a teljes hitelállomány 5 százalékkal, 16 900 milliárd forintra csökkent, ami 2007 közepe óta a legalacsonyabb bruttó hitelállomány. A vállalati hitelek nagysága 6 400 milliárd forintra (6 százalékkal) mérséklődött, ez a 2005 végi állománynak felel meg. Ez jól mutatja, hogy

a cégek a beruházási folyamatok finanszírozását nem vállalják banki forrásokból és ezzel a fenntartható növekedés esélye is jelentősen csökken.