Így rázza meg a világot a jüan leértékelése

Kína, jüan, pénz
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Ganyu county, east Chinas Jiangsu province, 26 February 2014. Chinas yuan fell to its weakest level in more than a year Tuesday (22 April 2014) as Beijing signals it is not done pushing the currency lower, a move aimed at shaking out speculators who bet on gains and flood the economy with excess cash. The yuan fell as low as 6.2390 versus the dollar in the afternoon, its lowest level since February 2013, bringing losses for the year to 3% and making it the worst performing currency in Asia. The losses were triggered after The Peoples Bank of China set the morning daily reference rate weaker for a third trading session. The unprecedented slide of the yuan over the past three months is drawing increasing criticism from major trading partners. The U.S. Treasury Department said last week the losses raise particularly serious concerns if they signal a retreat from Beijings publicly stated policy of scaling back intervention to let market forces play a bigger role.
Vágólapra másolva!
Afrikában a bányavállalatok érzik meg elsőként a kevésbé értékes jüan káros hatásait, Brazíliában az acéliparnak okoz nehéz pillanatokat a leértékelésVan, ahol az ország devizatartalékait váltották át jüanra nemrég. Hiba volt.
Vágólapra másolva!

Harmadik napja értékeli le Kína központi bankja a jüant. Felemás leértékelés ez: Kína gazdaságának irányítása (is) a kommunista párt kezében van, azt, hogy mennyit ér a jüan, az ország központi bankja mondja meg. Természetesen létezik a jüannak valós piaci értéke is, de ha valaki kínai állami vállalatokkal áll üzleti kapcsolatban, kénytelen a központilag megszabott áron "befogadni" a jüant.

Ez a központilag megszabott ár pedig eddig mindig magasabb volt annál, mint amennyit a valóságban, a szabad piacokon ért a kínaiak pénze.

Az utóbbi napokban annyi történt, hogy a központi gazdaságirányítás ökle, a kínai jegybank a piaci árhoz jóval közelebb eső értéken határozta meg a jüan árfolyamát. Először kedden mondtak 1,9 százalékkal alacsonyabb árat az előző napinál, mindenkit meglepve ezzel. Tegnap és ma is folytatódott a leértékelés, a kínai valuta az elmúlt három napban 4,66 százalékkal gyengült a dollárhoz képest - hivatalosan is.

Afrikában függenek Kínától

A leértékelésekre azért került sor, mert a kínai gazdaság növekedése lassul, ennek egyik jele, hogy a legfrissebb adat szerint 8,3 százalékkal zuhant a kínai export. A kormány az olcsó jüannal erősítené a kivitelt. Az olcsó jüannak tehát örülhetnek azok, akik Kínából szeretnének vásárolni, akik viszont Kínának adnak el árukat jüanért, már nem ilyen boldogok. A BBC összeszedte, hogy kik járnak a legrosszabbul a jüan leértékelésével.

Forrás: AFP

A kínai cégek elképesztő méretekben terjeszkedtek például az utóbbi években Afrikában. A kontinens legtöbb országának legfőbb kereskedelmi partnere a távol-keleti ország lett. Annyira, hogy egyes államokban a jüan a hivatalos devizarendszer részévé is vált.

2011-ben Nigéria központi bankja elhatározta, hogy devizatartalékaiban a jüan arányát mindig öt és tíz százalék között tartja majd.

Akkoriban ez jó döntésnek tűnt, a kínai gazdaság növekedésének üteme ugyanis az egyik legnagyobb volt a világon. Azt gondolták az ország vezetői, hogy ha nagyobb szerepet adnak a jüannak, az saját valutájukat, a nairát is megóvja a dollárban meghatározott olajárak gyors változásainak negatív hatásaitól.

Elképzelhető, hogy mennyire örül egy ország annak, ha devizatartalékainak egy része hirtelen majdnem öt százalékkal ér kevesebbet.

A kontinens államai közül Kenya függ még erősen a jüantól. Az ország kikötője az egész földrészen a kínai termékek egyik fontos belépési pontja.

A két ország fizetőeszközén a leértékelések óta érezhetően erősödött a nyomás a BBC tudósítója szerint.

Más afrikai országokban, ahol az exportra szánt termékek árazása továbbra is dollárban történik, egyelőre nem érezhető közvetlen hatása a leértékelésnek. Ezekben az államokban később okozhat majd problémákat a jüan értékvesztése: Kína nagy kereskedelmi partner, és a dollárban árazott termékek a gyenge jüan miatt többe kerülnek majd az ottani vevőknek, hosszabb távon keresletcsökkenést eredményezve. Ilyen termékek afrika bányakincsei: a platina, az acél, a szén.

Brazília bajban van

Brazíliában hasonló a helyzet, Kína az ország fő kereskedelmi partnere, a jüan értékvesztésének tehát minden számítás szerint károkat kellene okoznia az ország kereskedelmében - hasonlóan az afrikai példához.

A BBC helyi tudósítója szerint viszont Brazília jelen pillanatban különleges helyzetben van, mivel gazdasága 20 éve a legrosszabb eredményeket produkálja. A brazil reál is sokkal nagyobbat gyengült, mint a jüan. Január óta 23 százalékot, míg a kínai fizetőeszköz csak 3 százalékot.

A dollár nagyot erősödött év eleje óta a brazil reálhoz képest, Forrás: Investing.com

A brazil exportnak ez jó, nem valószínű tehát, hogy a kereslet ezért csökkenne az ország termékei iránt.

A dél-amerikai állam nagyrészt azért van bajban, mert általában, a kínai vásárlóerő csökkenése nélkül is kisebb a kereslet termékei iránt, illetve, ha van is ilyen kereslet, a nyersanyagok ára nagyot csökkent az utóbbi időben. Mivel Brazília sok nyersanyagot exportál, az áresés megviseli a gazdaságot.

Indiában örülnek is

Indiában vegyesebb az összkép: az ország elektronikai ipari üzemei nyersanyagot és félkész termékeket hoznak be Kínából. ezeknek a cégeknek az import a leértékelés miatt kevesebbe kerül majd.

A legtöbb elemző ráadásul azt feltételezi, hogy a vállalatok nem csökkentik majd fogyasztói áraikat, a nyereséget tehát zsebre teszik majd.

A világpiacon viszont India is jelen van hasonló termékekkel, mint Kína: textíliákat, vegyszereket India is ad el. Ezekben az iparágakban már hátrányba kerülhetnek a cégek, a klasszikus devizaháború fogalmainak megfelelően. Mivel ugyanaz a termék Kínából rendelve olcsóbb lesz majd a gyenge jüannak köszönhetően, a vevők átpártolhatnak egyik óriástól a másikhoz.

Az indiai export pedig már így is gyengélkedik, hét hónapja folyamatosan csökken.