Jöhet az új devizaháború

Kína, jüan, pénz
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a branch of China Construction Bank (CCB) in HuaiAn city, east Chinas Jiangsu province, 5 February 2014. New lending by domestic banks contracted in April, the central bank said on Monday (12 May 2014), as the government tolerated weaker credit expansion despite the potential impact on economic growth. New yuan-denominated loans reached 774.7 billion yuan ($124.95 billion) last month, down 17.6billion yuan year-on-year, the Peoples Bank of China said in a statement. The figure was also a dramatic decrease from 1.05 trillion yuan in March. Total social financing fell to 1.55 trillion yuan in April from2.07 trillion yuan the month before, according to central bank statistics. Total social financing is the broadest measure of credit. It covers numerous funding types and sources, such as loans in renminbi and foreign currency, trust loans, the equity market, off-balance-sheet items, corporate bonds, insurance, micro-lending and industry funds.
Vágólapra másolva!
Nagyot csapott az asztalra kínai jegybank: 1,9 százalékkal leszállította a jüan árfolyamát a dollárral szemben. Ha ez nem egyszeri lépés volt, leértékelési hullám kezdődhet Kína és riválisai között.
Vágólapra másolva!

"Mindenki azon gondolkodik, hogy tényleg csak egyszeri lépés volt-e a leértékelés, vagy a jegybank most ébresztgeti a sárkányt" - ezekkel a szavakkal kommentálta a kínai jegybank jüan-leértékelő lépését Angus Nicholson a brit IG befektetőcég elemzője. Ha a jövőben a jüan árfolyamának meghatározásakor a jegybank a valós piaci környezetre is tekintettel lesz, elképzelhető, hogy a deviza még idén bekerül az IMF valutakosarába - idézi az elemzőt a BBC.

Kivételes lépés

Az elemző azután kezdett devizaháborút vizionálni, hogy jelentősen leértékelte a jüant kedden a kínai központi bank: 1,9 százalékkal szállította le a kínai devizának az amerikai dollárral szembeni középárfolyamát. A jüannal nem lehet szabadon kereskedni. A kínai jegybank minden nap meghatározza a hivatalos középárfolyamot, ettől - az amerikai dollár esetében - legfeljebb két százalékkal mozdulhat el az árfolyam.

A keddi, 1,9 százalékos leértékelés kivételesnek számít, ennyire még sosem mozgatta a jüan árfolyamát a jegybank. A dollár-jüan árfolyamgrafikonon jól látszik, hogy milyen hatással volt a leértékelés a zöldhasú árfolyamára:

dollár, jüan, leértékelés, Kína, jegybank Forrás: Investing.com

A leértékelés előzménye, hogy a legfrissebb adat szerint 8,3 százalékkal zuhant a kínai export. A kormány az olcsó jüannal erősítené a kivitelt, mert ha az export tovább csökken, veszélybe kerül az idei évre kitűzött hét százalékos gazdasági növekedés. A központi bank, közleményében külön kitért arra, hogy ez a nagy arányú leértékelés egyszeri kiigazító lépés volt.

Nemcsak a brit elemző látja úgy, hogy a leértékelés egy új korszak kezdete.

- mondta a Bloombergnek az Australia and New Zealand Banking Group szingapúri elemzője, Khoon Goh.

Már van hatása

Stephen Roach, az amerikai Yale egyetem oktatója is nehezen hiszi el, hogy a jegybank csupán "egyszeri kiigazítást" hajtott végre.

Szerinte is nőtt a devizaháború kockázata, ugyanis Kína riválisai versenyképességük megőrzése érdekében maguk is leértékelhetik saját devizáikat.

A hirtelen leértékelés a térség devizáit mindenesetre már lerántotta. A dél-koreai won, az Ausztrál és a szingapúri dollár is egy százaléknál nagyobbat esett az amerikai dollárral szemben a döntés után. Az amerikai dollár a forinttal szemben is nagyot erősödött délelőtt, majd egy korrekció után ismét felfelé indult az árfolyam.

Forrás: --

A leértékelés hatására a kínai légitársaság részvényeinek értéke süllyedni kezdett, mivel a cégnek dollárban fennálló hitele van - a kínai deviza gyengülése a dollár erősödését eredményezi, ezért a tartozás értéke nőhet. A nyersanyagok világpiaci ára is csökkent, mivel sokan arra számítanak, hogy a kínai vásárlóerő csökken majd a gyenge jüan miatt.