Forint lehet a befektetők menedéke

pénz, kábítószer-kereskedő
Vágólapra másolva!
A vezető amerikai részvényidexek 2011 óta nem látott mélységekbe zuhantak, a Dow és a Nasdaq közel 3,5 százalék körüli mínusszal zártak hétfőn. Ma már kezdenek megnyugodni a kedélyek. A Bux 3,5 százalékot korrigált. Fellélegezhetünk vagy még csak az előszelet éreztük meg?
Vágólapra másolva!

Budapestet tegnap érte el a Kínából begyűrűző pánikhangulat, ami a világ tőzsdéit múlt hét csütörtök óta nyomasztja. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX tegnap délutánra már nem volt messze a hét százalékos mínusztól sem, a MOL-részvényekért majdnem nyolc százalékkal adtak kevesebbet, mint múlt hét szerdán, az OTP kis híján hét százalékos mínuszt hozott össze, a Richter hat, a Magyar Telekom négy százalékot bukott. A reggeli nyitás óta viszont elkezdett felfelé kapaszkodni a magyar értéktőzsde. A BUX 3,5 százalékpontot korrigált.

Kína a bűnös?

"Az olajszektor hanyatlása, ami betesz a MOL-nak, míg a bankszektor az elmúlt időszakban sem volt Európa kedvence, főleg az orosz érdekeltséggel rendelkező pénzintézetek szenvednek leginkább" - világít rá Sarkadi-Szabó Kornél, a Shark Vision ügyvezetője. Ezek az események nincsenek összefüggésben a Kínában történtekkel, így senkinek sem javasolja a szakmeber, hogy szabaduljon a papírjaitól.

A nyersolaj árfolyama a lélektani 40 dollár alatt Forrás: Investing.com

Ereszt a kínai lufi

Ilyen mamut gazdaság gyengélkedését mégsem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen tegnap mind az amerikai-, mind az európai tőzsdéket megrengette, mivel mindkét kontinens gazdasága ezer szállal kötődik az ázsiai országhoz.

- magyarázza a különbséget Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. A szakértő kifejti, hogy a kínai vezetés mesterségesen turbózta fel saját gazdaságát, boldog-boldogtalant arra buzdított, hogy kínai részvényeket vásároljon. A legfélelmetesebb az, hogy a tőzsde megrenccsenését is belekalkulálták. Arra számítottak, ha megindul a lejtmenet, majd a kínai vezetés meg is tudja állítani azt.

Épp tüzet oltanak

A kínai központi bank az elmúlt órákban újabb korrekciót hajtott végre, hogy a napok óta tartó tőzsde-cunamit megállítsa. A jegybank 0,25 százalékponttal mérsékelte az irányadó kamatot keddi ülésén, november óta sorban az ötödik kamatvágást hajtotta végre - közölte a BBC.

Sanghaji értéktőzsde brutális lejtmenete Forrás: Investing.com

Most megúsztuk

Egyre többen tartanak attól, hogy áttételesen a magyar gazdaságot is megrengeti az ázsiai folyamat.

– nyugtatja meg a befektetőket Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. A közép-kelet-európai régió két tényező miatt is fellélegezhet rövidtávon, bár hosszútávon a pénzintézet elemzője már kevésbé optimista. Lengyelországgal és Csehországgal egyetemben,

Magyarországnak egyik nagy szerencséje, hogy nem tartoznak az euróövezethez.

A másik faktor pedig, hogy hazánk nem nyersanyag exportőr, vagyis nincs jelentős kitettségünk Kínával szemben. Mindezek a forint teljesítményében is megmutatkoztak. Az Erste Bank szakembere kifejezetten a befektetők menedékeként emlegeti a magyar- vagy a lengyel fizetőeszközt.

A forint lehet az új menedék a befektetőknek. Forrás: police.hu

A forintot az Equilor vezető elemzője is pártfogásába vette. A magyar fizetőeszköz helyzetét tovább erősíti, hogy az államadósság devizás kitettsége tovább csökkent, míg hazánk külkereskedelmi mérlege és általában a gazdáság mutatói felfelé tartanak. A devizapiacon kezünkre játszik, hogy Lengyelországban, Görögországban és Törökországban is hamarosan választanak, így a feltörekvő gazdáságok közül a magyar mutatja a legnagyobb stabilitást.

Később fájhat

Egy-két éves távlatban viszont már érdemes a befektetőknek odafigyelni.

- figyelmeztet Ürmössy Gergely. Az utóbbi már nekünk is fájna, hiszen a nyugat-európai ország legnagyobb kereskedelmi parnerünk. Ha csökken a német a kereslet, a magyar exportot is visszavághatja.