Hatalmasat zuhantak az amerikai tőzsdék

New York-i tőzsde, kereskedő, bróker, árfolyamok, aggodalom
Mike Pistillo, a New York-i tőzsde egyik kereskedője nézi az árfolyamokat.
Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság befullafádásától való félelem miatt általános eladási hullám söpört végig hétfőn a piacokon, amelyből átmenetileg az Apple tudott profitálni, de az sem jelentősen. Az ázsiai piacokon enyhült hajnalban a nyomás, itthon pedig viszonylag jól tartotta magát a forint.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tőzsdék 2011 óta nem látott eséssel zárták a kereskedést, az ázsiai piacokon viszont hajnalban némileg enyhült a nyomás, mivel a kínai jegybank a piaci pletykák szerint további monetáris lazítási eszközökhöz nyúlhat, akár már pénteken csökkenthetik a kötelező tartalékrátát - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Mike Pistillo, a New York-i tőzsde egyik kereskedője nézi az árfolyamokat. Forrás: Reuters

Az emelkedés azonban nem bizonyult hosszú életűnek, Shanghaj 2014-es szintjén, 3000 pont alatt, 6,6% csökkenéssel zárta a napot.

A tegnapi általános eladási hullámban

az Apple részvényei még emelkedtek is egy szakaszban

, mivel Tim Cook, az Apple vezérigazgatója jó híreket közölt a kínai eladásokról.

Jön a szigor

Dennis Lockhart, Fed kormányzó a Berkeley Egyetemen elmondta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén megkezdheti a szigorítási ciklust, de a makroadatok és a gazdaság fellendülését szorosan fogják követni és nem szükséges minden ülésen 25 bázispontot emelni. Ezúttal azonban nem tért ki a szeptemberi időpontra, így

a piac úgy értelmezte szavait, hogy későbbre tolódhat a kamatemelés.

Jönnek az ingatlanárak

Délután az amerikai makroadatok javíthatják a hangulatot: az ingatlanárak

a 20 amerikai nagyvárosban nagyobb ütemben nőhettek

köszönhetően kereslet fellendülésének.

A Brooklyn- és a Manhattan-híd Forrás: Kisgyörgy Éva

Az amerikai fogyasztói bizalmi index a várakozások szerint szintén növekedett az előző hónapi négyéves negatív csúcs után. Az adatokat délután négykor közli a New York-i Conference Board.

Itt vannak a német adatok is

A német GDP utolsó, második negyedéves közlése reggel megerősítette a korábban mért 1,6%-os növekedési ütemet. A német, osztrák, luxemburgi, svájci pénzügyminiszterek 8:30-tól tartanak találkozót Salzburgban, az erről szóló sajtótájékoztató 14:30-kor kezdődik. Az ECB alelnöke Vitor Constancio 12:40-kor beszél a monetáris politikáról az Európai Gazdasági Egyesület (EEA) ülésén, Mannheimben.

Globális eladási hullám

Itthon kamatdöntő ülést tart délután az MNB, várhatóan nem lesz változás az alapkamat mértékében. A hétfői globális eladási hullámban hazai vezető részvények közül

a MOL árfolyama süllyedt a legnagyobb mértékben, az olajtársaság a zárásban majd 7%-os esést mutatott.

A következő fontos technikai támasz a 200 napos mozgóátlag, 13 133 Ft-nál. Az OTP hasonló teljesítménnyel zárta a napot, itt 5 074 Ft-nál húzódik fontos támasz.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Viszonylag jól tartotta magát a forint a hét első kereskedési napján. Az euró-forint árfolyamában két fontos szintre érdemes figyelni, mivel sávban mozog. Erős támasz 312-nél, míg ellenállási zóna 317,00-318,10 között van. Amennyiben a bizonytalan befektetői hangulat fennmarad, megpróbálkozhat az ellenállás áttörésével, de valószínűleg erre nem a mostani hullámban kerül sor.