Belebukhat a görög ügybe az IMF-vezér

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója és Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
A volt görög pénzügyminiszter folyamatosan pakol ki azokról a részletekről, amelyek a görögök megmentésével kapcsolatos tárgyalásokon hangzottak el. Elmondása szerint jelenleg csak látszatmegoldásokat hoztak a politikusok, a mélyben sokkal nagyobb törésvonalak jellemzik a helyzetet. A csata egyik vesztese pedig Christine Lagarde IMF-vezér lehet.
Vágólapra másolva!

Rosszul alakul a viszony a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde és az intézmény stábja között – írja a Marketwatchon megjelent publicisztikájában David Marsh európai piaci elemző. A 82-86 milliárd eurós harmadik görög mentőcsomagról folytatott egyeztetések alatt az IMF hivatalnokai egy hónapon belül háromszor is ellent mondtak a vezetésnek.

Repedések

A már meglévő törésvonalakat erősítették a görögök körüli bonyodalmak, és kétségessé vált az is, hogy hasznos volt-e, hogy Lagarde megjelent a segélyprogramról szóló tárgyalásokon, miután az ott jóváhagyott döntéseket később Washingtonban elutasították.

Mindez David Marsh szerint szerepet játszhat majd abban, hogy jövő júliusában esedékes IMF-vezérigazgató választáskor

vajon maradhat-e posztján Christine Lagarde.

Bár még van támogatottsága, Lagarde az intézményen belül és kívül is sok kritikát kap a stílusa miatt. Marsh szerint a legutóbbi ilyen kritika, amelyről a Financial Times számolt be, a legkárosabb.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója Forrás: Saul Loeb | AFP | Getty Images

A hiány kizáró ok

A fenntarthatatlan görög adósság és a reformok hiánya eleve kizárja, hogy az IMF szerepet vállaljon a harmadik mentőcsomagban, pláne, hogy Angela Merkel német kancellár korábban kijelenetette, hogy szó sem lehet Görögország államadósságának elengedéséről, és törlesztési könnyítésekről is csak azután lehet tárgyalni, ha az athéni vezetés teljesíti az újabb nemzetközi hitelprogramban vállalt kötelezettségeit, és ezt az első felülvizsgálat igazolja.

A nagy kérdés így az, hogy a német döntéshozók és az európai hitelezők belesétálnak-e egy újabb, súlyosan terhelt egyezségbe, amely majdhogynem megvalósíthatatlan.

A legutóbbi washingtoni hírek azonban Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminisztert igazolják, aki egy korábbi telekonferenciás beszélgetésében kijelentette, hogy a „saját szabályai szerint az IMF semmilyen mentőcsomagban nem tud részt venni, hiszen kétszer is felrúgták a szabályaikat. Nem hiszem, hogy harmadszor is megteszik. Rugdosva, sikoltozva tiltakoznak ellene”.

Jánisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter folyamatosan pakol ki a korábbi tárgyalások részleteiről Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Napvilágot látott a beszélgetés

Varufákisz július 16-i telekonferenciás megjegyzését július 27-én hozta nyilvánosságra honlapján a valuta- és pénzügyi intézetek hivatalos fóruma (OMFIF), amelynek alapító-igazgatója az a David Marsh, aki a MarketWatchos cikket is jegyzi. A beszélgetés résztvevője volt maga Marsh és Lord Norman Lamont, korábbi brit pénzügyminiszter is.

„Nagyon komoly veszély van a görög parlamentben. Meg fogják szavazni a kölcsönt, de az Európai Stabilitási Mechanizmus (EMS) és az IMF képtelen lesz koordinálni ezt a hatalmas kölcsönt”

– mondta a volt görög pénzügyminiszer.

Schäuble továbbra is Grexitet akar

Nem arról van szó, hogy nem akarom ezt a kölcsönt. De úgy gondolom, a háttérben hatalmas küzdelem zajlik az EMS, az Európai Bizottság, az IMF és a német külügyminiszter, Wolfgang Schäuble között. Schäuble-nak és az IMF-nek van egy közös érdeke: nem akarják ezt az egyezséget.

Wolfgang elég világosan megmondta nekem, hogy Grexitet szeretne

- mondta Varufákisz.

Wolfgang Schauble, német pénzügyminiszter Forrás: Reuters

Majd így folytatta: a német pénzügyminiszter szerint ez az „úgy teszünk, mintha” hozzáállás elfogadhatatlan. És ezzel Varufákisz is egyetért, bár természetesen teljesen más okokból. Az IMF nem akar egyezséget, mert nem akarja újra megszegni az alapszabályát és nem akar kölcsönt adni egy életképtelen országnak. Az Európai Bizottság viszont nagyon akarja a mentőcsomagot, Merkel is nagyon akarja, így ami az utóbbi öt hónapban történt, az rövid távú megoldásra lesz csak elég, de azt is csak a szteroidok tartják életben: teljes mértékben hiányzik a koordináció a hitelezők között - nyomtékosította véleményét a volt görög pénzügyminiszter.

David Marsh szerint az IMF törésvonalai és a hitelezőktől eltérő álláspontja már a görög népszavazás előtt is látszottak, és erősítették a 'nem' szavazokat. A piaci szakértő akkor úgy kommentálta az eseményeket, hogy

„az IMF lefejezte saját magát”.

A hiperaktív Christine Lagarde-nak inkább Washingtonban kellett volna maradni, hogy onnan irányítsa az eseményeket, helyette ő végigturnézta Európát – fogalmazta meg éles véleményét az elemző. Ráadásul ezek után jelent meg az IMF azon elemzése is, hogy adósságrendezés nélkül a görög adósság a GDP 200 százalékát is elérheti, így még inkább fenntarthatatlanná válik az adósságpálya, ennél fogva az IMF nem tud részt venni az újabb görög rendezésben.