Színre lépett Európa új erős embere

Wolfgang Schauble, német pénzügyminiszter
Wolfgang Schauble, német pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
A görög válságra adott európai rendezési megoldás megint felfedte azokat a politikai és egyéb indíttatású törésvonalakat, amelyek már régóta jellemzik az öreg kontinens gyenge egységét. Ugyanakkor új, keményvonalas erők is kezdenek előrelépni a háttérből. Ilyen Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is, aki nemcsak a görögöket tenné ki az eurózónából, de újraosztaná az európai szerepeket is, akár beleszólva a tagállamok pénzébe is.
Vágólapra másolva!

Kipenderítette volna a görögöket

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter azzal tett hírnévre szert, hogy keményvonalas álláspontot képviselt a görög rendezés ügyében, azaz

mindenképp szerette volna elérni, hogy a görögök - még ha ideiglenesen is - kikerüljenek az eurózónából.

Csak Angela Merkel tudta őt különféle diplomáciai érvekkel csitítani, de ez is tiszavirág-életű próbálkozásnak tűnik így utólag, hisz Schäuble azóta is folyamatosan telekürtöli a sajtót azzal, hogy a görögöknek el kéne hagyniuk az euróövezetet. A német pénzügyek felelőse azóta sem adta fel elképzelését, jelenleg az IMF köntöse mögé bújva próbálja meg az amúgy is gyenge lábakon álló Merkel-Ciprász megállapodást aláásni – közölte a MarketWatch.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Valutaalap csak akkor venne részt a következő görög mentőcsomagban, ha Athén komolyabb adósságelengedést harcol ki magának, mert adóssága a mentőcsomaggal együtt is fenntarthatatlan. Így a mostani feltételek mellett nem kíván részt venni a harmadik körös mentésben. Az IMF kimaradása viszont komoly problémát jelenthet, különösen Németországban, ahol erősen kérdéses, hogy a Bundestag megszavaz-e egy olyan hitelcsomagot, amiben az IMF nem vesz részt.

Varufakisz diktátornak festi le

Jánisz Varufákisz, a nemrég lemondott görög pénzügyminiszter a Die Zeit német újságnak épp azt fejtegette, hogy német kollégája már a legelejétől kezdve az eurózónán kívül látta volna a görögöket. Schauble úgy véli, hogy a görög adósság mértéke tarthatatlan, és annak újrastrukturálása szükséges, viszont ez elképzelhetetlen az euróövezeten belül. A pénzügyminiszter nézetei a németek között is egyre nagyobb elfogadotságra lel, és ez a népszerűségi adatokon is meglátszik, mivel Schauble 70 százaléka mellett Merkelnek 'csak' 67 százalék jut.

Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter kemény küzdelmet vívott Brüsszelben. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A 73 éves Schäuble nem most kezdte politikai pályáját, hisz mindig is meghatározó alakja volt a német keresztény demokrata pártnak, és sokan benne látták a 90-es évek elejének következő kancellárját. Ugyanakkor egy ellene elkövetett merénylet miatt lebénult és tolószékbe kényszerült. De azóta is töretlen a népszerűsége, ráadásul eddig minden keresztény demokrata kormánynak tagja is volt.

Kézi vezérlés Berlinből

A menesztett görög miniszter egyből felveti, hogy a német pénzügyminiszter népszerűségi mutatóját nem Németországban kéne lemérni, hanem más európai országokban, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország vagy az eurózónán kívüli Egyesült Királyságban vagy épp Lengyelországban,

vajon ők akarnák, hogy Schäubleossza be a tagállamok pénzét?

A német politikus egy devizaügyi biztosi pozíció létrehozatalát is szükségesnek tartja, és ha az országok éves költségvetése nem harmonizál az eurózónáéval, akkor akár annak módosítását is kezdeményezheti az unió illetékese.

Megfosztaná az EB-t a hatalmától

Varufakisz figyelmeztet arra, hogy a német pénzügyminiszter egy központosított Európa megteremtésén ügyködik, amiben ő lehetne az EU kincstárnoka. A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülése is egybeesik a felvetéssel, amely szerint a tárcavezető javasolja, hogy bizonyos területeken szűkítsék, és rendezzék újra az Európai Bizottság (EB) jogosítványait.

A FAZ szerint a pénzügyminiszter úgy véli, hogy

a bizottság az egyre határozottabb politikai szerepvállalása miatt nem alkalmas eredeti funkciójának betöltésére.

Ezért a "szerződések őre" funkciót le kell választani a bizottságról, és a feladatokat át kell adni új, politikailag független intézményeknek. Például a versenyjogi szabályok betartásának ellenőrzésére fel kell állítani egy uniós gazdasági versenyhivatalt.

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter François Baroin leköszönt francia pénzügyminiszterrel Forrás: AFP/Georges Gobet

A lap brüsszeli diplomatákra hivatkozó beszámolója alapján a miniszternek nincs kifogása az ellen, hogy a bizottság politikai tevékenységet folytasson, de úgy látja, hogy a két szerepet nem lehet összeegyeztetni, ezért újra kell rendezni a testület hatáskörét. A német újság szerint Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter felkarolja Wolfgang Schäuble kezdeményezését, amely így a 2016-os holland soros uniós elnökség programjának egyik fő témája lesz.

Félreértették

A pénzügyminisztérium szóvivőjének állásfoglalása szerint viszont „félreértették” Wolfgang Schäublét "félreértették", hiszen egyáltalán nem törekszik a bizottság befolyásának, hatalmának csökkentésére. A miniszter számára az a "fontos, hogy a bizottság megőrizze a helyes egyensúlyt a politikai funkció és a szerződések őrzőjének szerepe között" – közölte az MTI.