Hajnalban összeesett az arany árfolyama

arany gold
Vágólapra másolva!
Rég nem látott árfolyamzuhanással kezdte a hétfő reggelt az arany árfolyama, mely egyfajta megkoronázása az elmúlt időszak folyamatos árcsökkenésének. Piaci hírek szerint kínai eladások állhatnak a háttérben.
Vágólapra másolva!

5 éves mélypontra zuhant az arany

Magyar idő szerint ma hajnal 3 és 4 óra között óriási árzuhanást lehetett tapasztalni az arany piacán, mely során

egészen 1086 dollárig szakadt be az árfolyam a kezdeti 1130 dolláros szintről, ráadásul tette mindezt néhány perc leforgása alatt.

Így az árfolyam 2010 márciusa óta először került újra 1100 dollár alá. Azóta némi megnyugvást látni a piacon, jelenleg 1115 dollár körül zajlik a kereskedés.

Az arany árfolyamának hétfő hajnali összeesése Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu

Piaci hírek szerint a sanghaji aranytőzsdén két perc alatt 5 tonna aranyat adott el valaki, vélhetően spekulatív jelleggel, kihasználva az ultra alacsony likviditási környezetet. Összehasonlításképp, kb. 25 tonna körül volt az átlag napi kereskedési mennyiség a múlt hét során.

Ugyanakkor a mai esésben nem csak az arany volt érintett, bár a leglátványosabb mozgást kétségkívül ez szolgáltatta. Azon túl, hogy az arany több mint 5 éves mélypontra bukott be, a palládium 3, a platina pedig 6 éves mélységbe zuhant. Az ezüst piacát is érintette az esés, ott viszont azért nem lehet sok éves mélypontról beszélni, mert ott tavaly novemberben volt egy - pár napig tartó - több mint 15 százalékos esés.

Vannak-e egyéb okok?

A piaci elemzők mindig keresik az okát annak, mi állhat egy nagyobb árfolyammozgás mögött. Az arany esetében általában felhozzák a dollárerősödést, de ugye ez nem újdonság, egy éve zajlik ez a folyamat (az arany árfolyama pedig lassan 4 éve morzsolódik le). Az arany iránti kereslet megcsappanása mögött az is állhat, hogy létrejött a görög megállapodás, mely csökkenti a piaci kockázatokat, így a befektetőknek kevésbé van szükségük aranyra, mint fedezékre. Szintén ott van a sorban a várt amerikai kamatemelés, mely gyengítheti az arany iránti keresletet.

Hogyan tovább?

Mivel igazi fundamentális tényezőket nem lehet felsorakoztatni a mai árfolyamesés mellett, így marad a technikai és spekulatív szemszög, ami viszont Ha tényleg így volt, akkor vélhetően valaki így szeretett volna kiszállni a korábban felépített, árfolyamesésre (short) játszó pozícióiból, hisz egy valami biztos: az arany évek óta lefelé menő trendben van az 1910 dolláros csúcs óta (egy nagyobb 'ABC' korrekcióban), és ahogy arról már többször is írtunk az elmúlt hónapokban az Investoron (legutóbb múlt pénteken), mi is újabb mélypontokat vártunk az árfolyamban a technikai elemzés szemüvegét segítségül hívva.

A mostani árfolyamzuhanással teljesült egy minimális feltétel, tudniillik az elmúlt 2 éve formálódó lefelé menő ék alakzatban (ami egyben egy úgynevezett 'ending diagonal' is, ahol 3-3-3-3-3 tagolásban futnak végig a különféle hullámok) kialakult az új mélypont, így akár azt is lehetne mondani, hogy a közeljövőben újra nagyobb árfolyamemelkedés jöhetne az arany árfolyamában. De ennyire nem érdemes előreszaladni, hisz a jelentős támasz zóna 1000-1050 dollár között húzódik meg, így könnyedén elképzelhető, hogy azon szintek is tesztelésre kerülnek, mielőtt bármilyen nagyobb árfolyamemelkedés kialakulna. Ennek megerősítő jeleit pedig mindenképp érdemes megvárni.

Az arany árfolyamának technikai elemzése 2006 óta, és a lefelé menő ék (ending diagonal) ábrázolása Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu

Bármelyik verzió is fog megvalósulni, a tőzsdei grafikon alapján újra célkeresztbe kerülhet az 1400-1500 dollár közötti régió. Persze az erre való spekulációt csak azoknak ajánljuk, akik kellőképpen hosszú távon (azaz akár több év) tudnak gondolkodni, mivel az arany eléggé volatilis, azaz ingadozó piac, így kiemelten fontos a kockázatkezelés.

Mint mindig, most is érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi írás elemzési célt szolgál, egyfajta kereskedési és kockázati térkép felvázolását, nem pedig kereskedési ötlet megfogalmazását, így semmiképp nem minősül befektetési ajánlásnak.