Áder János másfél hónap alatt többször repült különgéppel

Áder János, Köztársasági elnök
Áder János köztársasági elnök, Origo interjú 2015.
Vágólapra másolva!
Áder János március eleje és április közepe között összesen négyszer ment külföldre, kétszer bérelt különgéppel. Az utak összesen 62 millió forintba kerültek.
Vágólapra másolva!

Áder János köztársasági elnöknek március 6. és április 16. között négy külföldi útja is volt, ami az elnöki hivatal közbeszerzési beszámolója szerint összesen nettó 62 485 399 forintba került.

Portugália

A köztársasági elnök hivatala már az első idei utazásra, Portugáliába is magánrepülőgépet bérelt, ami 15,6 millió forintot emésztett fel.

A Legacy 600 típusú gépen az államfővel és feleségével, illetve Erdő Péter bíborossal együtt 13-an látogattak a mediterrán országba,

írja a Bors. A lap szerint menetrend szerinti repülőjárattal, első osztályon, az indulás idejétől függően ennyi ember nagyjából 2–3 millió forintból is megoldhatta volna az utazást a portugál fővárosba, Lisszabonba és vissza.

Törökország

Második utazására szintén magángépet, egy SAAB 340-est választott Áder hivatala.

A bérlés csaknem 12 millió forintba került.

Repülőjeggyel, első osztályon csak átszállással lehetett volna utazni a török fővárosba, Isztambulba, de ez is csak 4,5–5 millióba került volna.

Lengyelország

Az államfő harmadik utazását sikerült alig 321 300 forintból megoldani, magángépbérlés helyett ezúttal repülőjegyet vásárolt az elnöki hivatal. Áder és felesége a lengyelországi Katowicében egy ünnepi szentmisén vett részt, és a lengyel elnöki párral találkozott.

Áder János kétszer repült különgéppel másfél hónap alatt Fotó: Polyák Attila - Origo

Ázsia

A legdrágább Áder negyedik utazása, egy tíznapos ázsiai körút volt. Az elnök és felesége, illetve egy népes magyar üzletember-küldöttség – 24 fő – Szingapúrba, Dél-Koreába és Mongóliába látogatott el. A jegyek 34,6 millióba kerültek.