Letarolhatja az energiapiacot a Tesla

Tesla Powerwall akkumulátor
A Tesla Powerwall névre keresztelt napenergiával működő akkumulátora
Vágólapra másolva!
A Tesla vezére, Elon Musk szerint az áramszolgáltatóknak nem kell félniük, hogy a Powerwall névre hallgató új akkumulátor kilöki őket a piacról, sőt inkább nekik is be kellene szerezniük ezen eszközökből.
Vágólapra másolva!

A milliárdos cégvezető, Elon Musk az amerikai áramszolgáltatók vezetőinek tartott New Orleans-i előadásában azt mondta, hogy az amerikai fogyasztók nagy része nem elsődleges áramforrásként fogja használni a Powerwall nevű újratölthető, 7-10 kilowattórás lítium-ion akkumulátort, sokkal inkább valamilyen hálózati meghibásodás vagy kiesés idején fogják hasznát venni - számolt be a konferenciáról a Bloomberg hírügynökség.

Musk arra is felhívta a figyelmet, hogy

az elektromos autók, mint például a Tesla S modelljének elterjedése meg fogja háromszorozni az energiakeresletet a következő évtizedekben,

és ennek az energiának csak a harmadát fogják biztosítani a Tesla napelemei és energiát tároló akkumulátorai.

Elon Musk a Tesla Powerwall bemutatóján (2015. április 30.) Forrás: Tim Rue/Bloomberg

Powerwall-forradalom

A Tesla április végén mutatta be a Powerwall nevű új akkumulátorát, mely háztartások számára is könnyedén alkalmazható lesz, és amely alapjaiban fogja megváltoztatni a világ energiafelhasználását. Ezekkel a berendezésekkel a lakástulajdonosok és a vállalatok is tudnak energiát tárolni, így nem kell mindig a hálózati villamosenergiára hagyatkozniuk. Musk szerint a médiában zavaros információk jelentek meg az otthoni akkumulátor csomagról, amely nem tudna gazdaságos elsődleges forrásként funkcionálni. A milliárdos vezető úgy gondolja, hogy az eladások 80-90 százalékát a nagy Powerpack rendszerek tennék ki, amelyeknek

nagy hasznát vennék a közműcégek is az energiatárolás során, helyettesítve azon drága berendezéseket, amelyeket eleve csak csúcsidőben használnak.

Míg a Tesla ipari akkumulátorokra szakosodott csapata az elmúlt két évben folyamatosan egyeztetett a hagyományos áramszolgáltatók vezetőivel, a hét elején tartott konferencián Musk - aki egyben a legnagyobb amerikai lakossági napenergiacég, a SolarCity elnöke is - először beszélt nyilvánosan az iparág képviselőihez.

Alternatív energia

Ezek az akkumulátorok a fogyasztók házaira telepítve gyűjtik a szél- és napenergiát, az energiatárolással pedig ki lehet küszöbölni azokat az időszakokat, amikor nem süt a nap vagy nem fúj a szél. Egy tavaly megjelent elemzés szerint

az energiatároló rendszerekbe történő beruházások a 2014-es 800 millióról 5,1 milliárd dollárra fognak emelkedni 2020-ra globálisan.

A Tesla székhelyeként is funkcionáló Kaliforniában olyan áttörő javaslatot fogadtak el a döntéshozók, mely szerint 2020-ig 1,3 gigawattos energiatároló kapacitást kell megvásárolniuk és kiépíteniük az áramszolgáltatóknak. A Tesla amúgy egy 1 gigawattórás akkumulátor kapacitás kiépítését tervezi jövőre, a Powerpack tervezett eladásainak köszönhetően.

A Tesla akkumulátorok már most is gazdaságosan működtethetőek olyan helyszíneken, mint például Hawaii, vagy Németország egyes részein, illetve Ausztráliában és Dél-Afrikában, ahol magasak az energiaárak.

Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Kevork Djansezian

Pozitív kilátások

A jövőben az energia nagy részét a napsugárzásból nyerhetjük majd

- állítja Elon Musk.

A milliárdos befektető szerint az áramszolgáltatói iparág kilátásai pozitívak és és arra kérte a konferencián résztvevő cégvezetőket, hogy segítsék az elektromos autók töltőállomásainak kiépítését. Miközben ugyanis az áramszolgáltatók örülnek az elektromos autók iránti növekvő keresletnek, arra egyelőre nem tudnak megoldást kínálni, hogy a fogyasztók otthonaikban önellátó módon állítsanak elő energiát. Vannak államok, ahol különböző díjakat vetnek ki a felhasználókra, még akkor is, ha nem a hálózati elektromos áram a fő energiaforrásuk.

A Tesla egyedülálló helyzetben lesz az elkövetkező években és minden lehetősége meglesz az agresszív piaci terjeszkedésre

- állapította meg Ben Kallo San Franciscó-i elemző, hozzátéve: mindaddig marad a szkepticizmus, amíg be nem indulnak az eladások.

A Tesla S modell és a hozzá tartozó feltöltő berendezés az észak amerikai autóbemutatón (Detroit, 2014. január 14.) Forrás: REUTERS/Rebecca Cook

Mit mutat a részvény?

Az idei évben jól teljesítenek a Tesla részvények, hisz január óta 13 százalékkal van magasabban az árfolyam. Eléggé megosztott az elemzői társadalom a cég kilátásaival kapcsolatban, sokan úgy látják, hogy az igazi üzlet az akkumulátorok előállításában és értékesítésben van, az elektromos autók gyártása kevésbé lesz prioritás, pedig egyelőre inkább erről ismerik a vállalatot. Ugyanakkor maga Elon Musk is úgy látja, hogy az energiatárolás egy idő után jóval nagyobb üzlet lesz, mint az autóértékesítés.

A Tesla részvények teljesítménye az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com