Merkel nyitott a tárgyalásokra

Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök
Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió fontolóra veheti bizonyos EU-szerződések módosítását, ha ezzel sikerül elérni, hogy Nagy-Britannia az unió tagja maradjon - mondta csütörtökön a BBC-nek Angela Merkel.
Vágólapra másolva!

A német kancellár a brit közszolgálati médiatársaság televíziójának nyilatkozva nem részletezte, hogy pontosan mely szerződési elemek módosításáról lehet szó, de kijelentette: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy sikerül "jó megoldást" találni a London által felvetett problémákra. Ha ehhez ténylegesen az EU-szerződések módosítása szükséges, "akkor ezen el kell gondolkodnunk" - fogalmazott Merkel a BBC-interjúban.

Emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim (...) meg kell teremteni a szükséges előfeltételeket ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradhasson

- tette hozzá a német kancellár.

Meg kell érni a döntéseknek

Az alapszerződés megváltoztatása elég kényes ügy az EU számára, Franciaország és néhány más állam eleve vonakodik belenyúlni. A lisszaboni szerződés néven ismert most érvényben lévő megegyezés tető alá hozása is nyolc évbe telt, ráadásul az írek népszavazása miatt is elhúzódott annak aláírása, de végül 2009-ben minden EU-tagállam ratifikálta azt.

"David Cameron néhány javaslatát támogatni tudom, de vannak olyan pontok, amiben más álláspontot képviselünk, de mindig tudtunk olyan kompromisszumokat kötni, amely mindenki számára közel optimális volt" - nyilatkozta Angela Merkel a BBC-nek.

Berlin, 2015. május 29. Angela Merkel német kancellár (b) és David Cameron brit miniszterelnök kezet fog sajtótájékoztatójuk végén a berlini kancellári hivatalban 2015. május 29-én. (MTI/AP/Markus Schreiber) Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Múlt héten a brit miniszterelnök egy gyors európai körúton vett részt, hogy támogatókat tudjon szerezni a tervezett változtatásoknak. Közismert, hogy a Cameron által vezetett Konzervatív Párt 2017 vége előtt népszavazást akar kiírni Nagy-Britanniában az Európai Unióban való maradás vagy elszakadás kérdésében. A britek számára leginkább égető kérdesek a bevándorláspolitika és törvényhozás köré csoportosulnak.