Alig jut hús a magyarok asztalára

Éhes emberek ételosztás
Heti Betevő
Éhes emberek ételosztás
Vágólapra másolva!
Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, amelyből mindössze 2000 tonna kerül ismét élelmiszerként a rászorulók asztalára. Ugyanakkor Magyarországon az emberek 35 százaléka nem tud kétnapoként húst enni.
Vágólapra másolva!

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke másik 12 szervezettel együtt megszervezte az Esélyt az ételnek napot, amelynek keretében 5000 adag ételt osztanak szét a rászorulók között a fővárosban és környékén.


Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: mérsékelni kell az élelmiszerpazarlást, mivel az nemcsak az elkészült élelmiszerek felhasználását csökkenti, hanem a rájuk fordított pénz is kárba vész.

Dominika Jarosz, a Feeding the 5000 menedzsere elmondta, az általa képviselt londoni székhelyű szervezet világszerte az élelmiszerpazarlás megszüntetéséért dolgozik. Örömét fejezte ki, hogy akciójukba bekapcsolódott Budapest is.

Egyre több a szegény

Cseh Balázs uniós viszonyítási számokra hivatkozva úgy becsülte, hogy Magyarországon a tényleges éhezők száma 100-200 ezer között mozoghat. A minőségi éhezőké pedig, akik nem jutnak megfelelő összetételű táplálékhoz, milliós nagyságrendű lehet.

A magyarok asztalára ritkán kerül hús Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén


Az Eurostat adatai szerint Magyarországon arra a kérdésre, hogy tud-e kétnaponta húst vagy a húsnak megfelelő fehérjét tartalmazó vegetáriánus élelmiszert vásárolni, a megkérdezettek 35 százaléka válaszolt nemmel.

A szegénység 3,3 millió magyar érint

Magyarország az Európai Unió egyik legszegényebb országa. Évről évre egyre több magyart veszélyeztet a szegénység és a kirekesztés, és már 3,3 millióan nyomorognak. A Magyar Szegénységellenes Hálózat megkongatta a vészharangot. Egy év alatt 100 ezerrel nő Magyarországon a szegények száma. Minden harmadik magyar szegénységben él, ez 3,3 millió embert jelent. Egy átlag magyar naponta 522 forintnál is kevesebbet költ. Ennyibe kerül egy kilogramm kenyér és egy liter tej.

Cseh Balázs elmondta: az egyesület évente mintegy 300 000 rászorulónak biztosít különböző élelmiszeradományokat, amelynek az elosztásában mintegy 220 civil szervezet működik közre.

Az elnök közölte: a múlt évben mintegy 1500 tonna élelmiszert osztottak szét a rászorulók között, amelynek értéke megközelítette az 1,5 milliárd forintot.