EU-s források katalizálják a beruházást

Vágólapra másolva!
Harmadával nőhetnek idén a kkv-beruházások a Budapest Bank kutatása szerint. A javuló hangulat a beruházásokra és a foglalkoztatásra is pozitív hatással lehet. Magyar vállalatvezetőket is megkérdeztünk, hogy milyen tendenciát tapasztalnak.
Vágólapra másolva!

A hazai kkv-k tavaly a tervezett beruházásaik több mint felét végre tudták hajtani, idén pedig ennél 36 százalékkal több beruházás valósulhat meg – derül ki a Budapest Bank kutatásából. Míg 2014-ben egy vállalkozás átlagosan 10,8 millió forintot fordított beruházásokra, ez az összeg idén akár a 14,7 millió forintot is elérheti.

Az IT szektor is pályázhat

Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője szerint a tavaly elmaradt költések a fejlesztések átütemezésére utalnak, és nem a vállalkozások beruházási kedvének visszaeséséről van szó. A magyar kkv-k beruházási tervei erősen függenek az EU-támogatásoktól: a vállalkozások egyharmada EU-forrást venne igénybe tervezett beruházásaihoz – igaz, ennél is többen vannak (43 százalék), akik saját tőkéből valósítanák meg azokat. „Magyarországon a pályázatok katalizálják a folyamatokat a kkv-szektorban” – mondta Salga Péter, a Pannon Szoftver Kft. ügyvezetője az Üzletrésznek. Ez az IT területre is igaz, és nyáron lesznek kifejezetten a szoftverfejlesztést támogató pályázatok.

A legnépszerűbb beruházási célok listáját a termelőeszközök vezetik. A cégvezetők a tavalyinál 46 százalékkal többet, 689 milliárd forintot szánnának haszongépjárművekre, de IT célokra (+20 százalék) és irodai eszközökre (+76 százalék) is bőkezűbben költenek majd a kkv-k. A leggyakrabban az amortizálódó eszközöket pótolják (51 százalék), de sok cég fejlesztene a hatékonyság és a nagyobb termelési kapacitás érdekében is (44 százalék).

Nőhet a foglalkoztatás

Tovább nőtt a gazdasági kilátásaikat optimistán látó hazai cégvezetők száma, főleg a közepes (10-49 főt foglalkoztató) kkv-knál. A cégek jobban bíznak a külső tényezők kedvező alakulásában is: a válaszadók harmada hivatkozott a bizonytalan gazdasági környezetre a befektetések legfőbb akadályaként. Az optimizmushoz hozzájárul, hogy az elmúlt évben a magyar kkv-k 55 százaléka tapasztalt árbevétel-növekedést.

Árendás Csaba, a Quantis Labs Kft. ügyvezetője elmondta az Üzletrésznek, hogy az utóbbi időben náluk is felívelés tapasztaltható több szempontból is. Külföldön és belföldön is nőtt a cég árbevétele, a közeljövőben elsősorban kutatásfejlesztésre ruháznak be, és duplázni fogják a csapatlétszámot. A kkv-k optimizmusa a foglalkoztatásra is kedvezően hat: közel 40 százalékuk tervezi idén új munkaerő alkalmazását, ami 3,5 százalékkal magasabb a tavalyi értéknél.

„A kkv-szektorban véleményem szerint egyértelműen érezhető hangulatjavulás, ezt tapasztaljuk ügyfeleink révén is” – mondta Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft Kft. vezérigazgatója. A cégnek folyamatosan fejlődnie kell, hogy ne érjenek a nyomába a versenytársak, ezért a következő évre is többféle újítást tervez, valamint a munkatársak létszámát is növelni fogják. Salga Péter szerint a Pannon Szoftver Kft. megduplázza dolgozói létszámát a következő egy évben.