Kínára is szemet vetett a Netflix

Netflix
Vágólapra másolva!
A kínai piacra való betörésen gondolkodik az online videó streaming szolgáltatások terén globális babérokra törő Netflix. Egyelőre csak tárgyalások és puhatolózások folynak, de a világ legnagyobb piacára történő belépéshez mindenképp partnerségi viszonyt kell kialakítania a cégnek. 
Vágólapra másolva!

Kína célkeresztben

A havidíj fejében korlátlan sorozat- és filmstreamelő szolgáltatást nyújtó Netflix tárgyalásokat folytat az Alibaba alapító és tulajdonos Jack Ma érdekeltségébe tartozó Wasu Media Holdinggal - írja a Bloomberg. A kínai online videó piac jelenleg 6 milliárd dollárt tesz ki, de a következő 2-3 évben megtriplázódhat, megközelítve a 14-15 milliárd dolláros értéket, derül ki a kínai iResearch piackutató cég által közzétett felmérés alapján. Ráadásul

A kínai médiapiac nagyon szabályozott, ráadásul csak licenszeken keresztül lehet szolgáltatást nyújtani, efölött viszont teljes állami kontroll van. Eddig csak 7 vállalat kapott ilyen működési és közvetítési licenszjogot (köztük a Wasu Media), így kizárólag csak ők végezhetnek interneten keresztüli média és televíziós közvetítést, valamint ők rendelkeznek olyan engedéllyel, amelyekkel videós tartalmakat lehet megosztani számítógépeken, mobiltelefonokon, illetve set-top boxokon.

A Netflixen is futó népszerű Daredevil sorozat főhőse Forrás: Origo

A Netflixnek éppen ezért kell partnereket keresni, mert nélkülük nem tudna boldogulni a világ legnépesebb országának piacán. Jelenleg 50 ország 62 millió előfizetőjét éri el szolgáltatásával a Netflix, de 2016-ra globális szereplővé akar válni. A verseny viszont folyamatosan erősödik, az HBO-val is fokozódik a rivalizálás, aki az amerikai piacon kívánja erősíteni online szolgáltatásait.

Ráadásul a kínai hatóságok nem csak a működést, de a tartalmakat is ellenőrzik. Az Európában és az Egyesült Államokban is oly népszerű sorozatok sem futhatnak a kínai háztartásokban, mi több, ha engedélyeznek is valamit, akkor előtte szigorú szűrőkön mennek át a filmek, azt kutatva, van-e bármilyen erőszakos, szexuális vagy akár politikai vonatkozása a filmeknek.

Mit mutat a grafikon?

A befektetők megörültek a kínai piacra való belépéssel kapcsolatos híreknek múlt pénteken, és újabb történelmi csúcsra repítették az árfolyamot, mely így először tudott 600 dollár fölött (613,25) zárni 4,5 százalékos emelkedés után. Jól látható, hogy a Netflix grafikonja szépen ki van csipkézve résekkel. Április közepén brutális erővel tört ki az árfolyam a közel másfél évig tartó 315 - 485 dollár közötti oldalazásból, így ha csak ezt nézzük, akár a 170 dolláros sávszélességnyi emelkedési potenciál is benne lehet a részvényben, ami 650 - 660 dollár közötti célárfolyamot adna. Támaszok jelenleg 570-nél, illetve a 485 dolláros kitörési szintnél lennének, így ilyen rossz hozam/kockázat arány mellett nem érdemes a mostani szinteknél belevásárolni a részvénybe.

Netflix napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu